vrijdag 16 februari 2024

Steeds vaker en sneller ziek. Vanzelfsprekend nietwaar?

In mijn laatste job in Nederland heb ik super fijn mogen samenwerken met Frits Hendriks die op dat moment interim directeur van de GGD in Zeeland was. Hij is arts en heeft een, in mijn ogen,  super nuchtere kijk op zaken in zijn vakgebied. Iets dat me enorm aansprak. 

Hij vertelde me ooit terloops een keer over handenwassen dat dat op zich allemaal prima was maar dat we ons er bewust van moesten zijn dat je handen na dat wassen alweer snel besmet zijn omdat het om ons heen krioelt van de bacterien en virussen. 
En toch wordt je daar niet ziek van. Je bent immers beschermd door je natuurlijke afweer. En mocht je toch een hand krijgen van een 'ziek' persoon dan merk je eigenlijk haast nooit dat jij daar ook een heel klein beetje ziek van wordt zo vertelde hij. Je lichaam bouwt dan gelijk ook weer een antistof op waardoor je daar in de toekomst niet meer 'ziek' van wordt. 

Een logisch en nuchter verhaal dat ik me overigens ook nog kon herinneren van de biologie lessen  op de lagere - en middelbare school. Zonder bacterien en virussen kunnen we immers niet eens leven.

En nu hoor ik meer en meer om me heen dat mensen steeds vaker en ook steeds sneller ziek zijn dan jaren geleden. 
En overigens dat niet alleen, in de twee regio's waar ik hier woon sneuvelen ze met bosjes. Alleen deze week alweer drie personen in onze directe omgeving. En er gaat geen week voorbij dat we niet in de super vroege ochtend wederom getrakteerd worden op het overlijdensdeuntje uit de luidsprekers. Gevolgd, drie dagen later, door zware knallen van vuurwerk bij de crematie. 
Vorige week merkte mijn Duitse vriend in Mae Rim nog op dat ook in het dorp waar hij met zijn vrouw woont het aantal crematies steeds verder en sneller stijgt. Maar goed, laat ik het even bij het onderwerp 'Steeds vaker en sneller ziek' houden.    

In een artikel dat ik pas geleden op internet tegen kwam leggen virologen uit hoe dit komt. Kennelijk is het inderdaad een gegeven, en niet slechts mijn veronderstelling, dat mensen tegenwoordig veel sneller en vaker ziek worden dan een jaar of vijf geleden. 
De specialisten concluderen bij de meerderheid van de bevolking een 'immuniteits gat' in het menselijk stelsel. Bij velen is het lichaam ontwend om op een voorheen natuurlijke manier om te gaan met bacterien en virussen om ons heen. Een soort van gat in de ozonlaag idee. De bescherming is 'beschadigd' en werkt dus niet meer optimaal. Vandaar vaker en sneller ziek. 

Toen ik die uitleg las moest ik een beetje lachen. Vanzelfsprekend nietwaar? 
Door het, in mijn ogen volledig doorgeslagen, pandemie beleid zijn mensen langdurig met mondkapjes gaan oplopen, begon de voortdurende stroom van handenwassen en gingen we 'sociaal' afstand van elkaar houden. We werden bang gemaakt om elkaar nog een hand te geven of aan te raken. Wij kregen hier zelfs te maken met 'adviesregels' over hoe je tijdens seks afstand kon blijven houden. Je moet maar willen adviseren ;). Thuis werken, etc.. 
Opsluiten en afsluiten van de buitenwereld om het gemakkelijk te zeggen. En alles wat je uitademt omdat je lichaam zichzelf wil reinigen, adem je gewoon lekker in een continue stroom met dat steeds viezere masker weer zelf in. 

In Thailand zijn er nog steeds hordes mensen die met dat masker, soms zelfs op basis van een toenmalig advies twee over elkaar heen, oplopen of rondrijden. Sommigen zeggen dat dat tegen de luchtverontreiniging is maar achter die woorden schuilt nog steeds de gigantische (en met hulp van sociale media ingepeperde) angst om 'besmet' te raken... 
En zo kom je massa's mensen, zoals op de foto bij dit blog, op de scooter tegen die 'voor hun veiligheid' dat masker blijven dragen en voor diezelfde 'veiligheid' hun helm omdat het te warm is en zo'n bescherming om je hoofd wat zwaar is, maar achterwege laten. 

En dat masker na jaren uiteindelijk dan toch eens af...? Ja, dat maakt snel en vaker ziek. Veel mensen hebben met al die langdurige maatregelen hun natuurlijke immuunsysteem totaal ontregeld en zijn meer dan vatbaar geworden. 

De virologen in het artikel geven aan dat het ook nog wel een paar jaar zal duren omdat het lichaam weer moet wennen aan bacterien en virusen. Door steeds een klein beetje ziek te worden bouw je weer natuurlijke immuniteit op. Het komt allemaal weer goed...

Die Frits Hendriks en ook die biologie lessen van de lagere- en middelbare school gaven het al aan. Je hoeft er geen viroloog voor te zijn. Een baby ontdekt toch ook de vloer (en veel meer) door die eens te ruiken en te proeven. Sterk genoeg zo'n kleintje om er absoluut niet ziek van te worden. Lekker een keertje in de modderpoel (er schijnt in Nederland zelfs een modderpoeldag te zijn). Geen ouder die zich er volgens mijn druk om maakt dat een kind misschien daarvan wel ziek zou kunnen worden terwijl ze zich met veel plezier letterlijk vol bacterien smeren. Hoe geweldig en eenvoudig werkt dat lichaam van ons niet?

Het is allemaal erg vanzelfsprekend en toch zit je mogelijk nog jaren met de gebakken peren en ellende als je je zo goed 'beschermd' had tegen de pandemie. 

Al die doorgetrokken maatregelen hebben mensen, blijkt nu ineens, juist zwakker gemaakt. Hopen dat die immuniteit voordat de volgende pandemie uitbreekt toch weer op orde is. Misschien moet je momenteel dus wel blij zijn met wat sneller en vaker ziek zijn. Je lichaam bouwt immers weer resistentie op.

Hopen dat ook de Thai zonder helm en met masker dat na zoveel jaar gaan inzien. Af die smerige zooi die je immuunsysteem zo heeft verzwakt. Het maakt het straatbeeld in mijn ogen ook nog eens veel meer Amazing... 
Terug naar het land van de weer zichtbare smiles.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten