vrijdag 3 maart 2023

HiSo honden, die Chinese Labrador en Koninklijke Thaise Tempelhond van ons

In de thaise cultuur is het onderschijd in klassen voor bijna iedereen van grote waarde. De koning, samen met de boeddha staan op het hoogste voetstuk. De rijstboeren, letterlijk met hun blote voeten in de modder, op het zevende en laagste plateau.

De term HiSo wordt hier veelvuldig gebruikt waarmee mensen aangeven dat ze van hoge komaf (high society) zijn, 'hoge' posities met veel invloed bekleden, veel geld (of schulden?) hebben en/of zeer goeie relaties hebben (vrienden) in of met het hogere ambtelijke of politieke milieu. Er wordt hoog tegenop gekeken. 
Het is even wennen, goed om te weten en soms toch ook een beetje om te lachen waar mensen zich allemaal al niet druk over maken. Mijn hele leven heb ik er zelf weinig mee gehad. Leuk om 'baas' te zijn maar als je team met de handen in de zakken blijft staan...Wat stel je dan eigenlijk voor? In de Westerse cultuur stel je samen juist meer wat voor in mijn beleving en ervaring. 

Dat HiSo wordt ook pittig in nagenoeg alles door de mensen hier nagestreefd. Velen maken er een fantastische uiterlijke show van waarbij ze zich tot gigantisch diep in de schulden steken om maar te laten zien dat ze een of een paar klassen hoger zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Pracht en praal en vooral glimmende heilige koeien (auto's, is schreef er al eens eerder over) op afbetaling. Hoe het huis er, zeker ook van binnen uit ziet is niet van belang. Het uiterlijk telt. Die auto, kleding, schoenen, sieraden en niet te vergeten de laatste 'mode' mobiele telefoon. Het schijnt een meerwaarde te hebben op het werk en in de sociale contacten bijvoorbeeld. Marketing speelt er handig en eenvoudig op in. 
De Chinese namaakindustrie vaart er wel bij. Het is big business. Werkelijk alle 'merken' zijn hier voor een prikje en haast niet te onderscheiden van echt, als namaak te koop. 

Als je als Thaise man of vrouw een relatie met een buitenlander hebt dan heb je ook een HiSo streepje voor. Bij ons is dat er inmiddels hier helemaal af. Wij lopen bijna zeven dagen in de week en al bijna drie jaar lang in onze werkkloffies. De gedachte is dat wij 'stikky' (op onze centen zitten) zijn. Wie bouwt er nu zelf zijn eigen huis? Dan kun je kennelijk geen werklui betalen en dus zit je niet ruim bij kas, is de gedachte. Anderzijds wordt er ook wel weer gekeken en gepraat over de voortdurende stroom van bouwmaterialen die we hier aanvoeren. Soms, en voor de gein om roddelen een beetje aan te wakkeren, rijd ik een soort van 'ererondje' met onze truck door het dorp als we weer spullen hebben gehaald. 
Onlangs zaten er een aantal dorpsbewoners bij elkaar naast een weiland toen achter elkaar drie betontrucks bij ons kwamen afleveren. Toen vroeg er iemand aan me:"Drie???" met drie vingers in de lucht en een vragend gezicht met een uitdrukking van 'Toemaar Pietje' dat kost een paar centen. Dan moet er toch iets aan de hand zijn? Vast een dikke vette lening (helaas ook mis gegokt). Toch een beetje HiSo met die andere manier van bouwen dan dat we hier gewend zijn? Nee, dit kan niet!"
Ik vind het werkelijk genieten en af en toe vangen we via, via wat van de gesprekken en gedachtes op. 

Afgelopen week kwamen we er wederom achter dat zelfs honden in dat roddel en HiSo gedrag een rol spelen. Dit land heeft er een overkill aan en jawel, inmiddels hebben wij er nu ook drie. Kadhow, die mij bijna 11 jaar geleden in een tempel uitkoos, Cupid die haast exact een jaar geleden geboren werd als pup van de hond van Phatsamon's moeder, en sinds ongeveer drie weken Singto die als ongeveer vijf weken oude pup in het bos vlak bij ons gedumpd was.  

Al jaren terug werd me duidelijk dat een tempelhond in het HiSo-streefmilieu niets, maar dan ook niets voorstelt. Je moet toch wel een 'merk' hebben. 
Ik vind het gewoon zielig om hier huskies te zien rondlopen (rondhijgen) bij deze temperaturen. Die honden kunnen zich in dit klimaat, in mijn ogen, niet echt lekker voelen. Maar goed. 
Als puppy werd nog gedacht dat Kadhow een Duitse herder was maar niet dus. Gewoon een heerlijke tempelhond. 
Ik kwam op het idee om Kadhow als 'merk' 'Royal Thai Tempel Dog' te geven en jawel hoor... hij kwam in de omgeving direct op een hoger plan te staan. 

Pas kwam het in ons praathuis ook weer ter sprake. Voor de 'brands' wordt aardig wat geld neergeteld en jawel... dan hoor je er wel bij. Kadhow, Cupid en Singto hebben niets gekost (hoewel ze toch aardig wat kosten natuurlijk maar ze leiden dan ook een aardig HiSo leventje bij ons). Die horen hier dus niet in een HiSo status. Geweldig.

Cupid werd ook aangehaald als maar gewone Thaise straathond. En dat is ze natuurlijk ook, hoewel weldegelijk een scheet van een dier. Phatsamon werd er een beetje pissed over. 

Toen we thuis kwamen had ze al snel een oplossing. Ze zei me; " Kadhow, Royal Thai Temple Dog'. Voor Cupid heb ik een andere oplossing. Shenshen Labrador. De vader van Cupid woont hier in het dorp en is een labrador. 

Shenshen Labrador? Wat is dat in vredesnaam nu weer?
Nou het is een kopie merk. En Shenshen in China staat er in Thailand om bekend als stad waar de namaakindustrie floreert. We hebben dus gewoon een Labrador kopie uit China. Een Chinese Labrador.

Iedereen weer blij en tevree en voor de omgeving doen we 'gelukkig' met onze zalige dieren weer mee met en in de HiSo race. Er is weer iets nieuws, en heel speciaals, om over te praten. 


Voor Singto komt over een tijdje vast ook een HiSo oplossing van haar afkomst. Ze moet eerst nog even wat groeien en dan maken we er ook wat moois van. 

Je blijft lachen. Mee doen met de uiterlijk vertoon show. 😊😇

(P.s. Alle foto's bij dit blog zijn van gisteren).



Frans Captijn (Gangey Gruma) 


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten