Je zult maar directeur van een bedrijf in de wereldwijde wapenindustrie zijn. Na de, heel misschien, wat magere jaren, zijn dan nu zeker weten gouden tijden aangebroken.
Het kan niet op en het kan zo gek te bedenken niet meer zijn waar de vraag naar is. Je moet als klant met je nieuwe bestellingen achter in de inmiddels jaren lange wachtrij aansluiten.
Deze economie bloeit als nooit tevoren en werkgelegenheid meer dan genoeg. Het is in je handen wrijven bij alweer een nieuw conflict dat, zeker weten, ergens in de wereld zal ontstaan. Geweldig voor de aandelenkoersen ook.
En wat te denken over innovatie? Ook dat kan niet op. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en als je het zelf niet meer weet te verzinnen, dan helpt de 'AI' wel een handje om nog doortraptere methodes te vinden om de vijand in massa's om te brengen, gigantische schades aan te richten (ook weer goed voor de economie) en om 'vrede' te bewaren.
De cijfers van bedragen van de investeringen die, opgebracht door belastingbetalers, in deze industrie inmiddels omgaan, kan een mens niet meer bevatten. Je kunt je er geen voorstelling meer van maken.
Is de wapenindustrie in deze tijd nog wel nodig en actueel om oorlog te voeren? Ik vroeg het mezelf laatst voor de zoveelste keer weer eens af. Is het inmiddels niet een totaal achterhaald concept?
En als dat zo is, zijn al die investeringen dan niet eigenlijk weggegooid geld? Geld dat door de politiek zou kunnen worden ingezet om zoveel andere doelen die daar, dichtbij en verweg, om schreeuwen te halen? Zeker weten dat daar ook werkgelegenheid door ontstaat.
En waarom die vraag steeds vaker in me opkomt is doordat ik steeds meer hoor van de meest geraffineerde technieken, die gewoon achter een bureau, in een kantoortje of zelfs een huiskamer, worden ingezet om informatiesystemen te hacken / plat te leggen of om informatie buit te maken. Uiteindelijk natuurlijk om een keer te zullen gaan gebruiken.
Het grootste deel van de wereldbevolking is met de ontwikkeling van alles wat maar 'smart' genoemd wordt mee gegaan.
Je zou tegen 'smart' aan kunnen kijken als 'slimheid' maar zeker ook als 'luiheid'. Smart 'helpt' overal bij en zorgt er ook voor dat je bij werkelijke problemen zaken niet meer zonder 'smart' weet op te lossen. Je/we zijn totaal afhankelijk geworden van digitalisering en het World Wide Web met daarbij het gemak en ook het risico van al onze apparaatjes. Zelfredzaamheid en veerkracht zijn niet meer van deze tijd zonder onze digitale speeltjes en het internet.
En je hoeft niet eens naar oorlogen te kijken. De gigantische overstromingen, ook bij ons in Noord-Thailand, van een paar weken geleden bieden voorbeelden te over. Ook diverse van onze vrienden in Mae Rim / Chiang Mai werden totaal vleugellam doordat electriciteitsvoorzieningen, telecommunicatie en internet uit vielen.
Steeds vaken horen we inmiddels dat de ene staat de andere staat bespioneert en hackt. Criminelen die achter hun bureau systemen plat leggen. Data bedrijven die er door een 'klein' foutje bij een update, of bij onderhoud, voor zorgen dat vliegverkeer in een keer in grote delen van de wereld plat ligt. Geldautomaten die uitvallen en bankrekeningen die niet meer zijn te benaderen. Computersystemen, voor van alles en nog wat, die stoppen. Stroom, informatievoorziening, pompen, energievoorziening, tankstations, water en zoveel meer voorzieningen die uit vallen. En wat moet je dan nog met je prachtige powerbank en je laatste nieuwe I-Phone?
Als anderen de stekker er bij jou/ons uit trekken zijn we in een keer totaal uitgeschakeld. Niet alleen van de meest basale zaken maar ook van hoe met die situatie dan om te gaan. Zelfredzaamheid, dat zullen we dan nog wel eens zien.
Die stekker er bij de ander gewoon uit trekken is vele malen effectiever en maakt in een keer veel meer slachtoffers dan al dat steeds modernere en innovatievere wapentuig. En... het is nagenoeg gratis. Slecht voor die economie en de aandelen koersen daarvan, dat wel natuurlijk.
Het helpt volgens mij ook nog eens om de klimaatdoelen waar we de mond van vol hebben sneller te bereiken. Het blijft toch wat vreemd dat we enerzijds zeggen en denken er alles aan te doen om klimaatverandering zogenaamd 'tegen te gaan' en anderzijds bakken geld aan vervuilende munitie aan iedereen die dat nodig lijkt te hebben, blijven doneren...
En vanuit die gedachte, en de ontwikkelingen die we steeds vaker om ons heen horen en zien, kwam bij mij op dat wapens bij oorlogsvoering (of zoals ook vaak gezegd wordt 'nodig om de vrede te bewaren') en de daarbij behorende investeringen misschien inmiddels wel eens een aardig achterhaald concept zijn.
Die stekkers eruit trekken kunnen we in mijn ogen ook steeds meer verwachten. Misschien toch goed om eens bij stil te staan hoe je je daarop kunt voorbereiden en wellicht actie te ondernemen.
Frans Captijn (Gangey Gruma)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten