vrijdag 5 april 2024

Code Zwart. Extreme hitte

Ik vond op internet dat je in Nederland bij temperaturen boven de 27 graden in de schaduw praat over 'extreme hitte'. Het nationale 'hitteplan' zou dan ook in werking kunnen worden gezet. 

Eerlijk is eerlijk, hier is zo'n temperatuur eigenlijk zalig. Iets dat eigenlijk betekent dat ik, na zo'n kleine twaalf jaar onafgebroken in Thailand, aardig aan de hoge temperaturen gewend ben. 
Ja, hoewel anders door de medische wetenschap wordt beweerd, je went er (tot op zekere hoogte) aan. 

Die zekere hoogte heeft ook te maken met je afkomst volgens mij, Mijn West-Europese huid is, buiten het kleurverschil, anders dan die van de Aziatische Phatsamon. 
Ik zweet bijvoorbeeld hier super snel en drink ook veel meer. Liters en liters drinkwater uit onze waterkoeler per dag en ook sport drank met speciale zouten en mineralen. En het werken in onze bouw doet er een aardige plons bovenop. Mijn kleren kun je dagelijks uitwringen.

In de jaren 80 werkte ik in Saoedi Arabie en toch was, in mijn beleving en herinnering, de warmte daar anders. 

Er zijn maar heel weinig dagen in het jaar dat hier de tropische temperatuur van 30 graden Celcius niet wordt gehaald.  

Ik herinner me nog, in het begin toen ik hier begon te wonen, dat ik heel erg moest lachen als ik Thaise mensen in de winter (net als in Nederland december, januari en het begin van februari). Ze reden op de brommer met dikke truien en handschoenen aan terwijl ik heerlijk met een t-shirt op de brommer zat. 
En overigens was dat niet alleen in de wintermaanden maar eigenlijk het hele jaar door. Zeker voor de dames. Ze bedekken hun huid, ondanks de hoge temperaturen, met al het mogelijke om maar een witte huidskleur te houden of te krijgen. Marketing heeft immers in Azie geleerd dat dat prachtig is. En die zelfde firma's beloven in Europa bijvoorbeeld juist het tegenover gestelde. Een getinte huidskleur is prachtig. En zo wordt er aan iedereen verdiend. 
Heerlijk dat Phatsamon die getinte pracht kleur (vind ik) heeft en dat ze er niet voor in de zon hoeft te liggen. Scheelt zeeen van tijd. 

Maar goed, terug naar die temperaturen en dat gewennen.  
Die tijden zijn voor mij veranderd. Ook ik rijd hier in de wintermaanden inmiddels met handshoenen aan bij ochtendtemperaturen van rond de 16 graden Celcius. En wat die kleding betreft. Ik bescherm me dagelijk tegen de zon. Lange broeken, lange mouwen. Factor 50 om mijn kale kop te beschermen en op die kop eigenlijk altijd een zonnehoed of tenminste een petje. 
En in de zon liggen? Ik zou wel gek zijn om hier te gaan 'bijbruinen'. Je gaat kapot en er is geen lol aan. Wat mij betreft gewoonweg niet te doen. 

Voor mij ligt de grens van extreme hitte inmiddels zo'n 10 graden hoger op ongeveer lichaamstemperatuur. De temperatuur waarop we onze aircon's voor de nacht hebben ingesteld is de Nederlandse 'extreme hitte' temperatuur van 27 graden. We slapen daar prima bij.  

Code zwart:
En toch... het wordt jaar na jaar erger. Inmiddels is het hier al weken boven de 40 graden in de schaduw en het kwik zakt ook in de nacht niet meer onder de 27 graden. Als de zon om ongeveer half zeven onder is, nog steeds veertig graden. Ook niet uitnodigend meer voor een bbq.

De komende weken komt er, als je het weerbericht gelooft, nog een schepje bovenop. Phatsamon vertelde me gisteren dat we hier in 'code zwart' zaten. Ik had er nog nooit van gehoord dat die code bestond. Kennelijk wordt het hier dus boven 'rood' gehanteerd. Bloedheet is het immers al lang niet meer en vandaar dat 'rood' denk ik in de steek is gelaten en is doorgeschaald naar zwart.  

De honden liggen haast voor dood onder de TED's in de schaduw in het zand. Ze hebben maar weinig trek in eten en plonsen af en toe in de vijver of het bad dat we voor ze gemaakt hebben. Verfrissend werkt het niet echt. Het water is veel te warm. Zelfs de vissen in de vijver lijken er moeite mee te hebben. 
 
Een koude douche bestaat ook al een tijdje niet meer. Het water hoeft niet meer te worden verwarmd. Koud water is gewoon op. 
Als je op onze veranda in de schaduw in een stoel gaat zitten moet je voorzichtig zijn. Die dingen zijn gewoon kokend heet. Alles, maar dan ook alles, is meer dan heet wat je aanpakt. De koel/vriescombinatie zweet haast van het harde werken.

En dat alles betekent een stapje terugschakelen met onze activiteiten. Geen hitteplan voor nodig. Gewoon je verstand een beetje gebruiken (hoewel). 
Veel pauzes maken en tussen de pauzes wat werken. Dat zijn dus helaas totaal maar een uurtje of vier tot maximaal vijf per dag. En diverse activiteiten, zoals het schilderen van staal, zijn gewoon tijdelijk uit beeld. Het is niet anders. 

12.45 uur vanmiddag.
Mogen we alsjeblieft onze pyramidekoelkast in?
Tussen 12.30 en 14.30 uur is het onverantwoord om in de volle zon te werken. Gevoelstemperaturen inmiddels van rond de 47 graden Celcius. 
We hebben het Spaanse idee van siesta ingevoerd en steevast doe ik een middagdut van een uur in een van onze piramide gastenkamers. Heerlijk met airco bij zo'n zesentwintig tot zevenentwintig graden. Onze honden hollen als ik er naar toeloop al naar toe en staan keurig in een rijtje te wachten tot ik de deur open doe om ook plat in de 'pyramidekoelkast' te gaan. 

En wat dat 'hoewel' van hierboven betreft. Veel mensen verklaren ons voor gek dat we momenteel aan ons dak aan het werk zijn met het installeren van de dakpannen. Yep, we willen zoveel mogelijk doen om het voordat de regentijd begint zo 'dicht' mogelijk te hebben. 

En die regentijd geeft dan voor wat betreft de hitte wellicht iets verlichting maar niet voor het zweten. De vochtigheidsgraad loopt immers gigantisch op waardoor je je warmte slechter kwijt kunt. 

Nog steeds zijn er mensen die denken dat we niet te maken hebben met klimaatverandering en dat het door de eeuwen heen klimaatschommelingen al waren. Het heeft helemaal niets te maken met menselijk gedrag zeggen ze. Slaap lekker verder. Ik moet er een beetje om lachen (en huilen) want we zien het hier met het jaar verslechteren. Ieder zijn mening.

Wat voor toekomst geven wij
nog een nieuwe generatie?
Afgelopen middag kreeg ik, in reactie op dit Blog van mijn dochter een Facebook bericht dat ze in Australie van iemand had gekregen. Ze stuurde me het door en ik vond het zeer toepasselijk. Wat voor toekomst geven wij de nieuwe generatie? 

Het zijn van die dingen die er hier en in de wereld bij horen en we nemen ze helaas maar 'voor lief'. Wat kun je anders. De politiek in de wereld praat, en praat, en praat. Slaap rustig verder. Ondertussen verandert er niets. En gedrag van mensen verandert ook niet. We blijven kopen, vervuilen en de natuur omzeep helpen. 
Hoelang blijft die aardbol dit nog trekken?  

Het 'positieve'? Zalig in ons dorp als een van de weinigen over airco's te beschikken (die overigens voor dat wijzigende klimaat geen goeie bijdrage leveren). Daar staat overigens tegenover dat we geen centrale verwarming kennen en hebben of eigenlijk misschien toch? Die (on)natuurlijke extreme hitte.

Pffff...


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten