vrijdag 10 januari 2020

Hoe is het met uil Otus?

Nog steeds krijg ik regelmatig deze vraag van vrienden, kennissen en voormalige gasten waarmee ik hier mocht werken.

Pas kwam ik weer eens wat foto’s van hem (of haar) tegen en niet alleen dat. Een paar maanden geleden ook Otus zelf.

Ik heb zo’n vier jaar voor deze bijzondere vogel (Collard Scops Owl) mogen zorgen. Kadhow, mijn hond, en ik vonden hem begin mei 2014 in het bos. Otus kreeg een vriend of vriendin die hem ’s nachts regelmatig kwam opzoeken. Op advies van zoon Rik, die in een dierentuin in Nederland dierenverzorger is, gaf ik Otus weer de vrijheid.

Gedurende zijn verblijf hier thuis en in het resort waar ik werkte trok hij veel aandacht. Hij werd redelijk fotogeniek. Eerlijk is eerlijk, het is een bijzondere ervaring een uil in je huis.

Ongeveer twee weken nadat ik hem de vrijheid teruggegeven had kwam hij in de nacht naast mijn slaapkamer op het balkon zitten. Hoe ik weet dat hij dat was? Hij heeft als enige ‘wilde’ uil een speciaal ringetje om zijn poot waarmee ik hem in de avond aan een dun kettinkje in bomen kon vastzetten als ik hem mee nam naar kampvuur bijeenkomsten of als hij gewoon voor het huis in de boom zat.

Een paar maanden geleden reed ik ’s avonds met Kadhow en mijn vriendin op de scooter het bos in voor de avondwandeling. We spraken over Otus en of de duvel er mee speelde, toen ik zijn toontje floot, kwam hij aanvliegen en landde in het licht van de koplamp. Kadhow, blij er gelijk naar toe. Even later vloog hij weer weg. Mijn vriendin geloofde het eerst niet en vroeg of hij het nogmaals zou doen. Dat is even een kwestie van proberen. En jawel, op mijn fluittoon kwam hij weer aanvliegen.

Tot voor kort was hij er dus in ieder geval nog steeds. Geweldig om te zien.  

Otus heeft kennelijk op diverse mensen veel indruk gemaakt.
Een jong stel dat een paar jaar geleden hier met mij werkte heeft hun zoon als tweede voornaam zelfs de naam Otus gegeven. Het kan verkeren. Otus leeft voort om het maar zo te zeggen.

Is iedereen weer bij.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten