vrijdag 18 augustus 2023

Bijna brand. We hadden mazzel.

Het regenseizoen is hier inmiddels volop aangebroken. Zeg maar gewoon aan de gang. En hoewel de hoeveelheden water dit jaar, tot nu toe, nog niet de massa's van afgelopen jaar evenaren zijn fikse onweersbuien aan de orde van de dag. Temperaturen overdag van zo'n 35 graden Celcius zorgen er voor dat al dat regenwater weer verdampt en dan de dag erop weer naar beneden komt. De rijstboeren zijn gelukkig weer blij na een verhoudingsgewijze wat droge start. 

De landweg naar onze bouwlokatie is weer spontaan omgetoverd tot de jaarlijkse modderglijbaan (we hopen nog steeds dit jaar voor het laatst) en werken aan onze bouw is als fitness in een sauna en produceert liters zweet. Wij zijn dus iets minder blij maar het hoort er bij en dus niet klagen. 

Alle super moderne weercomputers en radar programma's ten spijt, de weersverwachting verandert hier met het uur. Afgelopen maandag middag, we waren buiten staal aan het schilderen, veranderde de lucht in no time van grijs naar inktzwart. Een gigantisch onweer kwam in een paar minuten op ons af. Ik had nog geen foto aan mijn kinderen gestuurd of het 'regen zwembad' werd met donder en geweld in een storm al over ons heen uitgestort.
 
En ja, dat had weer iets meer gevolgen dan bij een normale bui. Blikseminslagen overal om ons heen. Niets om bang voor te zijn (met uitzondering dan van onze hond Kadhow) omdat we al onze gebouwen tegen bliksem hebben beveiligd. Voor het dorp, en later bleek voor onze hele provincie, was het iets te veel van het goede. De stroom viel, wederom, uit. 

Ook niet getreurd. We hebben inmiddels overal noodverliching die het zo'n acht uur volhoudt. Buiten op diverse plaatsen LED-verlichting op zonnecellen, en voor de meest kwetsbare zaken (zoals onze watervoorziening en de toiletten) een noodstroom aggregaat. Dat staat in het pomp- & electriciteits huis. Wij noemen het de 'controlroom'. Regelmatig test ik het. 

Eigenlijk gaat in zo'n situatie het hele dorp ineens op 'zwart' en kun je onze plek in de verte nog zien. Ook onze TED's (Talk, Eat & Drink plaats) kan op het noodaggregaat met de airco gewoon doordraaien en het bier blijft koud. 

We zijn er aan gewend dat de stroom in het regenseizoen regelmatig uit valt. Soms is dat nog geen minuut, soms een kwartiertje maar soms ook uren tot bijna een halve dag. 
Om op de noodstroomvoorziening over te schakelen moet ik het aggregaat starten en een speciale stekker omsteken. Dat doen we als we langer dan zo'n 20 minuten zonder stroom zitten. 

En zo gebeurde dus ook afgelopen maandagavond. Hoewel je dat natuurlijk vooraf niet weet duurde het dit keer dik vier uur. Er lag kennelijk nogal wat stroomvoorziening uit. 
Ik startte het aggregaat, stak de grote stekker om en Phatsamon kon weer koken. 

Na een halfuurtje, wat ze gemaakt had was net klaar, gepruttel, nog eens gepruttel en daarna donker. Aggregaat uitgevallen. 
Da's effe minder in een gigantische regenbui en natuurlijk lag mijn 'koplamp' in onze tijdelijke slaapkamer, de piramide. 

Met de paraplu de koplamp opgehaald en naar de 'controlroom'. Daar aangekomen liep de benzine inmiddels over de vloer al naar buiten. Geen vonken maken en zo snel mogelijk de benzinekraan dicht. Deur en ventilatie opening open laten en een poederblusser bij de hand. 
Het toevoerslangetje tussen de benzine tank, gelukkig net na de stopkraan, en de carborateur was gebroken. Uitgedroogd en door het trillen van het aggregaat kapot gescheurd. Mazzel gehad dus dat we het merkte en de boel niet in de fik is gevlogen. 

En daardoor toch ruim drie uur in de sauna warmte en geen water. Beetje balen en ook weer overleefd. 

De dag erop een hagelnieuw benzineslangetje geinstalleerd. Een halve euro aan materiaal. En toch ook voor de veiligheid eergisteren nog een extra blustoestel aangeschaft en het vat met reservebrandstof in een andere ruimte geplaatst. 

Alles werkt weer. Op naar de volgende stroomstoring. Dit keer hoop ik zonder aggregaat problemen.   


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

1 opmerking:

  1. wat een verhaal.....
    Goed dat jullie beveiligd zijn tegen blikseminslagen!
    Maar om tot de ontdekking te komen wat een benzineslangetje aan zou kunnen richten... daar moet je maar niet te lang bij stil blijven staan..... op tijd op de juiste plek moet je maar denken en zoals tante Nel altijd zei: 'alles zal reg kom'

    BeantwoordenVerwijderen