vrijdag 12 mei 2023

Loonstakingen en graaiflatie zorgen voor steeds hogere inflatie

Tranentrekkend werd door de crematoria branche nog geen jaar geleden gebracht dat helaas, helaas, de prijs van een crematies (en ook het plakje cake) tot honderd euro duurder werd. Er was door de hoge gasprijzen niet aan te ontkomen en de oorlog in Oekraïne maakte de cake daarnaast ook nog eens extra duurder.
 
Nu de gasprijzen weer op hun retour zijn blijken de tranen ook opgedroogd en blijven de verhoogde prijzen voor altijd zoals ze inmiddels zijn. Net zoals bij talloze andere producten en diensten. Ik noem het graaiflatie, prijzen, winsten en bonussen, die veel verder stijgen dan de kosten rechtvaardigen, hoe het door het bedrijfsleven ook wordt ontkend. Je zou het ook voortdurende bonusweken over de ruggen van consumenten kunnen noemen. 
 
Het is wereldwijd. Ook hier in Thailand wordt het spel mee gespeeld. Veel producten zijn inmiddels weer goedkoper geworden zo wordt bijvoorbeeld door een grote supermarkt keten gezegd. Of lijkt dat maar zo? 
Een voorbeeld. Twee grote stokjes gegrild vlees zijn er nu in dezelfde verpakking drie geworden met per stokje de 'oude' prijs. De afmeting is alleen gehalveerd en dus is de prijs gewoon verdubbeld. Ook de broodprijs swingt de pan uit. En bij ons niet door duurder gas of door graan uit Oekraine volgens mij. 
Bij onze Makro zijn haast alle 'aanbiedingen' de oude prijs waarbij per product vanuit de folder wordt aangegeven hoeveel je 'bespaart' door alvast de hogere prijs voor komende week te noemen.
 
En deze verhalen hoor ik van mijn dochter vanuit Australië en ik hoor ze ook van familie, vrienden en kennissen uit Nederland. 
 
Een basisprincipe van het voeren van een gezond bedrijf is winst maken. Iets dat ik ooit van wijle professor Heertje geleerd heb tijdens de interessante lessen economie. Vanzelfsprekend niets mis mee. 
 
De laatste jaren is echter door allerhande situaties die zich in de grote en kleinere wereld afspelen in mijn ogen volledig misbruik door producenten gemaakt. Het maken van winst is buiten proportioneel geworden en dat is graaiflatie. En het gaat maar door. 
De gasprijs op de handelsmarkt bijvoorbeeld staat inmiddels weer onder het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. En ja, dat je wat 'veiligheid' inbouwt is tot daaraantoe maar met alle doorgeslagen toeslagen nog steeds twee tot drie keer te veel gas betalen is toch op zijn zachts gezegd niet erg netjes. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor Shell met haar mega winsten of de ING bank met haar blaartrekkende verhalen waarom de kosten allemaal zo toenemen. De winst in drie maanden verviervoudigd is dan geen slecht resultaat. Prima voor de aandeelhouders maar het voelt voor de burgers als gewoon jatten.
Producenten willen hun winst niet langer slechts behouden, ze gaan voor woekerwinsten en daar wordt alles voor aangegrepen wat maar aangegrepen zou kunnen worden. 
 
Overigens kom ik er nu pas achter dat werkelijk in haast ieder product, als je de producenten moet geloven, wel iets van Oekraïne of Rusland zit. Is dat niet een beetje om te lachen al die blaartrekkende verhalen?

Het is net zoiets als allerhande producten die de afgelopen jaar zijn verschenen met een soort van veiligheidsverklaring dat ze 99.9 procent virus veilig zijn. Even denken... dan zijn ze dus niet te vertrouwen want dan zet je er gewoon 100% veilig op. Maar je moet je toch als bedrijf indekken natuurlijk.
En ook die sancties die aan Rusland zijn of worden opgelegd moeten natuurlijk terugverdiend worden (of je omzeilt als bedrijf stilletjes de regeltjes. Dan verdien je immers dubbel).
 
Meer dan ooit wordt er gestaakt voor een betere CAO (lees salarisverhoging en betere financiële voorwaarden) en de vakbonden en werknemers varen er wel bij. Het loont immers. Of lijkt dat maar zo en zijn het nieuwe sigaren uit de toekomstige eigen doos. Vakbonden willen de koopkracht repareren en mensen willen een hoger salaris. Niet meer dan normaal zou je zeggen. 
 
Let wel, ook ik was blij dat na jaren mijn pensioen begin dit jaar verhoogd werd. Natuurlijk ben ik er niet tegen maar alles lijkt inmiddels volkomen doorgeslagen en van een normale inflatie is geen sprake meer. Hier is voor steeds meer mensen niet meer tegenop te werken.

Ondernemers zijn toch niet gek? Natuurlijk worden de kosten van loonstijgingen weer in producten en diensten doorberekend. Tel daarbij de bovenproportionele graaiwinsten die veel bedrijven gelijk even mee pakken en de loon-prijssspiraal vliegt bijna de bocht uit. 

Die graaiflatie en voortdurende explosieve loonsverhogingen leiden in mijn ogen tot een steeds grotere inflatie en daarmee een voortdurende en niet te stoppen ontevredenheid en onrust in de wereld.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten