vrijdag 11 oktober 2019

'Gevaarlijke' en 'angstaanjagende' hond gaat met pensioen

Dit keer misschien eens een wat ander blog. Het gaat over een verandering in onze straat.

Zolang ik in Thailand woon, dat is inmiddels al bijna zeven en een half jaar, is er op onze residences on op het aangrenzende kuuroord een witte hond. Alle zogenaamde ‘Farang’ (buitenlanders) die hier wonen, noemen die hond Whitey. De Thaise staf noemt hem Kaow (het Thaise woord voor rijst).

Een voormalige tuinman die altijd dronken was, was de eigenaar van de hond. De tuinman werd ontslagen en de hond… die bleef. Zijn gezondheid holde achteruit toen er eigenlijk niemand meer echt naar omkeek. Een van de voormalige instructeurs van de fitnessprogramma’s hier, begon voor Whitey te zorgen en zijn gezondheid werd weer stukken beter. Hij begon iedereen hier die aardig tegen hem was te beschermen. Mensen die hem niet mochten, die hem slecht behandelde (of die hij gevoelsmatig gewoon niet mocht) werden letterlijk afgeblaft.
Ooit schoot een medewerker van hier met zijn katapult een steen tegen hem. Dat zorgde voor gedeeltelijke blindheid aan een van de ogen van de hond. Deze man, die hier nog steeds werkt, komt al jaren de straat gewoonweg niet meer in. Als hij er voor zijn werk echt moet zijn dan wacht hij aan het eind van de straat tot een van de huiseigenaren gek wordt van het geblaf en de hond tijdelijk aan een riem vastzet. Whitey vergeet het incident nooit meer.

De fitnessinstructeur vertrok om een ​​eigen bedrijf te starten en ... de hond bleef weer. Mijn Amerikaanse buurman begon zich toen meer en meer over de hond te ontfermen wat er voor zorgde dat ze samen beste vrienden werden. Mijn Duitse buurvrouw werd een soort van eerste plaatsvervangster en ook ik nam de zorg als ze beiden niet beschikbaar waren af en toe over. Whitey en mijn hond Kadhow zijn vanaf het begin al soulmates. Leuk om ‘the gang’ samen te zien.

Deze Whitey is een speciale hond met veel innerlijke mensenkennis. Zolang ik hier woon, praten we er als buren vaak over hoe hij het karakter, het ‘Jai dee’ (Thais voor goed hart) en de innerlijke echte vriendelijkheid van mensen ‘voelt’. Het was altijd geweldig om te zien hoe hij reageerde en reflecteerde op onze visites/bezoekers en op nieuwe gasten van het resort die in onze straat liepen. Vaak hadden wij wat langer nodig om te ervaren dat Whitey in een fractie van een seconde wist wat voor vlees hij in de kuip had.

Diverse gasten beoordelingen over het resort op bijvoorbeeld Trip Advisor maar ook diverse andere websites spreken over de aanwezigheid van een ‘gevaarlijke’ en ‘angstaanjagende’ witte hond. Ik denk beoordelingen van mensen die Whitey vanaf het begin af aan al goed had ingeschat. Van die klaagtypes.
Als een soort van opperhoofdhond beschermde hij regelmatig ook samen met mijn eigen hond onze straat tegen negatieve invloeden zou je kunnen zeggen. En… hij waarschuwde voor slangen en hield andere wilde honden uit de buurt door het territorium te beschermen. Door dit gedrag gaven we als buren een tijd geleden onze straat zelfs de bijnaam: "Whitey Boulevard". Je kon maar tijdig waarschuwen nietwaar?  

Whitey is nu ongeveer 13 jaar oud. Mijn Amerikaanse buurman zal vaak naar de provincie Tak gaan. Hoewel nog steeds Thailand toch een aardig eindje van hier. Ook mijn Duitse buurvrouw vertrekt volgende week naar een ander district van onze provincie.
Tijd voor Whitey om met pensioen te gaan, besloot zijn ‘baas’. Als buren vinden we het de beste beslissing en oplossing en gunnen we het hem ook.

En dus, vertrok afgelopen dinsdag ook Whitey naar Tak om, overigens dicht bij mijn buurman, op een mooie boerderij te gaan wonen bij een goede nieuwe verzorger. Hopelijk met een mooie pensionering in zicht.

Ja, wij huiseigenaren (en zijn vriend Kadhow) zullen hem en zijn ‘waarschuwing- en alarmsignalen’ hier missen. We hebben een fijne tijd met hem en goeie bescherming door hem gehad.

Kadhow heeft het inmiddels, nadat hij veel van zijn vriend heeft geleerd, hier over genomen. Wie weet dat de gastbeoordelingen van het resort binnenkort op de diverse websites vermelden dat er een ‘gevaarlijke’ en ‘angstaanjagende’ bruine soort van wolf aanwezig is waarvoor je moet uitkijken. Met dank aan Whitey.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten