vrijdag 8 mei 2020

Wuhan en de toekomstige nog grotere afstand maatschappij

Alles gaat voorbij en ook het Wuhan virus loopt op zijn eind want het griepseizoen is immers voorbij. 
Mijn vriendin merkte vorige week terloops op dat het wel op een soort van ‘moderne’ derde wereldoorlog leek. Die opmerking liet me denken.

Al het negatieve wat het virus, en vooral de ‘rijkdom’ aan maatregelen, heeft opgeleverd aan mensen die er ziek van zijn geworden, soms aan zijn overleden, al het persoonlijk leed en ook de grote groep die zijn hersteld zijn zo langzamerhand wel bekend. Dagelijks een overkill aan informatie alsof er in de wereld niets anders meer is om over te praten.

Alle neveneffecten zijn minder bekend. Om er zo maar eens een paar te noemen; Een toename van huiselijk geweld, criminaliteit en zelfmoorden. Werkeloosheid (en daar waar ik nu woon betekent dat in de meeste gevallen geen werk, geen geld). Bedrijven die failliet zijn geraakt, ziekenhuizen (hier) die volliepen door een alcoholverbod. Ik hoorde over een sterke toename van overgewicht en daardoor verhoogd risico op hart- & vaatziekten door thuis zitten, etc..
En voor mij nog wel het meest schrijnende. De face-to-face afstand tussen mensen is over het algemeen toegenomen.  

Ook andere effecten.
On-line shoppen en thuis werken zijn super in trek geraakt bijvoorbeeld. Veel innovatie en creativiteit met, jawel, het internet (Welvaart?). Onlinebijeenkomsten en vergaderen. Ook zijn familiebanden in veel situaties juist weer aardig aangetrokken. Er was weer tijd voor elkaar. Ook om te lezen.
En om van dichtbij wat ervaringen te vertellen. In de acht jaar dat ik hier nu woon hebben we nog nooit zo’n schone lucht gehad. De benzine kost hier op dit moment maar 45 Eurocent per liter. Meer dan drie duizend basis huishoudboodschappen zijn voor een periode van drie maanden tussen de 35 en 65% goedkoper. Een grote verrassing vorige week was dat ik voor een periode van drie maanden een stevige korting op mijn ziektekostenverzekering kreeg. Slechts 2,45 Euro voor een maand (normaal twaalf vijftig).

Die schone lucht vind ik werkelijk geweldig. Het laat weer eens zien hoe wij de wereld omzeep aan het helpen zijn en denken de baas te zijn over de natuur. En kijk ons nu, In veel landen zitten we opgesloten in onze huizen en de natuur bloeit weer op. Ik schreef er al eerder over. De natuur is de baas, niet andersom.

Wat gaat de toekomst brengen en vooral, wat gaan we met deze les doen?


"Why did it take a virus to bring people back together?
Sometimes you have to get sick before you start feeling better"


Een vraag van een jong meisje en het antwoord van haar vader die haar voorleest over een virus vlak voor het slapen gaan. Een kort filmpje (link onderaan) van Tom Foolery.

Beseffen we eindelijk dat geluk niet afhangt van harder hollen en (meer) consumeren?
Of is de narigheid weer snel vergeten en komt er een inhaalslag?

Historisch gezien ligt het laatste in de lijn der verwachtingen en is het volgens mij afwachten op de volgende grote onverwachte crisis om ons voor de zoveelste keer wakker te schudden over waar het leven echt om draait. 

Onze afstand tot elkaar blijft in ieder geval helaas groeien. Ik vind de woorden ‘afstand maatschappij’ die inmiddels geboren zijn dan ook meer dan triest. 

Velen verklaren mij voor gek dat ik ‘genoegen’ neem met een vervroegd pensioen van 35% omdat ik op een leeftijd van 54 jaar stopte met werken in plaats van tot mijn (vol) pensioenleeftijd door te gaan met al mijn stars and stripes die ik op mijn uniform in al die jaren daarvoor verzameld had. Zalig om er nu van verlost te zijn. Het was op het eind een aardige gouden kooi vol stress en het moeten dealen met afgunst.

Ik geniet, dankbaar tot in ieder geval vandaag nog steeds supergezond, al acht jaar van meer dan happy Leven.

Blijf wakker na ook nu weer een grote les, je tijd raakt op… Ga wellicht wat anders Leven na de ontdekking waar je leven echt om draait...

Wie weet kan het kijken naar dat filmpje van Tom Foolery  (net vier minuten) je bij die stappen nog wat extra helpen. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten