vrijdag 30 december 2016

Ouder worden. Vecht er niet tegen. Accepteer de prachtige stroom om steeds meer nieuw te krijgen. Een ‘oude jaar’ gedachte.

Veel mensen lijden onder ouder worden. Hoe ouder ze worden hoe meer ze er tegen in gaan. Een strijd, voor sommigen zelfs een oorlog, die je nooit kunt en ook nooit zal winnen. De cosmetische industrie en ziekenhuizen (plastische chirurgie, cosmetische 'geneeskunde' / botox) zijn er dol op, omdat ze er gigantisch aan verdienen. Heb je er ooit over nagedacht dat je puur gif (botulinetoxine) in je lichaam brengt om de verbinding tussen je zenuwen en de spieren te verlammen? Volgens mij staat dat ver af van 'genezen'. En inderdaad, ik ben geen arts...  
En marketing helpt ons om in de leugen dat we voor altijd jong kunnen blijven (mits we maar willen investeren) te blijven geloven. Het is dan ook een hele kluif, elke dag weer, én het kost je ook nog eens kapitalen, om jezelf te helpen en te blijven volharden altijd jong te blijven. Je verandert eigenlijk stap voor stap en meer en meer jezelf om aan de buitenwereld te laten zien wie je niet meer bent. Je laat de buitenwereld juist zien dat je niet jong meer bent. Wordt wakker. Als je een douche neemt en jezelf in de spiegel ziet dan zie je hoe het werkelijk zit óf… je wilt het gewoon niet zien en probeert gewoon in iets anders te blijven geloven…

Een gast waarmee ik mocht werken was er naar mij gewoon eerlijk over. Ze had veel problemen met ouder worden en hoe de buitenwereld daar tegenaan keek. Het werd een steeds dieper fantastisch mooi gesprek dat veel inzichten opleverde. Blij om te delen zo op het eind van het – ouder worden – van het jaar.

Als je praat over je 'zelf' zal je in ieder geval ontdekken dat daar tenminste twee zaken mee verbonden zijn (Ik schreef er een paar maanden geleden al eens over). De combinatie van je lichaam (fysiek) en geest. Er wordt van uit gegaan dat onze hersenen de zetel zijn van onze geest. En onze hersenen zijn ‘slechts’ een orgaan. Deel van ons fysieke lichaam.

Trap niet in de marketing truckjes dat je voor eeuwig jong kunt blijven. Als je er eens heel even bij stil staat om er dieper over na te denken, over deze verhalen en de prachtige fotoreportages die zijn gefotoshopt, dan weet je toch zelf best dat het allemaal leugens zijn. Als sommige mensen een keer echt lachen dan breekt hun make-up denk ik wel eens. Kom je dichterbij dan zie je pas echt hoe fantastisch het ‘schilderij der verberging’ is. Ik vraag me dan werkelijk wel eens af of ze zich soms schamen voor hun lichaam. Begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer het, nee vind het zelfs mooi, als vrouwen soms nét dat tikkeltje meer dat ze uitstralen met make-up accentueren. Het maakt ze voor mij, ongeacht hun leeftijd, net nog wat meer authentiek sprankelender.

Je wordt dus, heel gewoon, ouder en kan dat proces niet stoppen. Het is gewoon een feit. Je bent, net als ik, slechts tijdelijk en je kunt blij en gelukkig zijn (als jij daar voor kiest) om heel oud te worden. Als je daar voor open staat… accepteer dan de natuurlijke verandering. Veel gezichten die ik hier van mensen op het platteland zie vertellen een uitnodigend levensverhaal, weet je?

Als je bereid bent om na te denken over het proces van het ouder worden, sta je open voor een grote verrassing. Je krijgt en wordt elke dag meer en meer nieuw!

Jawel, je (fysieke) lichaam vergrijst, met inbegrip van je hersenen. Heel gewoon een natuurlijk proces. Je verstand, je geest, wordt nieuwer met de dag! Dit is je zogenaamde geestelijke groei (denk niet aan Godsdienst). Je bouwt meer en meer wijsheid op. En ... de meesten van ons zijn zich absoluut niet bewust van dit proces.

Marketing en onze buitenwereld helpt ons om te blijven geloven dat we moeten werken aan ons (fysieke) lichaam, ons lijf. Ze sporen aan om allerhande dingen te kopen en om onszelf stap voor stap te veranderen en ons ware zelf meer een meer onder een sluier te verbergen en ons zo te presenteren. Om naar de sportschool te gaan om ons lichaam een paar keer per week een fitness shot te geven. Wetende dat je daar uiteindelijk (althans de meeste van ons) niet tot het eind van je leven mee door kunt en zult gaan (let wel, ik heb niets tegen de activiteiten op zich). We blijven ons fysieke lichaam aandacht geven. En alles wat je aandacht geeft groeit. We ontdekken meer en meer en zien het aanbod van aantrekkelijke dingen om ons te helpen om in ons idee te blijven hangen (mits we bereid zijn er ook voor te betalen) om voor eeuwig jong te blijven.

Sta je er voor open om met de dag nieuwer te worden? Verander je levensstijl!

Accepteer dat de stroom van ouder worden en geniet er van. De natuur is een prachtige spiegel. Stop met geld te besteden aan je ‘strijd’ tegen je veroudering. Start om anders te leven. Luistert naar de stroom die je met de dag nieuwer maakt.

Het is slechts een kwestie van bewustwording en je open stellen om gebruik te maken van de natuur die gratis als spiegel voor je beschikbaar is. Je bewust zijn van dat wat je eet en als je eet, je bewust te zijn van eb de tijd nemen om te eten (dus niet ook nog eens multitasking en geen i-pone op tafel). Jezelf meer tijd geven om te rusten (te luisteren naar de natuurlijke impulsen van je lijf). En vergeet niet om diezelfde i-phone op je nachtkastje gewoon uit te zetten (het ding werkt als je hem uitzet gewoon als alarm). Je bevrijd jezelf uit de straling van het apparaat die je nachtrust verstoort. Breng meer tijd door in de natuur. Gewoon om te ademen en niet zo nodig om er in rond te rennen. Slechts om te bewegen en te aanschouwen. Loop eens wat vaker of neem de trap in plaats van de lift. Gebruik de fiets daar waar het kan. Verbind je oprecht met mensen en herstel de face-to-face communicatie in plaats van het digitale ‘gesprek’. Luister meer naar het kind in jezelf. Stop met veroordelen. Sta wat vaker stil bij wat de reden en meerwaarde van jouw bestaan is. Het zijn slechts een paar dingen uit een veel breder scala van zaken die je geen geld kosten en die je gezonder doen LEVEN (Niet alleen een kwestie van je alleen gezonder voelen).

Door dit te doen bouw je automatisch meer wijsheid op (dat is heel iets anders dan het opbouwen van kennis). Je wordt nieuwer met de dag... krijgen als respons - geloof het of niet (nog) niet – een jongere uitstraling. Je lijf beloont je voor deze aanpak en gaat meer en meer schijnen.

Het is gewoon een gratis andere en natuurlijke aanpak en je kunt er zonder moeite tot je definitieve rust mee door gaan.

Ik wens je een gelukkig (rust in je hoofd) en steeds nieuwer Nieuw Jaar 2017 / 2560 (Dat is het jaar waarin wij hier in Thailand al officieel gaan leven).


Frans Captijn

www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten