vrijdag 17 juli 2020

Hard werken aan je relatie

Ik hoorde het pas weer door iemand vertellen. Om het huwelijk te redden moest er van twee kanten hard gewerkt worden aan de relatie.

Hele mooie voorbeelden en uitkomsten heb ik hier mogen ervaren en ook in mijn eigen leven heb ik een ervaring opgedaan.

In de meeste gevallen ontstaat een relatie spontaan. Het is een keuze van twee mensen om met elkaar samen door het leven te gaan. Tot de dood ons scheidt of zolang liefde ons verbindt en onderlinge groei stimuleert? Ik heb er in april 2017 als eens over geschreven.

En inderdaad verdient een relatie voortdurende aandacht om het vuur levend te houden. En in het begin gaat dat als vanzelf. Het voelt alsof het vanzelf loopt. Spontaan en zonder enig idee daar nu hard aan te moeten trekken. De juiste chemie. Het is een gezamenlijke spontane levenswijze.

Dat vuur kan, heel normaal, op enig moment minder worden. Niet gek in een wereld om ons heen van werk en informatie die heel veel aandacht en energie opslurpt. De aandacht voor je relatie schiet er dan regelmatig bij in.

Tijdens een relatietherapie die ik ooit in de periode van ons huwelijk kreeg werd het idee geopperd om tijd voor elkaar en zelfs om te vrijen in mijn overvolle agenda in te plannen. Een aardig rationeel idee. De spontaniteit was volledig weg. Voor mij werkte het dan ook niet. We hadden de aandacht voor onze relatie en elkaar ver verloren. Deels door mijn voor altijd en iedereen beschikbaarheid door mijn beroep.

Rationele zaken als het (on)geluk van je kinderen (ik plaats er overigens vraagtekens bij) en alle narigheid die bij een scheiding komt kijken, maken je zoeken naar oplossingen. En feitelijk is het op die manier zoeken al een verkeerd uitgangspunt. Basis, in mijn ogen, moet je eigen persoonlijke geluk zijn en dat bedoel ik niet egoïstisch. Van daaruit kun je delen.

Uitgangspunt om weer werk te maken van je relatie moet de spontane herontdekking van elkaar zijn. En dat is de emotionele en vaak ook de spirituele kant ervan. Elkaar opnieuw en dieper ontmoeten. De nieuwe dimensie van intimiteit gaan ervaren en weer natuurlijke en spontane flow in je relatie gaan ervaren.

Iets dat we hier ooit als een speelse speurtocht en expeditie voor koppels aanboden. Geen therapie. Het waren ontdekkingsreizen in jezelf, je partner en in een nieuwe sterkere intimiteit in de relatie. Voor mij was het fantastisch om dat in mensen weer te zien opbloeien.

Een relatie is, zonder stoorzenders, spontaan tijd en aandacht alleen aan elkaar besteden omdat je je daar nog steeds toe uitgenodigd voelt en het jou en de ander happy maakt. Het is investeren in elkaar. Dat is anders dan hard werken. 

Hard werken werkt niet. Er moet nog voldoende chemie zijn. Als die weg is, is dat harde werken alleen maar schijn. Je wilt dan nog aan je partner en de buitenwereld laten zien dat je ervoor wilt gaan terwijl je al lang weet dat het voor jou over is en bang bent om dat uit te spreken.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten