vrijdag 17 april 2020

We zijn inmiddels allemaal wel genoeg ziek gemaakt. Tijd voor een Antivirus.

Rond het jaar 2000 ging ik vanuit mijn werk, samen met brandweer collega's uit het Duitse Herzogenrath, regelmatig naar de provincie Bistrita in Roemenie. Jaren lang deden we een uitwisselingsprogramma met elkaar. Groeien door te delen. Vele vriendschappen onstonden en... bestaan nog steeds. 

Een vast punt in onze bezoeken naar Bistrita was dat we altijd werden onthaald met wat de Roemenen hun 'Antivirus' noemden. Hier een plaatje van een soortgelijk drankje. De Roemeense snaps zat echter in een soort van Cola fles, had bijna 80% alcohol en ja... inderdaad deed welk virus dan ook geen plezier. Goeie en blije herinneringen. 

Ik moest er even aan denken toen ik dit blog begon te schrijven. De kermis aan maatregelen tegen een mogelijke virus verspreiding zijn vele malen erger dan de (erge) griep die je er van kunt krijgen zelf. Zijn we inmiddels allemaal niet meer dan genoeg ziek van alle doorgedraaide maatregelen in verband met een virus? Ben je fysiek niet ziek van deze erge griep dan wordt je het wel door alle maatregelen en regeltjes die je op een andere manier krijgt voorgeschoteld en opgelegd en inmiddels meer dan ziek maken. De 'neven effecten' ervan zijn niet niets. 

Onvoorstelbare schade wordt aangericht. Werk kwijt, zaak failliet, geen face-to-face contacten, eenzaamheid, toeristensector en horeca plat, economie (op enkelen na) nagenoeg stil, paniek en bovenal... de creatie van angst. En we praten alleen nog slechts over een virus en de 'moeilijke tijden' waarin we beland zijn (of die ons wordt aangedaan?). 
Alsof we in een soort van goedkope horror film zijn beland (en waar we voorlopig als het zo door gaat ook nog niet uit zijn).
Zijn de verhoudingen en maatregelen om, prima bedoeld, een nieuw virus onder de duim te krijgen, niet bij elkaar opgeteld een beetje erg overtrokken en vooral volkomen doorgeslagen?

Ik hoorde dat in Nederland zelfs het leger met drones wordt ingezet om te controleren of je niet met meer dan twee personen in het bos loopt. Bizar en nogal angstaanjagend. Het moet niet gekker worden en wat gaat er allemaal nog verzonnen worden voor de toekomst. Is er nu werkelijk niemand die dit doorgeschoten beleid een halt toe kan roepen of die het lef heeft om op te staan en deze kermis te stoppen? 


En ja, er moet gewerkt worden aan een Europees (misschien wel wereldwijd) plan om de lockdowns op te heffen. Triest te zien hoe de Europarlementariers betrokken zijn. Het zal vast een lifestream presentatie geweest zijn. Moeilijk om voor een lege zaal te spreken overigens. 

Sociale media, sentiment (de nadruk ligt op mensen die dood gaan) en politiek meebewegen doen het allemaal 'goed' en de burger volgt als lammetjes in mijn ogen. Klagen over de situatie en 'steun' bij elkaar proberen te vinden door de triestheid nog eens te delen.  

En natuurlijk wordt er ook stevig door sommigen aan verdiend. Mensen die bijvoorbeeld bij 3M werken kunnen zeker rekenen op een stevige eindejaarsbonus na de overproductie van mondkapjes (die overigens niet veel doen). En de online besteldiensten doen vast en zeker ook goede zaken. Nieuwe mogelijkheden en kansen worden gezien en benut.

Benzineprijzen zijn ineens laag, huurprijzen van een Airbnb soms tot 50% gedaald en er zijn meer dan zat andere voorbeelden te noemen. 

En thuiswerken, waar in de tijd dat ik directeur was erg veel gedoe over was, is inmiddels al niet meer dan de normaalste zaak van de wereld. 

Gisteren schreef iemand me dat hij besloten heeft om het nieuws over deze virus gekte inmiddels te negeren. Dat zal moeilijk zijn hoewel het mij tot nu toe aardig lukt.

[Aanvulling 19 en 20 April:
Goed te zien dat duizenden Amerikanen (niet het minst getroffen land) inmiddels tot protest over gaan. Zij zien in dat het middel erger is dan de kwaal en willen weer aan de slag ondanks de beperkte risico's die er zijn.

En een proefkermis in Apeldoorn om te kijken hoe we in de 'anderhalve meter maatschappij' toch misschien nog wat geld kunnen verdienen. Meer dan triest. Eigenlijk een soort van scenario waar 'Van Kooten en De Bie' zeker raad mee zouden weten. Inderdaad, het is steeds meer kermis. En alle deskundigen die overheden adviseren worden meer en meer creatief in het bedenken van maatregelen waarmee ze wellicht in de geschiedenis e-boeken kunnen komen.

Het griepseizoen loopt tegen het einde en zeker weten dat de cijfers ook voor dit griepvirus snel naar beneden kunnen gaan. Stellig zal verkondigd worden dat 'de overheidsmaatregelen' gewerkt hebben. De schade die ze veroorzaakt hebben (doch eerlijk is eerlijk ook veel nieuwe initiatieven en ontwikkelingen) worden snel naar achteren geschoven.]

Het is werkelijk tijd voor een Roemeense Antivirus (helaas op dit moment hier even niet te krijgen) maar ook dat komt vast snel weer goed. Even de zinnen weer eens even wat verzetten en de focus op een vrijer leven richten. 
Wie weet in het besef dat we dus geen grip hebben op dat leven ondanks al onze wetenschappelijke inzichten, digitalisering en techniek. De natuur heeft er immers lak aan zo laat het steeds weer zien...

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten