vrijdag 19 oktober 2018

Geen 'bucketlist', geen grote wensen meer.

Een paar weken geleden was ik op pad met een aantal andere expats die hier in Chiang Mai wonen.
Op een bepaald moment ging het gesprek over de ‘bucketlist’ die we persoonlijk nog hadden en over onze wensen en verlangens.

Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, een bucketlist (bucket is emmer) is een lijst met activiteiten die iemand wil doen voordat hij of zij sterft. Het is een lijst met dingen die een persoon wil doen voordat ze "de emmer omschoppen". Een soort van ultiem verlanglijstje.

Tot verrassing van velen vertelde ik de groep dat mijn bucketlist leeg is. Geen doelen, geen grote dromen, geen wensen. Niet dat dat zegt dat ik mijn leven wel geleefd heb. Verre van dat, ik geniet volop en hoop nog even door te mogen. Toch geeft het niet meer hebben van die grote wensen die ik nog in vervulling zou willen laten gaan voordat ik er in dit leven niet meer ben, eigenlijk best rust.

Ik leef en geniet met en van de dag. Kleine dingen. Gewoon, spontaan en vaak onverwacht, allerhande mensen ontmoeten, rondlopen in de natuur en de geweldige energie ervaren. De kunst van kijken met mijn fotocamera beoefenen, blij zijn met het dagelijkse contact met mijn kinderen, genegenheid van mijn vriendin als ze er is, genieten van het gezelschap en speelsheid van mijn hond, een biertje drinken of wijn, dit soort dingen.

Onlangs maakte ik toen ik met mijn hond door het bos liep een foto van deze spin. Mijmerend dacht ik, dit dier is ook gewoon bereid om te wachten op de dingen die komen gaan. Heeft toch ook geen bucket list. Als hij of zij het leuk vindt komt het dier in actie, zo niet laat hij het met rust en voorbij gaan. En hij is er zeker van dat elke dag iets zal brengen. Het is slechts het alert zijn van het signaal van de verandering van spanning in het web. Eigenlijk zoals vissen of jagen. Bewust, op hun gemak en aanwezig.

Genieten van de dag en zolang dat mag duren elke dag dankbaar zijn om deze nieuwe kans weer te krijgen. Bereid om te wachten op wat de dag weer laat zien. 

Geen streven, niet rennen, ik heb al meer dan genoeg super mooie dingen in mijn leven gekregen. En jawel hoor, graag ontvang ik nog veel meer en zo niet... ook helemaal OK.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten