vrijdag 14 april 2023

Voorlopig helaas nog even geen vakantie

Het is wat jammer en wat in het vat zit verzuurt niet. 

Gemiddeld twee keer per jaar gaan we lekker naar mijn huis in Chiang Mai om even vakantie te houden en vrienden en kennissen weer even te bezoeken. 

Vorig jaar sloegen we onze einde jaar trip toch een keertje over. De maanden november tot en met februari zijn eigenlijk de beste maanden om Thailand te bezoeken. Niet voor niets heet het hier dan 'hoogseizoen'. Het is het droge en relatief koele seizoen en natuurlijk voor ons fantastisch om met onze bouwactiviteiten verder te gaan. We besloten om na Songkran (het Thaise Nieuwjaar dat op dit moment gevierd wordt) de laatste week van april te gaan. 
We stellen het toch nog maar even uit. 

Na twee jaar, wellicht door de pandemie, bijna te zijn weg geweest is het 'burning season' in Thailand meer dan ooit terug. Het begon eind februari dit jaar en is nu ruim twee maanden bezig. En overigens niet alleen in Thailand. Het lijkt wel of Azie in de brand staat. En Nederland maar in de ban van CO2 en stikstof problematiek alsof er een hek omheen staat. 

Chiang Mai voert met kop en schouders de wereldranglijst van luchtvervuiling helaas weer aan. Afgelopen vrijdag met een meer dan dubbel hogere score dan de nummer twee, Shanghai in China. 
We kregen die dag ook van een aantal kennissen die er wonen het advies om maar niet te komen. Zij zijn er namelijk ook niet. Tijdelijk gevlucht naar betere oorden omdat het er niet meer te harden is. 

Met name bossen worden in brand gestoken zodat de afgevallen bladeren verkolen en bijen die in de grond zitten er uit komen. Doordat de bladeren verkolen zorgen ze er voor dat de bosgrond als het gaat regenen sneller vochtig wordt en er paddestoelen kunnen groeien. De bijen schijnen de grond uit te moeten omdat het honingoogst seizoen is. De paddestoelen zijn zeer gewild door Chinezen. 
Duizenden dieren komen in de extreme branden om en de lucht verandert in dikke stoffige mistwolken vol verontreiniging. Ziekenhuizen vol mensen met ademhalingsproblemen, miljoenen schade en zelfs luchtverontreiniging gerelateerde doden. Het deert kennelijk niet. 
Niemand die zich er zo vlak voor de verkiezingen komende maand echt om bekommert. Je wilt als (toekomstige) politicus immers niet op voorhand onpopulair zijn.

Het draait allemaal om, korte termijn, geld en zelfs de industrie schijnt een handje te helpen. Vele bijeenkomsten en besprekingen worden gehouden. Opdrachten voor nieuw onderzoek en rapporten worden gegeven en komende maand, na de eerste regen, is alles weer voor een jaar vergeten. 

Gezondheidsschade en zorg voor volgende generaties zijn lange termijn effecten en spelen kennelijk voor de mensen en bedrijven hier geen rol. 

Waar wij nu zijn is natuurlijk ook luchtverontreiniging, hoewel hier zo goed als niet wordt gebrand. Toch zijn de waarden gemiddeld tien keer lager dan in het Noorden van Thailand. 

Kortom, hoewel een stuk warmer, we blijven nog maar even hier en stellen onze vakantie uit. Op dit moment is voor ons van even lekker genieten in Chiang Mai geen sprake. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten