vrijdag 7 augustus 2020

'Ongeval' met gevaarlijke stoffen. Geen enkele paniek. Door een iets andere aanpak?

Afgelopen maandag moesten we voor de verlenging van het rijbewijs van mijn vriendin naar de stad. Dat kan eigenlijk alleen over de snelweg.

Na een paar minuten rijden zagen we wat oranje verkeerskegels op de weg om een beetje naar rechts te gaan (we rijden in Thailand links). Er stond een grote groene benzine truck op de vluchtstrook geparkeerd en daar moesten we een beetje om heen. En toen we dichterbij kwamen zagen we nog een brandstof truck. Ik schat van tenminste zo’n 24.000 liter. Een ander kleurtje en die lag op zijn kant in de berm. Poederblussertje er naast en twee man waren aan het overpompen. Er was met het sturen kennelijk in de vroege morgen iets mis gegaan. Een betonnen hoogspanningspaal was als een lucifershoutje geknapt maar de kabels niet gebroken. Ik stopte voorbij het ongeval om een foto te maken en sprak met een van de mensen die aan het overpompen was. Het zou tot ongeveer middernacht duren vertelde hij want de gekantelde vrachtwagen was vol met benzine.

Politie was, een klein stukje verderop, bezig met dagelijks werk. Snelheidscontrole met een checkpoint. Wij mochten door.

Vanuit mijn vorige job miste ik bij dit ongeval het verkeersinfarct, tientallen kilometers file, veel brandweer, schuim, evacuatie, een zogenaamde Grootschalige Regionale Incidentbestrijding Procedure. Etc.. De bedrijven eromheen bleven ook gewoon doorwerken. Er was nauwelijks aandacht voor dit incident. Het verkeer op de snelweg raasde gewoon door en ik was de enige kortstondige toeschouwer.  

Toen we door het checkpoint waren vertelde ik mijn vriendin over hoe anders het er in mijn vorige werk aan toe ging. Ik heb er al vaker over geschreven dat ik, achteraf, vind dat we met onze veiligheidsregels en ons optreden soms volledig waren doorgeschoten. Ik vraag me nu zelfs soms af of we zaken haast niet onveiliger maakte. 

De volgende ochtend was de truck weg. Geen vuiltje meer aan de lucht.

Wat beter is? Daar gaat dit blog niet over. Gewoon een andere aanpak die kennelijk ook werkt 😉.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com



 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten