vrijdag 28 juli 2023

Een nieuwe burgemeester

Twee weken geleden hadden we hier in ons dorp verkiezingen voor een nieuwe dorps-burgemeester (Pujabaan). De huidige burgemeester stopt er met 60 jaar mee. 
Hoewel ik in ons dorp van ca. 300 zielen woon en ben ingeschreven mag ik als buitenlander niet stemmen. Geen probleem voor mij. Phatsamon ging natuurlijk wel. Er waren vier gegadigden/lijsten. 

In de weken voorafgaande aan de verkiezingen gingen de kandidaten bij veel huizen langs om te vragen om op ze te stemmen. Wij wonen verhoudingsgewijze wat ver van het dorp en er kwam dan ook maar één van de vier bij ons op bezoek waar we een fijn gesprek mee hadden. "Graag eerlijkheid en geen 'steekpenningen' gaf ik aan. Maar wie ben ik hier?m ;)

Ik vind het systeem zoals dat hier is met zo'n dorpsburgemeester echt een prima idee. 
Deze mensen zijn benaderbaar, weten wat er in de dorpsgemeenschap speelt en hebben snelle ingangen bij de gemeente om zaken, als die nodig zijn, geregeld te krijgen. Ze houden een oogje in het zeil en zijn natuurlijk ook present bij de meeste feesten, partijen en crematies.
Ze verzorgen het nieuws en de informatievoorziening over wat er in of rond het dorp en in de gemeente gebeurt. Een paar keer per week wordt dat in alle vroegte ook omgeroepen. 

Het is echt geweldig dat iedere buurt zijn eigen omroepsysteem met luidsprekers heeft waaruit de Pujabaan zijn of haar informatie verspreidt. Iedereen hoort op hetzelfde moment het zelfde verhaal. Dat scheelt, zeker in het begin, een hoop communicatie stoornis en zeker ook geroddel van: "Heb je het al gehoord...?". Natuurlijk heb je, de zelfde boodschap, al gehoord. Geen geheimzinnigheid aan.   

En die Pujabaan is ook een mediator bij problemen die er in het dorp of bijvoorbeeld tussen buren kunnen ontstaan. Beter gelijk in de kiem smoren. 

De Pujabaan is er welliswaar één van onze groep dorpelingen en heeft toch op een prettige manier een beetje gezag. 

De nieuwe man, Khun Somchai, bij ons is eigenaar van de dorpswinkel en natuurlijk scheelt dat ook weer omdat zo'n winkel vaak het middelpunt van verhalen en nieuwtjes in het dorp is. Dat scheelt weer werk denk ik. 

Kortom, fijn dat iemand dit weer oppakt en er veel tijd in steekt. En ja, er staat van de gemeente een kleine vergoeding tegenover maar dat mag ook best. 

Welkom nieuwe burgemeester Somchai en veel succes. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten