vrijdag 18 oktober 2019

Papa, ik lijk steeds meer op jou.

Onlangs hoorde ik het nummer “Papa, ik lijk steeds meer op jou” van Stef Bos weer eens een keer. En verdomt, hoe meer ik er over denk, het is inderdaad waar. Ik lijk steeds meer op mijn pa. En hoewel de songtekst zegt dat we elkaar na de dood nooit meer tegen komen, geldt dat niet voor mijn pa en mij. We komen elkaar werkelijk dagelijks tegen.

Nooit gedacht overigens omdat we, dacht ik, zo anders waren en dat ik ook dagelijks een enorme invloed in mijn leven van de persoon waarnaar ik vernoemd ben ervaar.

En hoe zich dat dan uit dat ik voel dat ik steeds meer op mijn pa lijk?
Zonder er ooit bij stil te hebben gestaan heb ik van mijn vader een dagelijks ritueel over genomen. Zijn gevleugelde quote; “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Leef ik. Althans, ik probeer het. Dagelijks een uur yoga bijvoorbeeld. En wat schets de verbazing, bij het schrijven van dit blog vind ik deze foto van hem. Zelfs eenzelfde oefening.
Nee, ik hoef er niet voor naar een fitnesscentrum. Discipline noem ik het ook niet. Inderdaad ritueel. En ook die geest krijgt, zeker hier in Thailand, voldoende training in rust en awareness door dagelijkse meditatie en regelmatig stil te staan en me niet door allerhande negativiteit te laten beïnvloeden. “Pluk de dag!” overigens een uitspraak van mijn moeder.

Uitspraken van mijn pa als:
“Ruim je rotzooi op”, “Jongen, doe eens gewoon”, "Doe dat licht uit als je niet in je kamer bent", “Blijven bewegen als je een blessure hebt”, “Optimist tot in de kist en enthousiast tot je laatste snik” en nog zoveel meer. Ze klinken dagelijks door en vaak krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Zeker bij dat “doe eens gewoon”. Teken dat ik nog steeds regelmatig die puppy in mezelf lekker vrijlaat. Hoe eenvoudig kan lol maken en lol beleven zijn.
Ik leef steeds meer zijn rituelen.

Zijn twee wijntjes per dag zijn bij mij twee biertjes per dag met als enige verschil dat ik tweemaal per jaar 6 weken alcohol vast.
Actief. Ik moet er werkelijk niet aan denken om achter de geraniums te moeten gaan zitten. Er is nog veel te veel te doen, te beleven en te delen.

En ook in de kerk, ik mag hier in de kathedraal van Chiang Mai de rol van Eucharistic Minister en Cantor vervullen, zie ik wekelijks zijn rituelen voorbijkomen. Het maakt me dankbaar en blij.

En zo is er steeds meer. Kopieer gedrag? Ik weet het niet, het voelt als van mezelf hoewel ik voor 50% uit mijn vader ben voortgekomen natuurlijk. Ik voel me er super goed bij.

Mijn pa haalde enorm gezond met zijn actieve levensstijl, optimist en enthousiast zijn 93 levensjaren, zoals hij het altijd noemde.

Ik hoop ook tenminste met dat getal op hem te gaan lijken. Gezond blijven is daarvoor een groot goed. Wie weet dat een van mijn slogans: “Er is maar één doel in het leven en dat is te LEVEN” er nog een schepje bovenop mag doen.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com




2 opmerkingen: