vrijdag 17 mei 2019

Krik de kwaliteit van je leven op. Begin na het wakker worden met niets doen.

Twee weken geleden zijn opnieuw twee goede vrienden van me, in bijna dezelfde leeftijd als ik, overleden. Ook kreeg ik een aantal e-mails van voormalige gasten van mijn programma's waarop ik wilde reageren. Alles bij elkaar gaven ze me inspiratie om de blog van deze week te schrijven over hoe je eenvoudig een hogere kwaliteit van leven en levensstijl kunt starten en om (opnieuw) de leiding van je leven in handen te nemen.

Het is te gemakkelijk om te denken, of zelfs om er niet eens over te denken, dat de zon morgen voor jou wel weer zal opkomen. Ooit stil gestaan bij het gegeven dat er elke dag ongeveer 155.000 mensen overlijden? Dat zijn er bijna elke seconde twee. Misschien is er voor jou niets zeker in je leven, maar het is in ieder geval heel erg zeker dat jij en ik een keer van die 'dag-groep' deel zullen uitmaken.

Ons leven is kort. Als je over het algemeen een aardig happy leven leidt, denk je naderhand dat het wel heel snel voorbij was. Als je een ellendig leven leeft, of je leven misschien wel zelf ellendig hebt gemaakt, voelt het veel langer aan. Toch, nog steeds niet echt een hele lange tijd.
Je kunt jezelf dan ook afvragen hoe je de tijd van je leven door brengt. Wat is de betekenis en de kwaliteit van mijn leven? Leef ik het leven dat ik eigenlijk echt wil en kan leven of luister ik naar iedereen om me heen die me verteld hoe ik dat zou moeten doen om ze maar tevreden te houden en geen problemen met mijn omgeving op te leveren? Ben ik eigenlijk wel mezelf of bang om mezelf te zijn en speel ik maar een (blije?) rol? Waarom volg ik alle 'systeemregels' die me niet echt gelukkig maken, zoals doorgaan met dingen te doen die ik helemaal niet meer leuk vind zodat ik in ieder geval bijvoorbeeld mijn volledige pensioen kan krijgen (en mogelijk mijn gezondheid aan gort geholpen heb om daar dan van te kunnen genieten)? Waarom maak ik me om allerhande dingen die er feitelijk niet toe doen zo druk? Waarom verspil je de korte tijd van je leven met zoveel onnozele dingen?

Er is een eenvoudige manier om de kwaliteit van je leven te verhogen en het kost je elke ochtend nog geen paar minuten tijd. Het werkt als volgt:
Nadat je wakker bent geworden en nog steeds in bed ligt, doe je even helemaal niets. Start niet gelijk met je digitale zelfbevrediging. Gewoon even kort stil zijn en voelen. Voel dat je nog steeds leeft en word daar blij van. Whoow! (en nee, dit is geen geintje).
Leven is geen garantie en je kunt er blij mee en wellicht dankbaar voor zijn dat je weer een nieuwe dag kansen krijgt.
Denk aan dat handje vol mensen waar je eigenlijk echt om geeft. Je partner (als je die hebt), mogelijk kinderen, ouders, echte vrienden? Hebben die ook weer een nieuwe dag? Misschien een ander whoow moment.

Dit wordt ook wel leven met de dood (iets dat gewoon bij leven hoort) in je achterhoofd. Een tijd terug  schreef ik eens een blog over de zwarte kraai op je schouder als gratis levens adviseur. Leven met het idee dat je tijd op raakt in je achterhoofd. Niets om somber of neerslachtig over te worden maar slechts een gegeven waarvan je je wat vaker bewust kunt zijn en dat je kan helpen om de kwaliteit van je leven te verhogen. Je neemt andere beslissingen, maakt je minder druk om dingen die er eigenlijk niet toe doen als je in je achterhoofd houdt dat, hoewel de kans misschien groot is, het toch nooit een vaststaand feit is dat de zon morgen ook voor jou weer op gaat.

Je bent veel blijer, misschien zelfs dankbaarder met de dingen die je hebt (is je huis eigenlijk al niet lang een soort van warenhuis?). Je begint (weer) nadruk te leggen over dingen die er in jouw leven echt toe doen. Je bent (weer) meer en meer jezelf en stopt stap voor stap om je druk te maken over wat de wereld om je heen misschien wel allemaal van je zou kunnen vinden. Het is immers JOUW leven!

Dit alles door elke dag te beginnen met slechts een paar minuten niets doen. Je bewust zijn van het wonder dat je nog steeds leeft. Dat je een nieuwe kans hebt jezelf te zijn en keuzes te maken die er voor jou echt toe doen.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten