vrijdag 23 september 2022

Nog meer sigaren uit eigen doos of is deflatie een vaccin tegen het geldzucht virus?

Door mismanagement, na overname, is het fantastische gezondheidsresort met een geweldig programma concept waar ik ooit in Thailand werkte, een aantal jaren geleden volledig om zeep geholpen. Dat was allemaal nog vóór de pandemie die uitbrak.

De pijlen waren door de nieuwe Chinese eigenaar uitsluitend gericht op zo snel mogelijk geld, geld en nog eens meer geld in de wacht slepen. Kamerprijzen werden, overigens eerlijk is eerlijk wel na een kleine renovatie, meer dan verdubbeld. Prijzen in het restaurant bleven niet achter en ook de groepsprijzen van programma’s van yoga, meditatie, massage, detox, trips, etc. gingen ineens torenhoog de lucht in. 
De kwaliteit van de service en motivatie van personeel liepen door een andere aanpak, gebrek aan kennis van de Thaise cultuur en gebrek aan kennis van en in de gezondheid- en wellness sector, terug. Jaarlijks terugkerende individuele gasten en groepen uit de hele wereld bleven weg. De focus kwam te liggen op uitsluitend Chinese gasten (die gaven immers in zijn beleving het meeste uit) en… ondanks allerhande marketingstrategieën, bleven ook die na een tijdje weg om nooit meer terug te komen.
 
Resultaat? Steeds meer klachten op onder andere tripadvisor, mensen die nog kwamen gingen bier, wijn en lekkernijen in het dorp kopen en ontweken het restaurant zoveel mogelijk. 
Betaling van de Thaise staf ging eerste steeds verder achterlopen en stopte uiteindelijk. Energie werd afgesloten. De deuren gingen dicht. Personeel probeerde juridisch nog iets te doen maar de 'vogel' was reeds gevlogen. 
Het pracht bedrijf was de nek om gedraaid, dood. De boel door het geldzuchtvirus omzeep geholpen. En nu? Geen onderhoud meer en, al zeker met het klimaat dat we hier hebben, tekent zich dat snel af. Allemaal super jammer van die unieke energierijke groene plek met doordachte fantastische programma's, die door velen een paradijs genoemd werd.  
 
Het kwam even in mijn hoofd terug omdat inflatie, inflatie en nog eens inflatie, ik noem het inmiddels 'geldzuchtziekte' veroorzaakt door een 'geldzuchtvirus', aan de orde van de dag is. En stop alsjeblieft met te geloven dat allemaal te maken heeft met een oorlog. Dat is misschien een druppel en een starter om diverse slimme zakkenvullers nog meer ziek van dat virus te maken.

Veel meer moet de ‘goedgevigheid’ die mensen tegemoet kwam tijdens de pandemie terug worden gehaald en betaald. 
Al die ‘gratis’ vaccins en boosters die 'gratis' werden en wederom opnieuw worden gegeven bijvoorbeeld. Schonk en schenken bedrijven als Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen Pharmaceutica die allemaal voor niets omdat ze het beste met de mensheid voorhebben? Het moet toch door iemand (uiteindelijk de burgers) worden opgebracht?
Veel slimmerikken maken er gebruik van om ‘gratis’ op die ‘oorlog golven’ mee te bewegen. Gemakkelijk om te beweren en te doen geloven dat de prijzen van grondstoffen zo enorm zijn gestegen en dus voor alles de boosdoener zijn. Vreemd dat, ook uit de politiek, inmiddels al gezegd en door velen gezien wordt dat als die grondstofprijzen dalen de productprijzen nooit maar dan ook nooit meer op hun retour gaan laat staan ‘de oude’ worden. Een door het geldzuchtvirus gemakkelijk ingevoerde structurele verhoging is gewoonweg een feit.   
 
Die oorlog lijkt wel inmiddels gemakkelijke marketing propaganda geworden.
‘Benzine is het afgelopen jaar nog nooit zo goedkoop geweest’, las ik in een kop van een artikel op het internet. Sporen mensen nog? 2 Euro 10 per liter. Is dat dan ‘goedkoop’?  
Een andere kop; ‘Gemiddeld huishouden gaat 190 euro per maand 'minder' betalen voor energie’. Helemaal niet. Je moet immers veel meer betalen dan vorig jaar. Je krijgt voor een jaar tot een zeker plafond compensatie. En ook dat is uiteindelijk natuurlijk weer een sigaar uit eigen doos. Het werd keurig netjes in de staatjes bij de miljoenennota gepresenteerd. Het moet immers toch ergens vandaan komen. Niet meer dan logisch.
En gisteren kondigde meneer of mevrouw Essent aan dat ze 'helaas' eind volgende week nog even snel de variabele tarieven van electriciteit met meer dan 50% en van gas met 30% omhoog gooien voor 1 miljoen Nederlandse klanten (en dat is inclusief energiebelasting en BTW inkomsten die daardoor ook weer lekker stijgen). Ze zullen de tranen wel in hun ogen hebben gehad toen ze het publiekelijk bekend maakten. Mogelijk van het lachen. Doekje voor het bloeden is dat ze er bij vertellen dat het tarief in de markt nog steeds erg laag is. Kun je nagaan welke super winsten er overal gemaakt worden.

Aanvulling vanmiddag bij dit blog die dat ook niet meer onder stoelen of banken schuift: Een kop op internet vanmiddag: "Nooit eerder boekten bedrijven zo'n hoge winst in het tweede kwartaal als in 2022, meldt statistiekbureau CBS.' 
 
Die sigaren uit eigen doos die de miljoenennota laat zien? 
De grootste inkomstenbron is de inkomstenbelasting gevolgd door de BTW.
De lonen moeten omhoog ‘om de inflatie tegen te gaan’. Dat betekent dus ook meer inkomstenbelasting. En als we dan weer meer gaan kopen betekent dat ook weer meer inkomsten uit de BTW. Klopt allemaal.
Maar waar komen die hogere lonen dan vandaan? Prachtig om te zeggen dat je dit niet allemaal kunt doorberekenen aan de klant. Aan wie dan wel? Hebben de eigenaren van bedrijven zoveel reserves en zijn ze zo goedgeefs gezind dat ze het dan zelf bijleggen? Ik denk het niet.
Kortom, de prijzen van goederen en diensten zullen dus verder stijgen.
 
Een restaurant of kroegbezoek komt je steeds duurder te staan en gaat steeds meer richting een elite uitje heb ik het gevoel. En over een bezoekje aan de snackbar ga je ook eerder nadenken als je een frietje pindasaus wil. En ja, logisch dat prijzen worden doorberekend. Maar voor wie blijven die bezoekjes, kosten-baten nog te doen? Gevolg moet haast zijn dat minder mensen dit soort van uitstapjes (over attractieparken nog niet gesproken) gaan maken, gaan besparen, en dus uiteindelijk de winst niet groter wordt.
 
Nee, ik ben geen econoom, ik weet ook niet alles beter en de hele situatie is vanzelfsprekend meer dan complex en toch… Een beetje kritisch zijn, niet betweter, vraagt ook naar mogelijk andere creatieve oplossingen.
 
Mijn gedachten gingen na diverse berichten die ik hierboven onder andere noem van afgelopen week dan ook weer richting de situatie van dat resort. Zou inflatie niet met een soort van deflatie te beteugelen zijn? En ja, ook daaraan zitten wat haken en ogen en het is niet de menselijke instelling die over het algemeen juist gericht is op consumeerderen. De prijs van iets laten zakken? Je zou wel gek zijn. Of toch niet?
 
Immers, als die kamerprijzen van dat resort, het restaurant, de programma’s en de trips juist, tegenovergesteld, iets zouden zijn verlaagd dan zouden er uiteindelijk veel meer gasten komen. Er zou meer worden geconsumeerd en hoewel een kleinere winstmarge per product/gast… het uiteindelijke resultaat zou een veel grotere winst zijn. Het is maar een idee.
Wij zijn er niet op ingesteld. Willen slechts meer, meer en meer. En wat die Chinese eigenaar betreft, volgens mij had hij dat met gemak ook kunnen krijgen. Maar juist niet door prijsverhoging (als, in mijn ogen, korte termijn zakkenvul stratiegie) maar juist door die prijzen te laten verlagen en de kwaliteit van de service en kennis van zaken te verhogen. En niet als even een tijdelijke aanbieding zoals die sigaren die we nu uit eigen doos voor een jaartje krijgen, maar structureel een reëel bedrag in relatie tot prima ‘waar voor je geld’. En dat is echt iets anders voor zowel ‘koper’ als ‘verkoper’ dan weg geven.  
 
Als je, bijvoorbeeld als product, het lef zou hebben om die prijs van dat biertje, dat glas wijn of dat gerecht in je restaurant te verlagen (en je hebt daar de mogelijkheid toe) zou dat dan juist niet een investering zijn in uiteindelijk veel meer gasten en daarmee een hogere uiteindelijke winst waar ook het personeel zijn of haar vruchten van plukt? Het is ook weer eens een opkikkertje voor mensen en geeft consumentenvertrouwen. De berichten op sociale media draaien om en worden weer eens positief in plaats van het maar door blijven hobbelen van crisis naar crisis alsof er niets anders meer is om voor te leven.  
 
Ik zal wel gek zijn en als niet meer met beide benen op de grond worden neergezet maar de huidige sigaar uit eigen doos regelingen stimuleren in mijn beleving de opwaartse inflatiespiraal en het geldzuchtvirus uiteindelijk alleen maar meer.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten