vrijdag 14 juli 2023

Dat vind je nog hier: 1,60 Euro voor 18 verse rozen. En een top idee... dat we gaan navolgen.

Ik schreef al eerder dat we tijdens ons regelmatige bezoek aan Chiang Mai eigenlijk altijd best druk zijn. Dit jaar zijn we, door de problemen met mijn rug, niet eens toegekomen om iedereen die we wilden bezoeken te zien. We hopen dat over een aantal maanden ook weer goed te maken. 

Op vrijdagavond 23 juni jl., waren we uitgenodigd voor een Zwitserse Kaasfondue party. En natuurlijk ga je daar niet met lege handen naar toe. We kochten een goeie fles wijn en op onze vrijdagmarkt liepen we die middag tegen super verse rozen met lange stelen aan. 
Het zijn de Hilltribes (bergvolk hier) die de rozen hoog in de bergen telen, in de ochtend 'oogsten' en ze op de markt bij ons in de middag verkopen. Een grote bos van 18 stuks, met elke bloem in een speciaal netje verpakt, voor 60 THB (omgerekend 1,60 Euro). We konden er bij de gastvrouw twee vazen mee vullen. Niet voor te stellen voor deze kwaliteit als ik de prijzen van boeketten in Nederland op internet soms voorbij zie schieten. Hier is het de normale prijs. 

Die Nederlands/Zwitserse gastvrouw weet wat gastvrijheid is en ze heeft er een geweldig leuke formule voor ontwikkeld. 

Een keer in de ongeveer twee maanden organiseert ze bij haar thuis een etentje voor een wisselende groep mensen. Eerst wat nader kennis maken bij een fijn aperitief en daarna met de club op haar buiten terras aan tafel. 
We zijn al vaak en met veel plezier van de partij geweest. Ze doet alle voorbereidingen zelf en op de avond van het etentje heeft ze een aantal dames die voor de gasten en het uitserveren van het diner zorgen. Zij is dan vrij voor het contact met haar gasten.

Het leuke aan haar formule, vinden wij, is dat ze er iedere keer weer in slaagt om steeds andere mensen aan tafel te krijgen. Mensen die zij kent maar die elkaar meestal niet of maar beperkt kennen. En zo kom je dus steeds nieuwe mensen bij haar tegen en wisselen de gesprekken zich ook over steeds andere onderwerpen tijdens het diner af. 

Dit keer organiseerde ze dus een fantastische kaasfondue met voor ons tien onbekenden. Allemaal een andere achtergrond, andere levensverhalen, ervaringen en ook met verschillende nationaliteiten en dus culturen. Geweldig om verhalen te horen en soms ook andere opvattingen uit te wisselen. Interesse te geven en te krijgen, respect te tonen, en vrij te zijn in dat wat je deelt. Je voelt je oprecht uitgenodigd om verhalen te delen. Wederom een enorm fijne avond en... w
e kennen ze nu een beetje beter.  

We hebben besloten om dit idee, zodra ons huis in Surin klaar is, over te gaan nemen. Face-to-face communicatie met goeie gesprekken, een heerlijk diner en een goed glas met dat wat je maar wilt. En... geen enkele verstorende mobiel op tafel. 

Hoe eenvoudig kan gezelligheid en contact met anderen niet zijn?


Frans Captijn (Gangey Gruma) 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten