vrijdag 25 augustus 2017

Leef zonder streven. Accepteer je leven als een avontuurlijke studiereis

'Geluk betekent het gevoel hebben op ieder moment op het juiste pad te zijn'
(Thich Nhat Hanh)

Sinds half juli 2017 woont mijn dochter in Perth, Australië. Nog geen dag na haar afstuderen en diploma uitreiking in Maastricht verliet ze haar 'thuisland'. Eigenlijk voelde dat al lang niet meer 'thuis'.
Zonder doelen, zonder streven. Alleen met het verlangen om het avontuur van leven aan te gaan. En als vader ben ik zo super trots om het lef van haar om dit te toen. Velen begrijpen enthousiasme en steun naar haar van mij niet.

Het hele systeem waarin we leven, overvoert ons met allerhande fantastische standaarden waaraan we toch eigenlijk zouden moeten voldoen. Je moet naar school, je moet toch wel trouwen, je moet een carrière opbouwen, zonder kinderen geen geluk en natuurlijk een mooi huis. Je moet je gedragen en in de pas mee lopen, je moet de buitenwereld tonen hoe blij je bent, je moet beter zijn, je moet toch wel iets voorstellen…

Hoe langer ik hier woon en werk en hoe dieper en meer ik me verdiep in systeem, hoe meer ik ontdek dat ik in een soort van algemeen aanvaardbaar ‘verdien’ patroon zijn en worden weg geduwd.
En we denken wat af. We denken na over wat we denken dat andere mensen over ons denken. We spenderen er dagen en nachten aan. Proberen creatieve manieren te vinden om vooral niet anders te zijn, niet af te wijken. We willen niet veroordeeld worden en zijn bang om te worden beschadigd of in de schijnwerpers te komen door wat andere mensen van ons denken. En zonder dat we ons ervan bewust zijn, laten we onszelf los, verliezen we ons zelf. Een gelukkig ‘niet meer zelf’ aan de buitenwereld  tonen. We gedijen... En het systeem is daar blij mee.

Hoe zit het ook al weer met dat enige échte doel in het leven? LEVEN, jezelf zijn!
Als je jezelf kan zijn, is dat al meer dan genoeg actie. Je denkt alleen dat dat niet genoeg is en dat je wel in het systeem mee moet en moet passen. Als dat niet zou zijn, zo houden we ons zelf voor, dan kan er wellicht iets verschrikkelijks gebeuren. Geen eten, geen liefde, geen dak boven je hoofd, niemand die voor je zorgt, enz. Daaraan denken is een truckje van je geest en je omgeving en de samenleving ondersteunt je er graag bij om het allemaal te geloven. Actie is gebaseerd op geen-actie; Actie is gewoon jezelf zijn.

Je hoeft het eind van het pad niet te bereiken, je hoeft niet te streven, om gelukkig te zijn. Als je geen vaste bestemming hebt ..., bereik je immers elke dag een avontuurlijke bestemming. Het ‘juiste pad’ zoals Tich Nhat Hanh het noemt verwijst naar de zeer bewuste manieren waarop je je leven elk moment leeft. Streven naar het bereiken van doelen verstoort je van de waarneming van zoveel meer wat er aan vele mooie mogelijkheden en uitnodigingen voor je klaar liggen tijdens het bewandelen van je pad. Het be-leven van je pad. En als je focust op je doel en dat uiteindelijk bereikt, dan ben je meestal niet eens meer gelukkig omdat je al weer hollend onderweg bent naar het behalen van het volgende doel.

Er zijn mensen die veel doen, maar die ook veel problemen veroorzaken. Hoe meer ze proberen te helpen, hoe meer problemen ze creëren, ook al handelen ze meestal vanuit de beste bedoelingen. Ze zijn niet rustig, ze zijn niet gelukkig. Het is vaak beter om niet zo hard te streven, maar gewoon 'te zijn' en te leven. Vanuit die opstelling en houding is er altijd natuurlijke rust en mededogen mogelijk.

Geluk is alleen mogelijk als je jezelf bent, ophoudt met het rennen en het hier en nu meer gaat koesteren.

Als trotse vader heb ik mijn dochter nog nooit zo zien stralen, vol van geweldige energie, slechts leven en dat van dag tot dag accepteren. Hoe dat verder gaat…? Ik weet het niet. Een ding is voor mij in ieder geval heel zeker. Niemand zal nooit deze levenservaring van haar afnemen. Wat een doel om je open te stellen voor dat wat LEVEN heet.

Geniet van de avontuurlijke studiereis van het leven. Heb het lef! En weet…je bent al lang iemand; Je hoeft niet iemand anders te zijn of te worden. Je bent al een wonder van het leven.


Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

2 opmerkingen:

  1. Mooi bericht Frans. Grappig dat ik nu op weg ben naar een van de plekken die jij op jouw reis hebt aangedaan. Waar ik nu even mag 'zijn' met de intenties die jij noemt. Fijn om zo bewust mijn week te beginnen. Harte groet ilone

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie blog, Frans,

    In het ritme van het leven in balans blijven door je angsten te overwinnen en elke uitdaging aangaan, waardoor je groeit als bamboe en dan blijkt the sky the limit te zijn ;-)

    Groetjes,

    Marcel

    BeantwoordenVerwijderen