vrijdag 17 juni 2022

Is er ook nog iets opwekkends? Jazeker wel!

Met wat je tegenwoordig allemaal om je heen hoort vraag je je soms af of er ook nog iets opwekkends te vertellen is. Voor de grap typte ik in Google de vraag: “Is er nog iets opwekkends” in.
 
Als eerstgenoemd zoekresultaat kwam “Paracetamol met coffeïne” op. Eigenlijk niet gek. Ik denk dat heel veel mensen in deze wereld momenteel wel zo’n paracetamolletje kunnen gebruiken.
Ook diverse drugs en chocolade verschenen op het eerste blad met zoekresultaten. Wat mij betreft niet allemaal écht opwekkend in relatie tot hoe ik het bedoel. De wereld staat steeds meer in brand en op allerhande terreinen.
Het is geen horrorfilm waar je even uit kunt stappen als je het niet meer aan kunt zien maar allemaal echt. En jawel, je kunt de media zoveel mogelijk uitschakelen zoals ik probeer te doen en toch dringt het allemaal door. Angst aankweken en depressie viert hoogtij. Toekomst voor nieuwe generaties? Die zal er zeker zijn. Of je met die toekomst zo blij moet zijn is weer een andere vraag. Ik ben ook ouderwets in denken, houd ik mezelf maar voor.
 
De wapenindustrie floreert. Met veel daadkracht wordt er door politici miljarden ingepompt om het machtsspel in stand te houden en ‘om de vrede te bewaren’. Te triest voor woorden. Een industrie die groeit en bloeit om mensen, dieren, natuur en cultuur om zeep te helpen, te vermoorden. Miljarden gaan ernaartoe en ook het wereldwijde defensieapparaat mag weer eens groeien omdat er momenteel de aandacht op ligt. 
Rutte is er helder over. Ferme taal en spierballen tonen. Belasting geld genoeg. ‘Meer zwaar geschut sturen want de Russen mogen deze oorlog niet winnen’. Geloven in David en Goliath? Wat een schijnvertoningen...

Wereldwijd ontstaat, vast uit goeie bedoelingen en medeleven, een multiculturele samenleving. Een familielid van me merkte op dat Nederlanders zo langzamerhand gezien mogen worden als gast in hun eigen land.  
Weinig tot geen aandacht voor miljoenen mensen en dieren die lijden of sterven door droogte, voedselgebrek, natuurrampen en klimaatverandering.
Stukjes uit het sombere scenario dat we de afgelopen week op diverse plekken te horen kregen. Reden dat ik me afvroeg of er deze week ook nog iets opwekkends was.
 
En jawel! Meer dan genoeg. Het is immers maar waarop je de focus richt. Net zoals in de fotografie. Iets dat niet wegneemt dat al dat andere er weldegelijk is. 
 
Opwekkend is dat heel veel jonge mensen weer geslaagd zijn voor hun middelbare schoolexamen en verder kunnen. Knap na- en met al dat online studeren. Niets voor mij maar zij hebben het toch maar netjes gedaan. Werk op de arbeidsmarkt genoeg op het moment zo heb ik gehoord dus een extra stimulans. Er is keuze genoeg.
 
Wij kregen deze week bezoek van een paar gezellige vrienden. Een Nederlander met zijn Thaise vrouw. Heerlijk en opwekkend om weer eens even in je moedertaal te kunnen praten.
 
Ik heb gisteren een geest in TED’s place (onze Talk, Eat en Drink ruimte) verjaagd. Hoe opwekkend is dát niet? Spontaan ging twee dagen lang de muurventilator diverse keren aan en uit op verschillende snelheden. Mijn partner, typisch Thaise cultuur, dacht direct aan een geest die wel eens actief zou kunnen zijn. Nu heb ik ooit met mijn oudste broer, die helaas al is overleden, afgesproken dat als het hem zou lukken hij het licht eens een keer aan en uit zou doen. Dat is dus iets anders dan een muurventilator. Nu hebben we regelmatig stroomuitval hier maar dan in het hele dorp. Dat mijn broer dat doet gaat me iets te ver.
Na twee dagen toch die ventilator maar eens onder handen genomen en jawel hoor. ‘Geest’ gevonden. Het was een Gekko, net uit het ei, achter de printplaat van de ventilator. Het dier buiten vrijgelaten en alles werkt weer als normaal.
 
Opwekkend hier in Thailand is dat de grenzen, zonder allerhande restricties die er waren in relatie tot de pandemie, over een aantal weken weer open lijken te gaan. Ook dit land is aan toeristen wel aardig toe. Nu nog even van die mond/neus kapjes af en we zijn weer ‘vrij’.
 
Gisteren hebben we onze eerste twee gratis marihuana ‘planten’ gekregen. Sinds 9 juni jl. inmiddels in Thailand voor gezondheidsredenen toegestaan en er worden nu gratis 1 miljoen planten aan de Thai gegeven. Phatsamon en ook haar moeder gaan ze gebruiken bij het koken. Het zal me eens benieuwen hoe opgewekt me dat nog meer gaat maken.
 
En daarmee ben ik gek genoeg dus eigenlijk toch weer terug bij die zoekopdracht naar iets opwekkends die ik op Google had ingegeven.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten