vrijdag 3 september 2021

Zie en ken jij je eigen plek? De meeste mooie dingen zijn gratis.

Wij gaan haast elke avond uit eten. Dat heeft niets met wat ze in Thailand ‘HiSo’ (mensen met een rijke achtergrond of hogere sociale klasse) noemen. Laten we gewoon lekker normaal blijven doen zeg ik altijd maar. Stel je dus ook iets anders voor dan dat we elke avond naar een luxe restaurant gaan. Het zijn gezellige plekken in onze buurt met prima en eenvoudig eten. We sparen er tijd en geld mee en komen ook nog eens andere mensen tegen voor een leuk gesprek (voor zover ze niet in hun mobiel hangen).
 
Een paar dagen geleden had ik het er daar met kennissen die hier ook wonen over dat we hier zo vaak prachtige vogels in de tuin hebben. Elke keer weer een fantastische ervaring. We toonden de foto’s die je ook bij dit blog ziet. Ook andere ‘restaurant’ bezoekers waren geïnteresseerd en kwamen kijken.
 
“Zitten die vogels echt in jullie tuin? Dat kan niet. Die tref je hier niet aan” werd er gezegd. “Nog nooit hier gezien.”

Dat is toch vreemd vind ik. In de anderhalf jaar dat wij hier nu wonen komen we die dieren hier diverse keren per week tegen. Elke ochtend tijdens yoga en meditatie komen er 'bezoekers'. Ik publiceerde er al eens een blog met veel foto’s over. En als wij in de ochtend lekker buiten op ons terras de tijd nemen voor ons ontbijt dan is het fantastisch om dat wat er in de natuur om ons heen gebeurt te aanschouwen. Je ogen, oren, neus en gevoel ervoor open stellen.
 
Niet alleen al die vogels maar ook al de verschillende planten met hun verschillende vormen en kleuren, de steeds wisselende luchten en de spelende kalveren in de tuin van de boer naast ons. De bries, de geluiden, de reuk. En, niet te vergeten dat wat we tot dan toe met onze eigen handen hier al hebben gebouwd. Het is dagelijks een nieuwe mooie en gratis real-time movie. 
 
En inderdaad, daar moet je even de tijd voor nemen en die verslavende mobiel voor wegleggen (je hebt immers tijd genoeg). En dat heeft niets te maken met de plek waar wij nu wonen. Ik had dezelfde ervaringen op de diverse plekken waar ik in Nederland woonde. Je kent je eigen stek vaak nog niet voor de helft.
 
Het blijft ontdekken én genieten als je je ervoor open stelt en je focus wat verlegt. En daarvoor hoef je niet op een volgende vakantie te wachten.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten