vrijdag 4 oktober 2019

Hou me niet tegen om mooi te zijn?

Vandaag, 4 oktober, is de sterfdag van mijn moeder. Ik ken haar eigenlijk niet anders dan dat ze altijd bezig was om mooi te zijn. En jawel dat mooi zijn was ook regelmatig pijn lijden als ik haar ’s avonds weer met haar krulspelden in haar haar met een netje er om naar bed zag gaan. Hoe kun je erop slapen?
Mijn twee zussen hebben het gen overigens ook over genomen en ach, zeg nu eerlijk, wie van de dames en meer en meer ook heren doen er nu niet aan mee? En Thailand scoort voor wat die mannen betreft volgens mij hoog op de wereldranglijst.

Je kunt tegenwoordig haast geen magazine meer in je handen nemen of het is niet voor tenminste 50% gevuld met hoe je nog mooier kunt worden. Er is geen eind aan. Mijn Chinese leraar Boeddhistische filosofie vertelde eens in een les dat het inderdaad oneindig is. Er is altijd mooier, er is altijd beter, er is altijd meer en zelfs wat mannen en vrouwen aan gaat er is altijd nog mooier te vinden.

Is het niet geweldig wat er niet allemaal verzonnen wordt? Mooier! Hier weer zo’n plaatje dat ik in de afmeting van een huis groot zondagmiddag 25 augustus jl. in de stad (Chiang Mai) tegen kwam.

Natuurlijk moet je niet worden tegen gehouden voor de firma (de naam heb ik weg gehaald) die dit soort posters plaatst of al die advertenties in de bladen zet. En als je de producten koopt betaal je nog eens dubbel voor al die reclame. Dat magazine zou immers anders nog veel duurder zijn zonder die sponsor.

We kunnen niet eens omschrijven wat mooi eigenlijk is. En ieder heeft daarin weer zijn eigen smaak. Ik vind mijn partner bijvoorbeeld mooi en aantrekkelijk. Haar getinte huidskleur vind ik mooi. Iemand anders vindt het misschien helemaal niets. Niets mis mee. De wereld is vol.
Het leuke is dat de beauty industrie hier de mensen voor houdt dat ze vooral blank moeten zijn. Schappen vol met ‘whitener’ en zo veel mogelijk uit de zon blijven. Dikke truien met lange mouwen aan in de warmte op de scooter en als ‘gangsters’ je hoofd bedekt. In Europa moet je juist de zon opzoeken en dat getinte kleurtje krijgen. Dat is pas mooi (vind ik overigens ook). Dezelfde bedrijven verkopen daar dus ook middeltjes voor. Voor elk wat wils.

Wat ik mooi vind in het niet tegen houden van wat voor mij schoonheid is, is net dat tikkeltje accent geven aan de natuurlijke mooiheid. De eigenheid. Dat is iets anders dan de race tegen veroudering, etc., zaken die immers niet te stoppen zijn. Geen wandelende schilderijen waar het ‘stuckwerk’ haast van afspringt bij een natuurlijke lach.

Spiegeltjes zijn al van alle tijd en veel zijn inmiddels over genomen door de mobiel als spiegel te gebruiken. Er wordt op een dag wat afgestaard in die spiegel. Naar alles wat, volgens de beauty industrie mooier en beter zou moeten en kunnen. Elk haartje, bultje, rimpeltje, grijze haar, ooglid, lip, en ga zo maar door. De dames en heren op de make-up en beauty afdelingen in de shopping malls hier spannen wat mij betreft de kroon. Ze staren op een dag wat af. En of ze ook nog echt zichzelf in die spiegels of mobiels tegen komen?

Niet om mijn moeder af te kraken maar ze sloeg in mijn ogen heel vaak wat door. En voor haar vak als toneelspeelster was dat geen punt natuurlijk. Het hoorde er een beetje bij. Maar toch zag ik mijn moeder eigenlijk op zijn mooist als ik ’s nachts uit het cafĂ© of de disco kwam en ze met die krulspelden in haar haar nog met een biertje op me zat te wachten. Puur natuur en ja, net als de natuur, dat verandert met de tijd. Niet dat het niet ‘mooi’ was.

Wat is mooi? Dat wat de industrie je vertelt omdat ze willen verkopen?
Je bent al lang mooi! Nooit voor iedereen natuurlijk want er is altijd ‘beter’ zoals die monnik ooit in een les tegen me zei. En smaken verschillen nu eenmaal. En als je dat beseft dan hoef je ook helemaal niet tegen gehouden te worden om mooi te zijn omdat je tevreden bent met die schoonheid die je (ieder mens) op zijn of haar eigen manier al lang heeft en waarmee je jezelf kunt zijn.

Spaart ook nog een hoop geld (ik blijf toch nog een beetje Nederlander).

Geniet vrij en gratis van je schoonheid.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com











Geen opmerkingen:

Een reactie posten