vrijdag 8 november 2013

Effectief roddelen. De magie van een kampvuur.


Sinds een aantal weken hebben we hier een plek waar we een kampvuur kunnen opstoken. Om die plek een aantal houten bankjes. Super gezellig.
 
Al eerder, op een andere locatie, hebben we in onze Villa-Asia programma’s goeie herinneringen aan zoals wij het maar noemen ‘Kampvuurgesprekken’. Haast automatisch komen mensen bij een kampvuur los, gaan ze open. Ze delen frustraties of teleurstellingen maar ook hoogtepunten, emoties en zogenaamde ‘Hittepunten’ met elkaar. Als een heel natuurlijk, oer, proces wordt ook niemand op zijn of haar woorden of emoties afgerekend. Vuur heeft ook iets ‘oers’ weet ik als voormalig brandweerman.

De magische werking van een kampvuur zorgt er voor, zo lijkt het wel, dat je jezelf laat zien wie je werkelijk bent en wat de wereld voor je betekent. Achter gemopper of frustratie komen dan ineens betrokkenheid, verlangens en wensen om zaken te veranderen boven drijven. Dingen die je normaal, helaas, meestal voor je houdt en zeker niet rechtstreeks naar diegenen waar ze feitelijk betrekking op hebben uit. Achter elke irritatie gaat een verlangen schuil naar een (nieuwe) gewenste situatie.

Bij een kampvuurgesprek in een groep versmelten tegenstellingen en ontstaat vaak wederzijds gespekt. Er wordt gezocht naar alternatieve en creatieve mogelijkheden, andere invalshoeken en oplossingen. We zijn immers allemaal maar mensen.

En het allermooiste vind ik nog dat tijdens het ‘uitdoven’ van het vuur de verhalen en creatieve oplossingen en inzichten nog heel erg lang blijven ‘nabranden’. Als je warmte en ruimte krijgt om te vertelen wat je op de hart hebt, is het makkelijker hart voor jouw zaak te hebben.

We gaan er lekker mee door. Kampvuurgesprekken. Waarde(n)volle gesprekken. Ze voelen als een soort effectief roddelen en dat blijft, oer, aantrekkingskracht houden. 

Frans Captijn.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten