vrijdag 13 september 2019

Verdrink niet in details. Bekijk dingen ruimer en maak je leven wat luchtiger.

Het lijkt wel of ik de laatste tijd steeds meer mensen ontmoet die hun dag door iets specifieks laten vergallen. De ene keer een berichtje in de (sociale) media. De andere keer door iets wat door iemand tegen ze is gezegd. Weer een andere keer om iets dat is misgegaan. Voorbeelden te over.

Op details wordt de focus gelegd en letterlijk worden zaken uitvergroot. Vaak heb ik het idee dat het een grote verspilling van energie is. Alles wat je aandacht geeft groeit en je beïnvloedt niet alleen jezelf maar ook je omgeving met de irritatie die je over jezelf hebt afgeroepen. Zelfs je nachtrust kun je er mee om zeep helpen.

Het lijkt niet meer dan menselijk te zijn dat juist details een verstorende invloed hebben op hoe ‘ruim’ we ons leven leven.

Als lid van een groep fotografen hier in Chiang Mai (Thailand) is een van de zaken waarmee ik me in die fotohobby bezighoud een andere, diepere, manier van kijken. En inderdaad, dat is aandacht hebben voor detail. Dat kan echter alleen maar als je het geheel eerst in acht neemt. Zonder grote geheel geen detail.

En als je dan weer naar dat grote geheel kijkt dan kom je erachter dat ook dat weer een detail is uit een nog groter, oneindig, geheel. Net zoals we zelf slechts dat hele kleine speldenprikje, of misschien nog wel minder, van dat oneindig grote geheel uitmaken.

Door je te blijven focussen op details, mis je het geheel. Een geheel dat altijd veel en veel meer te bieden heeft dan slechts dat detail.

Ooit tijdens een les op de boeddhistische universiteit kreeg de klas een vraag over een vergelijkbare foto zoals ik die bij dit blog plaats. De vraag was om even tijd te nemen om te ontdekken wat je op de tekening kon ontdekken.

Sommigen zagen, door het verbinden van de zwarte stippen, een dier of een voorwerp. Weer anderen, zoals ik, bleven slechts hangen in de opmerking van een aantal zwarte stippen.

We kwamen erachter dat dit dus onze natuurlijke reactie is. Aandacht aan het zeer beperkte oppervlak van een paar zwarte stippen. Het grote vel wit papier zagen we dan misschien wel maar de aandacht lag er niet.

Zo is het ook met al ons nieuws dat we in een voortdurende stroom tot ons nemen. Het is ‘slechts’ focus van iets binnen iets veel en veel groters. Je kunt je afvragen of je je daar voortdurend door moet laten afleiden of moet laten verstoren.

Het grotere geheel blijven zien geeft afstand. Letterlijk en figuurlijk, om overzicht te blijven houden en je minder uit balans te halen.

Bekijk en vooral ook lees en begrijp signalen en details vanuit een groter geheel.  Het houdt je meer in evenwicht en maakt je leven luchtiger voor jezelf en de wereld om je heen.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten