vrijdag 28 augustus 2020

Aanraken en ook aanraken maar ‘Niet aanraken’

In 2016 schreef ik al een blog over aanraken ("De kracht van aanraken. Ontmoet juwelen van levendigheid en energie in je bestaan ​​.."). Op dit moment doe ik een cursus om gecertificeerd Tantra instructeur te worden. En die cursus geeft aanraken ook weer veel aandacht en brengt nog meer inzicht voor me.

Er valt veel te ontdekken op het gebied van aanraken. Fysieke aspecten en sensaties van het voelen van verschillen in temperatuur, structuur, grootte, zachtheid, et cetera. Maar er is veel meer. De diepere betekenis door de energetische sensatie. De verbinding of stroom van levensenergie uitwisseling.

Eigenlijk werken al onze zintuigen met aanraken. Alle informatie die samenkomt wordt in onze geest omgevormd tot een emotie en daarmee met de kwaliteit van verbinding met anderen en de wereld om ons heen.

Door deze cursus nu te volgen, werd me opnieuw duidelijk dat er verschillende manieren zijn om aan te raken. Echte verbinding en een vorm van ‘niet aanraken’ tijdens aanraken. En je kunt er niet over liegen omdat mensen (vooral vrouwen) die vorm voelen.

Je hoeft bijvoorbeeld maar in een winkelstraat of langs het strand te lopen en de uitstraling te zien (en zelfs te voelen) van mensen die hand in hand lopen. Een jong (of al meer op leeftijd) verliefd stel of mensen die elkaars hand vasthouden maar helemaal niet meer in elkaar geïnteresseerd zijn. Een soort doodgelopen weg vasthouden. Aanraken maar niet meer aan-raken.

Tijdens mijn cursus acteren, vele jaren terug, hebben we meer dan honderd manieren geleerd om ‘Ja’ te zeggen. Bij rond vijf daarvan zeg je eigenlijk 'nee'. Het is gewoon de manier waarop je ‘ja’ zegt.

En met aanraken is het hetzelfde, maar… je kunt hier iemand niet mee voor de gek houden, zelfs niet als je denkt dat je er een professional in bent. Het is niet alleen de manier waarop je aanraakt. De levensenergie die betrokken is bij het aanraken, maakt het verschil. Het laat intuïtief en volkomen juist zien of de uitgedrukte acties van het aanraken van de andere persoon de juiste zijn of alleen maar nep. Iets dat trouwens veel zegt over de persoon met wie je verbinding probeert te maken.

En misschien zijn vrouwen er gevoeliger voor dan mannen, zoals mijn Tantra-cursus vertelt. Maar mannen, het is gewoon de natuur, hebben dit ook of kunnen zich ontwikkelen (en vergeet de dieren niet die er misschien het meest gevoelig voor zijn). Je voelt (ervaart) het verschil tussen echte verbinding en onwerkelijke (doodlopende) verbinding. Ook in de kunst van het liefhebben.

Enkele laatste woorden.

In Azië leef ik in een cultuur die niet echt gewend is aan aanraking. En op dit moment ontstaat door dat wereldwijde virus een ‘afstand maatschappij’. Ook niet echt aantrekkelijk in de kunst van het aanraken.

Mensen denken dat techniek en allerlei soorten sociale media ons verbonden zullen houden. Deels valt dat niet te ontkennen. Wat we moeten begrijpen is dat die levensenergie stroom niet meer wordt overgebracht. De kwaliteit van die echte, diepe en hoogwaardige persoonlijke verbinding is daardoor vele malen minder en zal verder verloren gaan. De kwaliteit van vriendschappen en relaties wordt gewoonweg verder op het spel gezet zonder dat we er erg in hebben en onze kwetsbaarheid neemt verder toe.

Bewustwording, juiste bedoelingen, tijd voor elkaar zonder verstoringen, focus, ontspannen zijn en aanraken zijn elementen die echt helpen om banden en relaties sterker te maken.

Misschien kan Tantra helpen.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten