Mijn blogs gaan altijd over inzichten en ervaringen die ik opdoe in het land en in de cultuur waarin ik hier woon. Een erg lang blog deze week maar het zit me ook een beetje hoog en het is goed om het van me af te schrijven.
Als kortere versie kun je eventueel beginnen na het cursief geschreven deel: "Maar terug naar onze belevingen van die afgelopen maand".
Nog steeds te lang, geen tijd of geen zin? Lekker overslaan. Geen probleem. Volgende week weer een ander blog (overigens met een pittig onderwerp).
Even voorop gesteld. Je kunt een dierenvriend of liefhebber zijn of niet natuurlijk. Daar is niets mis mee en het heeft vaak te maken met wat je in je opvoeding hebt meegekregen of welke goede of slechte ervaringen je ooit met (huis) dieren hebt opgedaan.
Overigens geloof ik dat ieder mens, als baby al, toch iets van dierenvriend in zich heeft. Ik ken geen baby die niet is opgegroeid met een of andere 'knuffel', een pluche dier, in zijn of haar wieg.
Ook zie ik kleine kinderen meestal naar dieren toe trekken. Natuurlijk zegt dat niet dat je 'dus' op voorhand een grote dierenvriend bent.
Als dierenvriend kun je, als je er de mogelijkheden en ruimte voor hebt of krijgt, voor kiezen om al dan niet een huisdier te nemen.
Zelf kan ik me geen moment in mijn leven herinneren dat ik thuis geen huisdier(en) om me heen had. Hetzelfde geldt overigens voor onze twee kids. Die twee hadden, naast onze huisdieren thuis en ons paard, zelfs het 'geluk' dat hun moeder heel vaak in kinderboerderijen hielp en onze kids gingen dan mee. Op een speelse manier kregen ze omgang met allerhande dieren. Tot op de dag van vandaag gaan ze in dieren op en gaan ze er mee om.
Van huis uit kreeg ik ook mee dat, als je al een huisdier hebt, je er de zorg voor hebt en verantwoordelijkheid voor draagt. Meestal een, verhoudingsgewijze, niet al te grote opgave waar je in mijn ogen heel veel plezier voor terug krijgt. En ja, het kan ook beperkingen met zich mee brengen. Soms vergt het wat organisatietalent. Maar een dier is geen wegwerpartikel...
Hoewel...
Culturen verschillen en dat hebben we de afgelopen maand hier weer eens stevig ondervonden.
Hier, en al zeker op het platte land, heeft een huisdier, in heel veel gevallen, geen enkele waarde. Het wordt openlijk om ons heen verteld en met ons gedeeld. We ervaren het ook.
Een kip of een koe, als voorbeelden, brengen uiteindelijk wat op. Maar een hond of kat kost alleen maar geld, is zorg en je krijgt er niets voor terug (is de beleving van velen hier althans).
Vroeger, en heel soms nog steeds, werden honden gegeten. Ze werden zelfs in de dorpen opgehaald en je kon er een plastic emmer of afwasteil voor krijgen. Met tranen in haar ogen vertelt Phatsamon deze jeugdervaring heel af en toe. Gelukkig ruilde haar vader en moeder hun honden en katten nooit in. Maar ze ziet nog steeds het beeld van de pickuptruck volgeladen met 'ingeruilde' honden en de stapel plastic teiltjes die gestaag slonk.
Je struikelt in dit Aziatische land haast over de honden en het wemelt er van de katten. Als je die dieren van dichtbij bekijkt zitten ze vaak vol kale plekken, onder de schurft, vlooien, teken en beten. Dingen die eigenlijk heel eenvoudig te behandelen zijn, maar ja, dat kost een klein beetje geld. En castreren of steriliseren? Bij hoge uitzondering.
Top initiatieven daarvoor worden meestal door buitenlanders in het leven geroepen en ook een van onze fijne princessen (Chulabhorn) hier geeft oprecht een zeer goed voorbeeld met haar reizende dierengeneeskunde caravaan door de provincies. Ze biedt er gratis sterilisaties mee aan.
Maar mensen zelf geven dat geld hier, in het algemeen, daar niet voor uit.
De tempels en monniken staan voor het geven van, regelmatig waanzinnig hoge, sommen geld op het allerhoogste plan. Het heet 'Tamboen' of 'Merrit'. Je scoort daar veel punten mee voor een beter volgend leven zo is de opvatting. Het verzorgen van een hond of kat bijvoorbeeld levert je nauwelijks punten op.
Zoals gezegd, andere cultuur waar ik soms, met de pet nog steeds niet bij kan. Voor mij staat het haaks op de in mijn ogen enorm goede leer en levensfilosofie van hier, maar wie ben ik.
En heb je last van de huisdieren van een ander, en er wordt niets tegen die overlast gedaan, dan biedt gif ook regelmatig de 'oplossing'. Ik weet niet wat dit dan voor Karma oplevert. Ik heb het in Chiang Mai en ook hier in Surin inmiddels een aantal keren gezien en vind het meer dan schandalig om dieren zo te laten lijden en aan hun einde te brengen.
Er gaat ook voor mij geen week voorbij of ik zie doodgereden zwerfdieren op de wegen. Huisdieren zijn en worden over het algemeen aan hun lot overgelaten. Nogmaals, er zijn ook diverse mensen die er weldegelijk om geven. Je treft ze in de dierenwinkels die hier zijn gelukkig ook aan.
Maar terug naar onze belevingen van die afgelopen maand.
Het begon op 1 oktober. Ik reed op de scooter op de provinciale weg naar de stad. Een stuk voor me reed een andere scooter. De man op die scooter gooide, al rijdend, pardoes een kitten van zijn scooter op straat. Het dier gilde en tolde op de weg in het rond richting de berm. Een meer dan triest gezicht.
Beest zijn kop en poten kapot, kaak ontzet en bloedend en stuiptrekkend op de vlucht/scooter strook van de weg.
Rijd je daar aan voorbij? Ik kon het in ieder geval niet.
Dier in onze boodschappentas die ik bij me had gedaan en mee naar huis genomen om te kijken of er nog iets aan te redden viel. Dat was eerst schoonmaken en ontsmetten en een aantal dagen best intense zorg omdat het niet kon eten door die kaak. Het dichtgeslagen oog verzorgen, en drie bezoeken aan, en behandelingen door, onze dierenarts. En elk bezoek een kwartier aan het infuus met medicijnen. En op vier oktober, dierendag, kwam er steeds meer leven in en na een week begon hij weer langzaam, speciaal zacht, voer te eten.
Volgende ervaring:
De avond van 21 oktober, onderweg naar ons dorps restaurantje. Twee puppies tegen een muur van de tempel langs dezelfde weg in het donker te vondeling gelegd. En het zijn haast, net als deze twee, altijd teefjes. Die leveren mensen meer problemen op als ze weer zwanger raken. De reutjes vinden hun weg vanzelf wel is de gedachte.
Een van de puppies liep over de weg waar veel trucks rijden op zoek naar iets te eten. Ruim anderhalf uur later, weer op weg naar huis, zaten ze weggedoken in de hoek bij de muur (eerste foto bij dit blog) met blaffende honden van de tempelroedel binnen, vlakbij.
We gaven ze een heel klein beetje van onze 'left overs' te eten die we regelmatig mee naar huis nemen voor onze honden, en zijn naar huis gereden.
Weer dik een uur later beviel het ons toch allemaal niet. Phatsamon deed navraag bij een kennis in ons dorp die de honden van de tempel elke dag een beetje verzorgt.
De tempel zelf heeft een grote roedel honden. Nieuwkomelingen van buiten de eigen groep worden niet geaccepteerd en dood gebeten is al diverse keren haar ervaring. De vrouw was dan ook absoluut niet blij en maakte zelfs een post op haar facebook van dit ongewenste puppy dump gedrag.
Opgepakt en maar voor 'tijdelijke' opvang even voor de nacht mee genomen. De volgende dag voor controle, ontwormen en enten opnieuw naar de dierenarts. Ze zien ons er denk ik graag weer komen.
We besloten ze, als koppeltje samen, op drie Thaise websites voor adoptie aan te bieden. En jawel, dat is hier eigenlijk wishful thinking en toch het proberen waard.
Er meldde zich na een paar uur een stel met twee jonge kinderen en een hond van vijf uit onze provincie.
Phatsamon wilde er eerst wat meer van weten en vroeg om een foto van de mogelijk nieuwe woon/leefomgeving en van de hond die ze al hadden. Ik vond dat eigenlijk best slim. Dat geeft immers een beetje een indicatie over de zorg.
De foto van de hond kwam nooit en bij de foto van de eventueel nieuwe 'leef omgeving' zette ik wel hele grote vraagtekens. Voor ons was het geen optie hoe lief ook aangeboden om ons te helpen.
Verdere reacties bleven uit...
En nu hebben we hier dus vijf honden en bij de moeder van Phatsamon vier katten. Vier andere super jonge kittens heeft Phatsamon ruim een jaar geleden verzorging aangeboden nadat hun jonge moeder op de provinciale weg werd doodgereden. Drie overleefden het. Samen met onze honden kunnen ze niet zijn en het huis van haar moeder heeft gelukkig afgeschermde ruimte zat.
En ja, zoveel dieren, dat geeft beperkingen. We hebben hier gelukkig, zo'n vijf honderd meter van het dorp en met een super groot stuk land, de ruimte en zullen wel een oplossing verzinnen. Met onze andere drie honden (Kadhow, Cupid en Singto) gaan de puppies in ieder geval aardig goed samen hoewel Kadhow, als oudere baas, er het zijne van schijnt te denken.
Geen enkele waarde???
Niet dat we opzoek zijn naar nog meer. Het is meer dan genoeg. Voor ons hebben die dieren, weldegelijk heel veel waarde.
De grootste waarde is misschien wel dat ze in deze wereld 'echt', 'oprecht', en zonder verdere fratsen en spelletjes zijn. Ze geven enorm veel terug dat niet in geld is uit te drukken. Dieren dragen bij aan ons gevoel van geluk en zijn zelfs, bewezen, een remedie tegen het snel oplopen van depressiviteit.
En ja, onze adoptie dan van het nieuwe stel...? Het zal wel met andere opvattingen en andere cultuurachtergrond te maken hebben. Gelukkig denken Phatsamon en ik er hetzelfde over.
Tempels en monniken die door de lokale bevolking erg goed onderhouden worden zijn er in onze ogen meer dan genoeg. Ook ervaringen meer dan genoeg. Daar is onze hulp ook niet nog eens extra voor nodig vinden we. Je ziet me er ook haast niet meer.
Zwerfdieren, zonder aandacht en enige zorg, zijn er helaas ook meer dan genoeg.
We vangen er inmiddels nu dus zelf negen full-time op en Phatsamon schroomt niet om veel zwerfdieren in en rond ons dorp periodiek medicijnen tegen vlooien, teken en wormen te geven. Soms helpt ze, door het regelen en vergoeden van medische zorg, hele schrijnende gevallen.
Voor de kitten en twee puppies zijn de afspraken voor castratie/sterlisatie begin februari komend jaar al ingeboekt.
En bij elkaar kost dat, ook hier, toch best aardig wat geld. Phatsamon schoot in de roos met haar opmerking dat een kind echter nog veel duurder is en ook veel meer zorgen met zich meebrengt.
Voor ons zijn de uitgaven voor al die dieren meer dan voldoende Tamboen en Merit. Of we er punten mee scoren voor een beter volgend leven? Ik maak me daar maar niet druk om. Het zal vast wel op een of andere manier 'goed' komen, als er al een nieuwe kans komt. En in de wereld van nu, met zijn of haar toekomst vooruitzichten, moet je je misschien wel afvragen of je zo'n volgend leven wel zou moeten willen. We zullen het dus eventueel wel zien.
Laten we in dit leven, nu, eerst maar eens wat zorgen voor, in onze ogen, die super waardevolle huisdieren.
Mijn moeder zou zeggen: "Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat." en zo zien wij dat ook.
En trouwens, nog wel leuk om mee af te sluiten.
Toen Phatsamon en ik nog in de fase van ons dating avontuur zaten kreeg Phatsamon van haar vriendinnen het advies om vooral niet te kiezen voor een Farang (buitenlander) met een hond. Die zouden de aandacht eerst aan hun hond en pas in tweede instantie aan hun partner geven...
Phatsamon sloeg dat advies in de wind. En zie nu, we hebben haast een dierentuin en geven toch nog steeds meer dan genoeg aandacht aan elkaar. Het zal wel komen omdat we niet meer werken en de tijd hebben ;).
Taffy |
Onderweg met hun tunnel richting Australie of zo (denken we). |
Frans Captijn (Gangey Gruma)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten