vrijdag 19 augustus 2022

Geen gasrekening meer


Ja, je leest het goed. En om het nog beter te zeggen; Al ruim tien jaar geen gasrekening meer. Alleen een maandelijkse electriciteit rekening. 

Als ik lees wat er in Europa en in de wereld over gas allemaal te doen is en hoe de prijzen exponentieel de pan uit zwingen dan prijs ik me gelukkig om hier in Thailand te wonen. We krijgen hier nooit een gasrekening. Er is geen gasnet en woningen hoeven ook niet verwarmd te worden. 
En als je met gas wilt koken dan koop je flessengas. En ook dat hebben we al meer dan tien jaar niet. Hoewel we dat in onze buitenkeuken die we gepland hebben om bij de bouw van ons nieuwe huis ook te realiseren, voorzien hebben. 

En ja, ook hier stijgen de prijzen van werkelijk alles in vliegende vaart. Waar in de wereld niet? Door zakkenvullers wordt er stevig misbruik (of handig gebruik) gemaakt van allerhande crisissen die er in de wereld plaats vinden. Het zal allemaal wel aan de oorlog tussen Rusland en Oekraine liggen, aan de droogte of wat dan ook. Wordt wakker. Als voorbeelden? De grootste aardolie maatschappij, waar ik overigens ooit in Saoedi Arabie voor gewerkt heb, maakt in drie maanden tijd nog eens 90% extra winst.  En ook supermarkten doen het lang niet slecht zo hoorde ik. Minder verkopen maar toch grotere winst. Dat is nog eens slim managen.  

Als ik terug kijk naar de tijd dat ik in Nederland woonde dan werd je bedolven over allerhande slim bedachte toeslagen en belastingen. En het is in tien jaar tijd alleen maar erger geworden. 
Als wij hier de rekening van ons electriciteits gebruik elke maand krijgen is dat gewoon een bedrag per kilowattuur (bijna 10 Eurocent) en 7% belasting (BTW) en daarmee af. Zo'n dertig euro per maand inclusief het gebruik van onze aircons en de pompinstallatie voor onze eigen watervoorziening. En ook geen verschillende aanbieders. Gewoon de provinciale electriciteits maatschappij (in alle provincies hier dezelfde). 
Geen vastrecht voor een aansluiting, capaciteitstarief, meettarief, energiebelasting, opslag duurzame energie, transport kosten, of wat al niet meer verzonnen is. En dat geldt niet alleen voor electriciteit. Ook bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen, het waterbedrijf en waterschappen, de laatste met hun watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing) er aardig raad mee. 

Ik moest er weer even aan terug denken toen ik gisterenmiddag onder onze electra meter op de betonpaal buiten, vierhonderd meter van ons huis vandaan, op de scooter de rekening weer ophaalde. Het is eigenlijk altijd met een glimlach. Nog steeds de ouderwetse meteropnemer hier op de bromfiets met een digitaal apparaat, een soort van reader, om zijn nek. Vandaag kunnen we online binnen een maand weer betalen. We doen het altijd maar gelijk dan ben je er maar weer vanaf. 

Nee, lang niet alles is hier allemaal beter. Zeker niet. En eigenlijk mag, kun, en moet je ook helemaal niet vergelijken. 
En toch, eerlijk is eerlijk, is het best wel lekker om al jaren geen gasrekening (en overigens ook geen aanslagen van OZB en waterschapslasten) meer te krijgen. Verhoudingsgewijze is dat met een inflatie van ook hier rond de tien procent toch weer een beetje een meevaller. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten