vrijdag 6 september 2019

Terug in de tijd. Mijn oude vak weer opgepakt. Inspirerend en superleuk om te doen.

In mijn jeugd heb ik veel kansen gekregen en ook opgepakt. Eén daarvan was mijn studie tot bouwkundige. Constructie en architectuur. Tot 1982 werkte ik daarin voor een bedrijf met een groot woningbouwproject in Noordwijkerhout en voor Ballast Nedam in Saoedi-Arabië. Daarna ging ik naar de Rijksbrandweeracademie en werkte ik ruim 30 jaar in de (inter)nationale wereld van fysieke veiligheid.

Na ruim 7 jaar in Thailand begon het toch weer te kriebelen. Ik heb gelukkig twee rechterhanden. Ben dankbaar dat ik tot op de dag van vandaag nog sterk en gezond ben.
Ik kreeg gewoon zin om zelf toch nog eens een keer iets hier in Thailand te gaan bouwen. Een zeker voor Thailand niet alledaags klein project. Mijn twee kinderen reageerden spontaan en mijn vriendin niet minder. En dus…

Het is eigenlijk heel inspirerend om ineens je geest weer in een andere, vroegere, richting te zien gaan denken. En de ervaring dat alles, maar dan ook alles, in die geest nog is opgeslagen en dat het niet eens een kwestie is van het stof er af blazen, verbaasde me nog het meest. Tot in detail komen constructies, details, mogelijkheden en onmogelijkheden weer terug. De ervaringen uit Saoedi-Arabië, met name in relatie tot het klimaat, doen het hier goed.

Het werkt eigenlijk allemaal zelfs een beetje verslavend. Je hoofd blijft doordenken en naar oplossingen zoeken. Absoluut niet onder enige druk overigens. Het is nu professionele hobby en voor eigen gebruik. Echt superleuk om te doen.

Ik herinner me nog hoe tijdens mijn studie mijn vader soms midden in de nacht, als hij terugkwam van een wc-bezoek, mijn kamer op kwam om te vragen of ik nu nog niet in bed lag.
Ik had dan ineens een ingeving in relatie tot mijn afstudeerproject en met de grote tekentafel op mijn kamer werkte ik dat ‘s nachts uit. Het gaf me energie en daarna kon ik slapen. Die ervaringen en dat gevoel heb ik inmiddels weer.   

En ja, dat is tot nu toe het enige waar ik dan wél tegenaan gelopen ben. Tekenen met de Rotring pen op een zogenaamde ‘kalk’, dat is er haast niet meer bij. En met meer dan 37 jaar uit het vak, moet je er dan toch aan geloven. Tekeningen maken op de computer met een zogenaamd CAD-programma.

YouTube, waar zouden we zijn zonder YouTube, bood en biedt raad. En ook dat is een superleuke ervaring. Leren door te doen. En het met een scheermesje op het kalk papier weg krabben van een foute lijn, is digitaal op de computer nu een koud kunstje. Geen scheermesje en gum meer voor nodig. 

Stilzitten? Nee, niets voor mij. Het is zalig om mijn oude vak weer op te frissen en er in de praktijk nog een keer iets mee te gaan doen. Die studie van toen loont dubbel.
Het vooruitzicht op zelf over een tijdje met mijn eigen handen te gaan bouwen en alle voorbereidingen daartoe nu op dit moment, geven een zalige energie en houden mijn geest creatief en jong.


Wil je de ontwikkelingen van dit proces (Engelstalig) volgen?
Kijk dan af en toe eens op: https://pyramidhousethailand.blogspot.com


Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten