vrijdag 10 mei 2019

Doe niet zo uit de hoogte. Sta met twee benen op de grond en wees gewoon jezelf. Wat stel je eigenlijk voor?

Het was een beetje een lachwekkende vertoning op de King's day party in Bangkok op 27 april jl. Met mijn zoon en mijn vriendin bezocht ik op de Nederlandse Ambassade het georganiseerde feest voor Koningsdag. Voor mijn vriendin de eerste kennismaking met wat Nederlandse cultuur en natuurlijk de kroket en frikandel.

In het begin was het eerst mensen kijken. We hoorden eigenlijk iedereen Engels praten. Best een vreemde ervaring.
Op enig moment kwam er een man aan lopen. Zijn partner volgde hem op enige afstand als een soort hondje op hoge hakken. Hij nam aardig wat ruimte in beslag en liep een beetje statig en hooghartig het terrain op. Een manier van rondkijken van; Ziet iedereen wel dat ik er ben? En ja, het viel op omdat je diverse mensen er over zag praten. Hij stelde iets voor, althans dat vond hij zelf. Met mijn ervaringen van nu moest ik er hartelijk om lachen. Het leek wel een toneelstukje. Nederlandse cultuur? Niet echt en toch...

En hoewel mijn zoon Rik zijn best deed... meer dan een halve kroket werd het voor mijn vriendin toch niet ;). 

Weer thuis kwam ik bij toeval terecht op een website waarop live de groei van de wereld populatie werd getoond. Nederland? Wat en waar is dat in deze grote wereld? Die man? Wie is hij? 
Eigenlijk angstig om te zien hoe onze aardbol meer en meer vol raakt met consumenten. Wellicht goed voor de economie en zeker weten heeft het ook andere kanten waar we de gevolgen meer en meer van ervaren. Maar dat is weer wat anders.

Toen ik aantallen van meer dan 7,5 miljard mensen zag en terug dacht aan deze man vond ik hem eigenlijk een beetje zielig. Wat maak je je druk? Hoe opgeblazen zet je jezelf in de belangstelling? Wat stel je nu eigenlijk voor? Lekker belangrijk? Wat een zielige vertoning om in de jezelf aangeleerde rol te blijven om maar aandacht te krijgen om te kunnen overleven.

Mijn ouders zouden zeggen; “Doe gewoon, dan doe je al gek genoeg”.

Zeker weten, ieder persoon op zijn of haar manier is uniek in deze wereld. De uitnodiging is echter om gewoon jezelf te zijn, niets meer en niets minder. En met die uniekheid hoef je in mijn ogen niet te koop te lopen…


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten