vrijdag 11 december 2020

Wat wil ik van het leven? (1)

We hebben de afgelopen ruim twee weken even een pauze in ons bouwproces ingelast. Weer even genieten van de pracht natuur in Chiang Mai en omgeving. En automatisch ook wat meer tijd voor andere dingen en wat persoonlijke verdieping.
 
Zo luisterde ik naar een presentatie die resoneerde en uitnodigde om daar eens dieper mee bezig te gaan. De kernvraag in die presentatie was: “Wat wil ik van het leven?”.
 
Ik ben er inmiddels al lang achter dat dat niet te maken heeft met geld, positie, bekendheid, een dure auto, etc.. 
Onafhankelijk van wat je in het leven bereikt, het is nooit genoeg. Ik lach er steeds meer om. Het zijn de wereldse dingen die als je er diep naar kijkt misschien soms tijdelijk gelukkig maken. 
 
De Kerst staat bijvoorbeeld weer voor de deur. De essentie van dat feest is steeds verder te zoeken. Het is een periode die is verworden tot vooral kopen en het kweken van verlangens naar dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maken die hebbedingen echt lang blij?
Een drone in de lucht die je vriendelijk verzoekt om naar huis te gaan omdat het te druk is in de stad zegt je eigenlijk dat je even moet stoppen met je continue tijdelijke geluk bevrediging.., kopen.
 
Maar terug naar die belangrijke vraag. Om die vraag voor jezelf te beantwoorden moet je verder en dieper dan al die oppervlakkige dingen waarin we met z’n allen meestal blijven hangen. 
Goed om er toch eens bij stil te staan, misschien wel juist deze laatste maand van het jaar, om op het eind van je leven niet met een mond vol tanden te staan als je afvraagt of je eigenlijk wel echt geleefd hebt of dat je misschien iets essentieels gemist hebt...
 
Wordt vervolgd.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten