vrijdag 6 oktober 2023

Geen toiletpapier 'crisis' hier

Het gaat er bij mij toch niet helemaal uit. Vergelijken.

Als je al meer dan elf jaar op een andere plek, met een andere cultuur dan waar je geboren en getogen was op deze wereld, woont dan stopt het vergelijken op enig moment. Bij mij gaat dat nog steeds niet helemaal op. 
Aan veel dingen wen je. Bij veel dingen glimlach je of wordt je soms een beetje boos of verdrietig. En bij weer andere dingen verbaas je je. 

Waar ik me al die tijd dat ik hier in Thailand woon al over verbaas is het gebruik van het toilet. Raar onderwerp misschien maar onlangs zag ik een artikel over het gebruik van toiletpapier in Nederland en de toiletpapier 'crisis' (waarom ook niet ook een crisis voor dit) die gaande is. 
Ook verbaasde ik me regelmatig tijdens de pandemie dat er in veel landen, zoals Australie, een run op toiletpapier was. Het was hamsteren geblazen voor die rollen.

Als je hier de Makro in loopt kom je ook wel wat toiletpapier tegen maar over het algemeen is het schap gevuld met pakjes of doosjes tissues. En van rollen toiletpapier hamsteren was hier nooit sprake en het zal daar volgens mij ook nooit van komen.   

Die tissues, van onder andere de Makro, vind je op de tafeltjes van de 'streetfood' tentjes om, inderdaad, je handen een beetje mee schoon te maken. Thai eten veel met hun handen. Ook worden ze gebruikt om bijvoorbeeld make-up te verwijderen. 
Rollen met grijs of roze toiletpapier vind je hier soms ook in een houder op die tafeltjes. Vanuit de binnenkant van de rol kun je ook dat papier nemen om je handen mee schoon te maken. Een soort goedkoop servetje. 

Kortom, weinig (of althans veel minder) papier gebruik. Daar staat, even een zijsprongetje, tegenover dat je hier om komt in het plastic. 

Maar terug. 
Toiletpapier is niet alleen 'luxe' (je vindt het in hotels) maar is eigenlijk ook best smerig zo vindt men hier. 
En als je daar even over denkt dan is dat het het eigenlijk ook. En het is dan ook weer zo'n ding dat mij nog steeds verbaasd. Dit keer dan over Nederland. Een land dat hychiënisch hoog in het vaandel heeft staan en met dat vieze on-hychiënische afvegen maar door blijft gaan. 

Vroeger moest ik erg lachen om een bidet in Frankrijk. Nu denk ik er anders over maar blijft voor mij een bidet nog steeds maar het halve werk. 
Thailand is op dit gebied, vast ook met een aantal andere landen maar daarmee heb ik geen ervaring, de tijd met haar systeem ver vooruit. 
Overigens zijn ze dat in mijn ogen ook met het voordat je een huis ingaat uittrekken van je buitenschoenen. 

Thailand kent een soort van kleine douche, zie de foto van ons gastentoilet, die je zowel aan de voorkant als achterkant kunt gebruiken om je schoon te spoelen. En als je dat wilt dan droog je met een klein stukje tissue of toiletpapier daarna dat even af. Hychiënisch, geen papier in het riool (dat gooi je in een afvalbakje want het is immers alleen een beetje nat), stukken minder toiletpapier gebruik en zeker geen 'crisis'. 
Al elf jaar wordt ik er blij van 😊.

Zo'n douche met dubbel stopkraantje kost bijna niets en het bespaart ook nog eens aardig op de boodschappen. Vreemd dat dit in Nederland niet of nauwelijks te koop is.

Misschien dan ook een originele, waardevolle, hychiënische en ook nog afvalbesparende, souvenir om vanuit Thailand op het eind van je vakantie mee te nemen en even thuis te installeren. De kosten heb je er super snel uit.  


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten