vrijdag 18 november 2022

Kun je een geheim bewaren? Zeg het niet tegen…

In het restaurantje in ons buurdorp, waar we vaak ‘s avond eten, vroeg een van onze kennissen afgelopen week: “Kun je een geheim bewaren?”. Nog voordat ik er antwoord op had geven vertelde hij me met een lach op zijn gezicht dat hij in de loterij in Engeland een prijs had gewonnen. “Zeg het alsjeblieft verder tegen niemand.” was zijn aanvulling.  
Eindelijk had hij een keer £ 10 gewonnen De glimlach kwam nadat hij jarenlang bij elkaar honderden pounds sterling had ingelegd. Het lijkt de Nederlandse postcode- of staatsloterij, of de twee wekelijkse nationale loterij hier in Thailand wel. Het spekken van de nationale schatkist 😉.

De vraag: “Kun je een geheimpje bewaren?” en het aanvullende zinnetje “zeg het tegen niemand”, ondanks dat het hier natuurlijk gekheid was, resoneerde even. Het is immers toch niet meer dan roddel en achterklep waar feitelijk helemaal niemand iets mee opschiet? Dit soort uitspraken zijn slechts aandachtstrekkers en als je erop in gaat dan kun je er ook nog eens aardig op afgerekend of kwaad op aangekeken worden mocht ‘het geheim’ toch uitlekken. En ook hier in Thailand hoor ik die vragen van kontakten die we onderhouden regelmatig.
 
De persoon die de vraag stelt geeft voor zichzelf al direct het antwoord dat hij of zij in ieder geval ‘het geheim’ zelf niet kan bewaren en het wil delen. Zoals iedereen al lang weet blijft helemaal niets een geheim en is het slechts een kwestie van tijd voordat de waarheid boven tafel komt. Ongeacht waar het over gaat of om draait.
 
Misschien kwam de resonantie van het zinnetje: “Zeg het niet tegen…” uit mijn verleden. Uit de persoonlijke contacten tussen mijn pa en ma met hun familie kwam die opmerking vaak boven drijven. En ja, die roddels, zo noem ik ze voor het gemak maar, trokken de aandacht en zorgde vaak voor aardig wat hilariteit. Ze werden dus juist wel met velen gedeeld.
 
"Vertel het niet tegen…", "Kun je een geheim bewaren?", trekt onnodige aandacht en draagt niets bij. Vele verhalen worden er soms ook nog eens bij verzonnen bij het doorvertellen om de story nog smeuiger te maken.
 
Hoewel ik denk een geheim te kunnen bewaren geef ik inmiddels standaard als antwoord dat ik dat juist niet kan. Gefronste wenkbrauwen bij de verteller en vooral rust aan en in mijn eigen hoofd. Vertel het me maar niet of vertel het me zonder die restrictie. Scheelt een hoop problemen en lachen doe ik gelukkig nog steeds ook zonder al die vermakelijke ‘geheimen’, meer dan genoeg.

En ja, iedereen mag het nu weten, mijn Engels/Australische kennis hier in ons dorp heeft dus 10 pond in de Engelse nationale loterij gewonnen. We wachten nog steeds op een biertje na deze prijs kanjer😉. Vertel het alsjeblieft niet verder.  



Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten