vrijdag 19 juni 2020

Weer ‘in leven zijn’ verklaard.

Gisteren was het weer zover. 
Het blijft ieder jaar weer een beetje een raar gevoel geven. Naar een notaris moeten gaan, of in mijn geval naar het ziekenhuis, om me officieel in leven te laten verklaren. En als ik dat getekende papiertje dan weer in handen heb dan is het toch altijd weer een klein feestje dat ik met mijn kids deel.

In leven zijn laten verklaren? Jawel, het is ieder jaar weer nodig omdat ik pensioen krijg, in Thailand woon en in Nederland al jaren ben uitgeschreven. Het is van de pensioen verstrekker een voorwaarde om pensioen te kunnen blijven ontvangen. Begrip overigens daarvoor. De wijze waarop dat moet, hoewel voor mij eigenlijk al vereenvoudigd, blijft voor mij wat vreemd. Waarom niet even je gezicht met je paspoort via Skype laten zien bijvoorbeeld. Maar goed.

De blijdschap is niet zozeer om weer en jaar pensioen te krijgen maar om het feit dat ik jaarlijks (tot nu toe in ieder geval gelukkig) een bevestiging krijg dat ik LEEF. Eigenlijk een heel bewust moment omdat je er niet of nauwelijks bij stil staat.

Zeker is immers, voor iedereen, dat je tijd op raakt. En van die tijd die nog rest goed gebruik maken is voor mij tot nu toe en in mijn beleving in ieder geval goed gelukt.

Veel mensen vragen me naar hoe dat nu eigenlijk zit, kunnen het niet begrijpen en zitten in mijn beleving te vast in het systeem van dat je moet doorwerken tot je pensioenleeftijd.

Ik kon gewoon niet meer werken en was totaal opgebrand. Anders dan de kranten ooit en het internet nog steeds beweerden zijn die bakken geld voor mij achterwege gebleven. Het was een foutje van de goedwillende accountant. Een excuusbriefje van mijn werkgever maar de cijfers haal je nooit meer weg. En ach… ik leef ondanks alle modder die lang geleden over me heen werd gegooid, doordat ik gewoon niet meer verder kon, tot gisteren dus toch nog steeds. En als ik dat woord modder nu schrijf dan denk ik aan de vergelijking met het zaad van een lotusbloem. Dat heeft immers ook modder nodig om te kunnen groeien en bloeien...

Mijn attente hoofd Human Resources attendeerde me op de mogelijkheden door Europese regelgeving op vroegpensioen mogelijkheden. En ja, ontmoedigingsbeleid van de overheid als je eerder stopt met werken. Er wordt 65% op mijn pensioen gekort en ik heb er vrede mee omdat ik LEEF. Grote kans dat ik dat als ik doorgegaan was met werken niet meer had kunnen zeggen nu en daarnaast dat mijn energie voor de toekomst die ik graag wilde er niet meer in zat. 

Tot op de dag van vandaag leef ik al ruim acht jaar in een periode van goeie gezondheid een aardig zonnig en totaal ander en zo goed als stressloos leven. Nu zelfs volop in het proces (zonder einddatum) van het met eigen handen bouwen van een klein privé spiritueel centrum met piramides in Thailand. Het is een meer dan fantastische ervaring waar ik/we nog graag een paar jaar mee door willen gaan. En ja, ouder worden zal zeker weten ook voor mij met gebreken komen. En toch ben ik dan deze mooie tijd tot nu toe al goed doorgekomen.

En mocht de zon voor mij morgen niet meer opgaan? Dan heb ik het wel gedaan. Dankbaar en geen spijt van dingen die ik ooit had willen doen omdat ik ze doe 😉.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com







Geen opmerkingen:

Een reactie posten