vrijdag 12 april 2024

Vakkundig en slim leegroven

De meeste mensen in Thailand werken nog steeds 6 dagen (9 uur per dag) per week. Op hun vrije dag is een favoriete bezigheid om er op uit te gaan om te vissen. In de pick-up of op de brommer met de hele familie en diverse hengels. Lunch(koel)box en zitkleedje mee.

Maar de mensen hier op het platte land kennen ook een andere manier van vissen. Een doeltreffende manier waarop ze gegarandeerd alle vis uit het water/de vijvers halen. Zelf vind ik het wat weinig met vissen te maken hebben. Ik vind het meer vakkundig en slim leegroven maar hier denken ze er natuurlijk heel anders over. Zij genieten er van.  
Eens per jaar of eens per twee jaar is er een party van ongeveer een dag waarop ze hun vijvers totaal leeg pompen. 
Het begint vroeg in de ochtend met het aanslepen van pompen. In de middag gaan de mannen en kinderen de modder al in van de vijvers die steeds leger worden en zo worden alle vissen er uit gehaald. De vrouwen hebben de bbq al aangestoken en de whiskey en het bier staan klaar. Uit de pick-ups komt, niet te missen, muziek met zware bassen. En de week erop is de vijver van de buren aan de beurt. Steeds weer een feest wordt er van gemaakt. 

Vorige week schreef ik al over de extreme hitte hier. En die hitte gaat ook met droogte gepaard. 
De meeste vijvers en beken staan inmiddels totaal droog. Onze vijver daarentegen blijft gevuld. Afhankelijk van de waterstand vul ik hem om de twee tot drie dagen steeds bij. En vissen doen wij niet en dat betekent dat de vijver vol zit met diverse verschillende vissen die we ook twee keer per week voeren. In het riet slakken en boven het water als de zon langzaam onder gaat veel vliegjes en insecten. 

En als je honger hebt... ja dan ga je op zoek naar eten. De weg voor steeds meer watervogels naar onze vijver is dan ook gevonden. Eerst was het alleen dagelijks onze vriend de Kingfisher maar nu zijn er allerhande soorten en maten vogels. De vijver wordt vakkundig en slim leeg geroofd. Hoewel, helemaal leeg zal niet lukken omdat de grootste vissen niet worden gegeten. Mooi dat de natuur zo werkt.  

Vakkundig en slim?
Die vogels kennen inmiddels ons dagritme. 
Als we in de ochtend met de honden naar het bos gaan zitten ze in de bomen al klaar. Weinig verstoring tijdens het roven als we niet in de buurt zijn zorgt voor een smakelijker en stressloos ontbijt in het prive 'vogelrestaurant'. 
En zodra we uit het bos komen hollen de honden Singto en Cupid met een snoeivaart naar en in de vijver om de vogels weg te jagen. Sommige watervogels duiken letterlijk onder en komen op onverwachte plekken ineens weer boven om weg te vliegen of nogmaals onder te duiken. Er vanaf komen is meestal maar van korte duur en in de namiddag zijn ze ook weer terug. 

We laten het gaan. Over een aantal weken spoelen we hier door de regentijd regelmatig weer weg en zijn overal de vijvers, beken en velden weer gevuld met water. Genoeg te eten en onze vijver is dan weer een aantal maanden minder interessant. 

Het blijft prachtig om dit schouwspel steeds weer te zien. Vakkundig en slim en ze hoeven er de vijver niet voor leeg te laten pompen. 






Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten