vrijdag 5 januari 2024

Elke dag een beetje geluk.

Besparen op je leven
is sterven voor je tijd.
Geluk is niet tijd winnen;
het is tijd weten te verliezen.

Ik sloeg na een paar jaar het boekje met de titel van dit blog weer eens open en las als eerste het citaat hierboven van Claude Roy. Een Franse journalist en schrijver (1915 - 1997). 

Dat boekje kreeg ik ongeveer vijf jaar geleden als cadeautje bij een verrassingsbezoek van een nichtje en haar man aan ons in Chiang Mai. "Elke dag een beetje geluk om meer van het leven te genieten." Een boekje vol met citaten die proberen te inspireren en uitnodigen tot een moment van geluk. 

Besparen op je leven. Heel veel mensen hebben het geluk dat ze het leven kunnen Leven. Iets om dankbaar voor te zijn. Ze zitten vol met dromen en ideeen die ze werkelijkheid kunnen maken. Toch is er in hun hoofd een soort van stemmetje die ze in een continue en creatieve stroom aanzet om erin te geloven dat het allemaal niet mogelijk is. Vooralsnog uitstellen of zelfs helemaal afserveren. Oppotten voor een 'later' dat er in veel gevallen, alleen al door een mindere gezondheid, niet meer van komt. Besparen op ideeen en een rad voor je ogen draaien dat je er maar niet meer aan moet denken. En dat zorgt voor het afsterven van je tijd. 

Geluk is niet tijd winnen. Het is je tijd, je weet immers zo goed als nooit wanneer die om is, zo goed mogelijk gebruiken om het leven zoveel mogelijk te vieren. Het heet levensvreugde en inderdaad, dat is tijd bewust weten te verliezen. En zoals iedereen weet zit geluk hem meestal in kleine dingen die ook nog eens geen geld hoeven te kosten. De foto bij dit blog van Phatsamon met onze honden Cupid en 'piloot' Singto met een helm van de schil van een pommelo op haar hoofd is er een voorbeeldje van.

Een mooi citaat waarin een uitdaging ligt om het leven zo veel mogelijk actief te vieren. Uitdagingen aan te gaan en dromen en ideeen proberen tot uitvoer te brengen. Ik schreef het al eens eerder. Beter spijt krijgen van iets dat anders dan je wenste anders uitpakte dan achteraf spijt hebben van dat je het nooit geprobeerd hebt.  We hebben weer een nieuwjaar om daarop zoveel mogelijk in te zetten. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 




1 opmerking:

  1. Wat leuk om te lezen dat je het boekje nog steeds hebt en af en toe een bladzijde openslaat met waardevolle teksten!

    BeantwoordenVerwijderen