vrijdag 25 juni 2021

Niet langer gebonden blijven aan iets waar je afstand van doet.

Op 18 maart 2016 publiceerde ik al eens een blog over de kunst van het loslaten (Wil je dat blog zien klik dan hier). Het was een blog uit de tijd dat ik nagenoeg elke ochtend meditatielessen met boeddhistische filosofie op het wellness resort in Mae Rim, Thailand, gaf.

Onlangs kwam ik een, in mijn ogen, mooie aanvulling tegen die ik graag deel.

De Indiase Jesuit Tony de Mello (1931 – 1987) stelde dat je gebonden blijft aan iets waar je afstand van doet. Het blijft je in zijn ban houden. Toen ik dat las en er wat meer over dacht kon ik me in heel veel gevallen in die stelling vinden. Veel mensen die ik tot nu toe in mijn werk en privĂ©leven ben tegengekomen ‘blijven hangen’ in iets waar ze afstand van hebben gedaan. Meestal overigens ongewenst afstand. Een situatie die hun plezier in het leven soms aardig in de weg staat. 

De Mello adviseert om eens van een afstandje naar die situatie te kijken en om te proberen om eens te doorzien wat er echt en dieper aan de hand is zonder er een waardeoordeel aan te geven. Kortom om de situatie te doorzien. En met name in het doorzien zonder gelijk naar die innerlijke stem te luisteren die weer boven komt is vaak niet gemakkelijk.

Als je erachter komt wat het eigenlijk waard is, dan zul je er geen afstand van hoeven doen. Het zal je namelijk heel natuurlijk en als vanzelf ontvallen is zijn stelling.

En ook toen ik daar dieper over dacht ontdekte ik in mezelf dat dat voor mij zo is. Of het nu iets materieels, immaterieels of emotioneels is of de situatie zelf die je met je gevecht om gebonden te willen blijven in standhoudt.  

Wellicht een overweging waard.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten