vrijdag 17 maart 2023

Onze eerste ananas (en meer).

De seizoenen zitten hier anders en toch ook weer hetzelfde in elkaar dan in Nederland. Thailand ligt immers boven de evenaar op het Noordelijk-Halfrond. 

We kennen hier de regentijd en de droge tijd. De droge tijd kent een koele en een warme periode en zo kom je hier op drie seizoenen. 
Als je het naar de Nederlandse maatstaven zou 'vertalen' dan kom je ongeveer uit op:
- Winter is droge koele periode.
- Lente  is droge warmer wordende periode.
- Zomer is natte warme periode.
- Herfst is (zeer) natte koeler wordende periode.

Wij zitten hier inmiddels in de lente en de temperaturen lopen al weer stevig op. 38 graden Celcius in de schaduw overdag is geen uitzondering meer en de verwachting dit jaar is dat die temperaturen weer tot rond de 43 graden celcius volgende maand door zullen stijgen. 
Hoogtepunt is hier half April als ook het Thaise Nieuwjaar (Songkran/waterfestival) wordt gevierd. Het kan gelukkig weer na een paar jaar. 
Op dit moment is het nog steeds (kurk) droog. Over een maandje komt daarin de eerste verandering. 

Dat het lente is en de natuur uitkijkt naar water beginnen we om ons heen te zien. Oude bladen liggen op de grond. Het krakende geluid ervan is niet te missen als onze drie honden er 'sochtends en 'smiddags met plezier doorheen hollen. De nieuwe (grote) bladeren zijn al uit. Waar ze het water vandaan halen weet ik niet maar het heet natuur.

Phatsamon verzorgt onze tuin zo goed als ze kan en dat betekent ook diverse keren per week stevig de planten water geven en natuurlijke meststoffen toedienen. Dat kost toch aardig wat tijd in zowel de ochtend als de late middag. Een kwestie van aandacht geven wat ze met plezier doet. 

Schitterend om te zien hoe de kleuren weer terugkomen en... dit jaar als primeur onze eerste eigen ananas. 
En, hier toegestaan, ook cannabis. Ze gebruikt het in thee en als kruid in gerechten. Zelf merk ik nauwelijks het verschil maar het schijnt ook homeopatisch gezien goeie invloed op van alles en nog wat in je lijf te hebben. Prima dus.

Diverse planten die in Nederland in een tuincentrum als kamerplant te koop zijn goeien hier gewoon in het wild. Ze zijn vaak ook veel te groot om uberhaupt als kamerplant gebruikt te kunnen worden. Het klimaat, samen met wat water en verzorging maken het verschil. 

Phatsamon leerde van haar vader al hoe je plantstengels snijdt, in de grond duwt (of een stukje ingraaft) en wat water geeft. De rest gaat vanzelf. Nagenoeg alles groeit hier al kool (als het maar water krijgt). En wat dat water betreft hebben we al drie jaar aardig gemak van onze eigen 60 meter diep geboorde put, tanks en pompen. Afkloppen maar tot nu toe nagenoeg geen storingen. 

En wat onze tuin betreft is er meer. 
Ook tientallen cactussen, die ze uit het wild gekweekt heeft beginnen het nu geweldig te doen. De eerste bloemen beginnen weer te komen en samen met de dagelijkse kleurrijke vogels die ons bezoeken maakt het ons dagelijks ontbijt buiten op de veranda een genot.  

Een beetje aandacht voor en hulp aan de natuur maakt het hier goed toeven. Hoewel die 43 graden ook voor ons toch wel een beetje (te) veel van het goede is. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten