vrijdag 25 december 2020

Wat wil ik van het leven? (2)

Een vervolg op het blog van twee weken geleden. Wat wil je écht van het leven? Je doet jezelf tekort als je je bij die vraag laat inperken door dat wat de wereld om je heen misschien allemaal wel van je denkt. Weet je dat overigens, of zijn het slechts de voorstellingen die je in je hoofd maakt?
 
Als je heel diepgaat met die vraag, er eens echt de tijd voor neemt, dan kun je erachter komen dat mensen die vraag individueel misschien wel anders kunnen beantwoorden maar dat de essentie voor iedereen hetzelfde is.
Je kunt het antwoord niet vinden in wereldse dingen of in uiterlijke condities. Je kunt geen absolute vervulling van je leven vinden in de dingen van deze wereld. Ook niet in status, positie of bekendheid. Het leven bestaat niet, voor helemaal niemand niet, uitsluitend uit positieve dingen en plezier. Slechts ‘sociale’ media laten je die schijnwereld van mensen zien. Een waanwereld die misleidend is en feitelijk afspiegelingen zijn van ego bevrediging. De aarde is een leerschool heb ik wel eens gelezen en zo is het in mijn ogen ook. En positieve dingen kun je pas ervaren als je ook de negatieve kanten kent. Het is de dualiteit van het leven.
 
Die zelfde essenties die je zult vinden zijn; Je wilt leven (je wilt niet dood), en je wilt blijheid (geen zorgen of lijden).
 
Voor wat die blijheid aangaat heb je in heel veel gevallen een eigen ‘vrije’ keuze. En ja, dat houdt het ‘risico’ in dat je misschien buiten ‘de groep’ valt zoals ik eigenlijk in het begin van dit tweede blogdeel al schreef. Heb jij het lef om af te wijken, om anders te zijn, om keuzes te maken die er voor jou persoonlijk (het is immers jouw leven) toe doen. En nee, dat is niet egoïstisch. Als jij niet goed in je vel, in je leven, zit, hoe kun je er dan optimaal voor anderen zijn?
 
En wat dat doodgaan betreft. We praten er liever niet over terwijl we weten dat het onderdeel is van ons levenspakket. Niemand ontkomt eraan. We hebben ons gescheiden van het proces van de dood en zien het als een eindpunt of verdwijning. Begraafplaatsen en urnen helpen ons om dat gevoel van verdwijning nog iets te verzachten. Generaties na ons hebben met die voormalige situaties, en met die begraafplaatsen en urnen, steeds minder. Ik herinner me diverse begraafplaatsen die er nog ‘verlaten’ en totaal onverzorgd bij liggen.
 
En voor dat knokken tegen de dood hebben we nogal wat in het leven geroepen. Ik hoorde pas een IC-arts zeggen dat de IC-units in onze ziekenhuizen de meest dure afdelingen zijn om tegen de dood (en ziekten) te vechten.
Ik hou overigens niet zo van die term ‘vechten tegen’ (ziekten) en alle medicaties en energieverslinding die daarbij komen kijken. Een soort van oorlog voeren met jezelf. Ons lichaam heeft een enorme zelfhelende energie die je anders dan met onder andere medicijnen, bestralingen en al zeker niet door te vechten, kunt stimuleren.
 
Al vaker heb ik in mijn blogs geschreven over mijn ervaringen met de dood tijdens mijn vorige werk in de hulpverlening en rampenbestrijding. Heel plastisch uitgedrukt zie je als iemand dood is nog de lege huls, de verpakking, van waarin die persoon ooit geleefd heeft. De ziel is eruit.
Het overlijdens bericht van mijn oudste broer Fons had als, voor mij sprekende, kop:
“Als ze je zeggen dat ik dood ben: Geloof ze niet.
Als ze je mijn dode lichaam laten zien,
weet dan, dat je kijkt naar een illusie.”
 
Diezelfde IC-arts vertelde uit zijn praktijkervaringen dat de dood slechts een transformatie moment is. Een expansie buiten die huls, die verpakking. Een situatie waarin mensen, vanuit een soort van diepere persoonlijke eenzaamheid, zich voor het eerst in hun leven totaal geaccepteerd voelen in het universum dat ons omarmt. Verre van een eindpunt dus.
 
En vanuit die ervaringen en deze filosofie zou het in het licht van de primaire vraag van deze twee blogs niet fantastisch zijn als we niet wachten tot dat transformatiepunt? Waarom daar niet nu al mee beginnen? We maken immers al deel uit van het universum...
 
Totaal geaccepteerd worden zoals je bent en anderen totaal accepteren zoals zij in ware liefde zijn.
 
Niet veel redenen meer om ons nog veel zorgen te maken over alles wat er met en om ons heen gebeurt en bewuster zijn van geaccepteerd voelen en te accepteren.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 18 december 2020

Eindejaarswens

We zijn weer in December.
 
Een maand van nog meer stress en (online)kopen van tijdelijk geluk?
Of juist een maand om, net zoals de natuur ons dat in het Westen voordoet, rust te nemen, misschien te bezinnen, te leren, dichter bij jezelf te komen en je klaar te maken voor een nieuw jaar dat er weer aan komt waarin je het beste van jezelf kan en mag delen?
 
Wij hopen dat je het komende jaar kunt kiezen voor dingen in je leven waar je duurzaam het meeste gelukkig en blij van wordt en je niet laat leiden door angst, paniek en schuldgevoelens vanuit de wereld om ons heen. 
 
Zalig Kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar.
 
Frans Captijn, Phatsamon
&
Kadhow







vrijdag 11 december 2020

Wat wil ik van het leven? (1)

We hebben de afgelopen ruim twee weken even een pauze in ons bouwproces ingelast. Weer even genieten van de pracht natuur in Chiang Mai en omgeving. En automatisch ook wat meer tijd voor andere dingen en wat persoonlijke verdieping.
 
Zo luisterde ik naar een presentatie die resoneerde en uitnodigde om daar eens dieper mee bezig te gaan. De kernvraag in die presentatie was: “Wat wil ik van het leven?”.
 
Ik ben er inmiddels al lang achter dat dat niet te maken heeft met geld, positie, bekendheid, een dure auto, etc.. 
Onafhankelijk van wat je in het leven bereikt, het is nooit genoeg. Ik lach er steeds meer om. Het zijn de wereldse dingen die als je er diep naar kijkt misschien soms tijdelijk gelukkig maken. 
 
De Kerst staat bijvoorbeeld weer voor de deur. De essentie van dat feest is steeds verder te zoeken. Het is een periode die is verworden tot vooral kopen en het kweken van verlangens naar dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maken die hebbedingen echt lang blij?
Een drone in de lucht die je vriendelijk verzoekt om naar huis te gaan omdat het te druk is in de stad zegt je eigenlijk dat je even moet stoppen met je continue tijdelijke geluk bevrediging.., kopen.
 
Maar terug naar die belangrijke vraag. Om die vraag voor jezelf te beantwoorden moet je verder en dieper dan al die oppervlakkige dingen waarin we met z’n allen meestal blijven hangen. 
Goed om er toch eens bij stil te staan, misschien wel juist deze laatste maand van het jaar, om op het eind van je leven niet met een mond vol tanden te staan als je afvraagt of je eigenlijk wel echt geleefd hebt of dat je misschien iets essentieels gemist hebt...
 
Wordt vervolgd.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 4 december 2020

We zijn de weg en ratio een beetje kwijt in deze tijd van angsthypnose

Inmiddels is er wel genoeg afstand tussen mensen gecreëerd, is thuiswerken voldoende geïntroduceerd en is de economie van onlinediensten en bestellen sneller dan ooit voorspelbaar gegroeid. Het straatbeeld is veranderd met scooters die eten bij je thuisbrengen en we worden vanuit de lucht via drones toegesproken dat het wat te druk wordt in de stad en de winkels dicht gaan. Vriendelijk verzoek om rustig naar huis terug te gaan. Het gaat goed zou je kunnen denken. We boeken vooruitgang.

Bijna een jaar nu gaat er geen dag voorbij of er wordt niet via een of ander kanaal angst en schuldgevoel ingeboezemd tegen een virus. En zoals marketing leert zit de kracht van de boodschap in herhaling. Vooral als je het brengt op de manier waarop het gebracht wordt. Een wijze en woordkeuze (in overtreffende trap) die een gigantische impact op mensen heeft. Angstige en heftige concepten die stress, angst, schuldgevoel, depressie en ook woede veroorzaken. Praktijken die mentaal, emotioneel en fysiek uitputten. Allerhande suggesties nemen we steeds gemakkelijker aan als ‘waarheid’ en dat is hypnose. En, geen complot denken, ik kan me niet meer voorstellen dat dit allemaal ‘zomaar’ gebeurt.
En het ergste is, we komen er voorlopig ook nog niet uit omdat we niet meer (kunnen) openstaan voor andere standpunten en ideeën en ratio.

De weg en de ratio zijn we, althans in mijn ogen, een beetje kwijt. Af en toe krijg ik weer eens te horen dat er iemand in de straat van vrienden of kennissen is overleden aan het virus. En, let wel, dat is en blijft vreselijk. Maar waarom blijft dit maar in de schijnwerpers staan en lijkt overlijden aan Kanker (dat we zo ik pas zag inmiddels heel mooi ‘Nieuwvormingen’ noemen) of aan hartenvaatziekten met tientallen malen hogere sterftecijfers zonder veel aandacht te worden geaccepteerd?

Ontwaak, wordt nieuwsgierig en ga de echte waarden in je leven weer dieper ontdekken. Dienen al de verhalen van tegenwoordig jouw persoonlijke emotionele leven of verwarren ze je?  Jij hebt nog steeds een eigen keuze.

Schakel die kanalen zoals ik ze in het begin noemde zoals ‘sociale’ media en nieuws met die voortdurende negatieve boodschappen eens af en kies voor dingen in je leven waar je het meeste gelukkig en blij van wordt. En persoonlijk, face-to-face contact met mensen, elkaar aanraken en die oprechte knuffel zijn daar vaak een onderdeel van. 
Het is er (weer) hoog tijd voor.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

 

vrijdag 27 november 2020

Geluiden van de herfst.

De seizoenen in Thailand zijn anders dan in bijvoorbeeld Europa. Hier kennen we de regentijd en de droge tijd. Die droge tijd is onderverdeeld in een koele en een hete periode. En daarmee kom je dus eigenlijk op drie seizoenen; het regenseizoen (juni-oktober), het koele droge seizoen (november-februari) en het hete droge seizoen (maart-mei). En toch kun je lente, zomer, herfst en winter in die drie ook terug vinden.

Gisteren, herfst en het koele droge seizoen, liep ik zoals elke dag weer eens zalig in het bos. Ik wandel met Kadhow steeds op andere plekken en gisteren was dat op een plek in Chiang Mai die voor mij super goed voelt. De energie voelt er geweldig. Knisperende bladeren bij elke stap die hij en ik zetten.

Kadhow stond stil en keek om zich heen. Ik volgde zijn voorbeeld. Totale stilte of toch niet. Nee, helemaal niet. Een zachte bries, prachtige kleuren, supergrote bladeren van teak bomen en er was een geluid dat hoorde als regen in het bos of als een knapperend houtvuur. Vogels die in alle rust en in harmonie verschillende melodietjes lieten horen. Het was een meer dan mooie meditatie om je gewaar te zijn van geluiden van de herfst.

Het ‘regen’ geluid kwam van de bladeren die hoog uit de bomen, in het zonlicht, naar beneden vielen en op de bodem van droge voorgangers, die een soort van trommel vormden, terecht kwamen.
Geluiden van ver, van dichtbij, zacht en hard, uit alle richtingen om me heen, hoge tonen en lage tonen, melodie, harmonie, een fantastisch gratis ‘orkest’ dat de natuur als een soort van meditatie aanbood.

Het was weer een fantastisch moment genieten ver van een wereld die steeds harder rent… 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 20 november 2020

Pushen helpt je kinderen niet in de juiste richting. Ze hun innerlijke drive laten volgen is de weg.

Toen ik 17 jaar was kreeg ik als verrassing van mijn pa het aanbod om samen met hem naar zijn geliefde land Oostenrijk te gaan. Geloof het of niet, met een 10-daagse busreis van De Jong Intratours (een organisatie die er, zo zag ik net, nog steeds is). We belandde in de plaats Auffach in het Wildshoenau in een klasse hotel (Platzl) met zelfs een discotheek. Een gecombineerde reis met zowel ouderen als jongeren. Super veel en fijne ervaringen en indrukken.

Toen we weer thuis waren wist ik eindelijk wat ik wilde worden. Touringcarchauffeur. Steeds wisselende groepen en contacten, de wereld verkennen, verantwoording en vooral ook veel plezier. Het beeld dat ik onder andere aan die reis had overgehouden.

Zeker weten overigens, als ik die weg was ingeslagen, dat ik uiteindelijk mijn eigen reisbureau (FIT, Frans International Touringservice) gehad had. Die naam gaat overigens een groot deel van mijn leven mee. Al mijn bouwkunde projecten droegen die naam en ook organiseerde ik met gehuurde Ford Transit busjes skireizen naar Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Toen ik van een busbedrijf een sollicitatieformulier op mijn verzoek toegestuurd kreeg, verscheurde mijn moeder die brief onder mijn ogen. Er zaten meer kwaliteiten in mij en ik moest maar verder gaan studeren vond ze. En jawel, ik deed dat.

Nu weet ik dat mijn moeder (en ook vader) vanuit hun denken en achtergrond mij feitelijk wilden pushen naar iets anders. In hun ogen toen een stapje hoger. En, let wel, dat was vanuit hun beste bedoelingen. Ze wilden er alles aan doen dat hun kinderen een goeie toekomst zouden hebben. Petje af en ik ben er ook super dankbaar voor.

Wat ze zich eigenlijk niet realiseerden was dat de weg naar het bereiken van een goede toekomst veel gemakkelijker gaat als je de innerlijke drive, ik noem het maar de ziel, vrij laat om met alle specifieke talenten die iemand in zich heeft, om de levensweg aan te gaan.

Pushen is iemand in een richting duwen die jij wil. Of dat die persoon ook gelukkig maakt en alle talenten van hem of haar boven haalt is nog maar de vraag.

Ook ik nam, naar mijn twee kinderen toe, dat push gedrag een beetje over. Het leidde eigenlijk tot niets. Generatie verschil en andere opvattingen speelden daarin ook een rol. Als ouders maak je je vaak veel te bezorgd over de toekomst van je kinderen. Je vertrouwt te weinig op hun eigen kwaliteiten om hun toekomst te laten ontstaan. Ze komen immers uit jezelf voort en die basis zou je moeten vertrouwen.

Dat pushen stoppen en de ze laten vertrouwen op hun eigen kunnen leverde verrassende resultaten op. Zo koos mijn dochter er na haar studie oriëntaalse talen (Chinees) voor om haar toekomst daarin niet te zien zitten. Ze vertrok naar Australië, ging met paarden werken en begon een nieuwe opleiding tot specialistisch automonteur ook voor de mijnbouwindustrie. En bij zoonlief draait het vooral om plezier in zijn werk en leven. Niet stilzitten maar aanpakken en er voor anderen (inclusief dieren) zijn.

Zowel dochter, zoon, als ouders happy. Het is immers hun leven. Een kwestie van vrij laten in de levensweg die zich ontvouwt. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 13 november 2020

De schoonheid van iets zo ‘normaals’

Een paar dagen geleden liep ik vroeg in de ochtend met Kadhow langs een boom. Ik ben er al heel vaak langs gelopen. Niets bijzonders, een boom. Misschien door de stand van de zon op dit moment viel me opeens de bast van de stam op. Ik stond stil om aandachtig te kijken. Prachtig! Een kunstwerk op zich dat veel te vertellen heeft.

Soms eens stilstaan maakt een, niet eens verborgen, wereld zichtbaar.





Frans Captijn (Gangey Gruma) 


 

vrijdag 6 november 2020

Tantra… be-leef leven zoals het bedoeld is.

Een paar jaar geleden werd een van onze gasten erg emotioneel toen hij, op blote voeten, in zacht gras dat op zijn tijdelijke comfort zone aanwezig was, een loopoefening deed. Thuis mocht hij niet op blote voeten in huis lopen. Zonder er vooraf überhaupt over nagedacht te hebben, bleek het lopen niet alleen een bijzonder gevoel te zijn. Het vulde zijn hele wezen.
Hij voelde zich helemaal vrij door een verhoogd bewustzijn toen het gras zijn voeten, en zijn voeten het gras masseerde. Verbinding met de aarde. Het was een besef van de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.
 
Op dat moment had hij bewust gekozen voor een (toenmalig) Villa-Asia programma om zijn leven als het ware een beetje op te schudden. Een persoonlijke ‘pit-stop’. Een afslag die hij nog maar weinig had genomen en waarbij hij een stapje over de grenzen van zijn eigen bekende comfort zone thuis zette. Een uitnodiging om aan persoonlijk meesterschap te werken en zijn ware potentieel verder te ontdekken en in de praktijk te brengen.
En zonder het ook maar te weten of te anticiperen op deze ervaring, werd zijn onderbewustzijn direct wakker om zijn bewustzijn een ‘wake-up call’ te geven. Een diep gelukkig gevoel van gewoonweg bestaan, het leven opzuigen.
Thuis besprak hij zijn ervaringen, veranderde de situatie en voelde zich veel meer verbonden / geaard en prettiger in zijn vel. Waar een plezierige ervaring niet toe in staat kan zijn…
 
De meeste mensen leven in zo’n sneltreinvaart dat de kwaliteit van hun bewust ‘zijn’ steeds verder is uitgehold. Invloeden binnen en buiten onszelf - verantwoordelijk voor een veranderde lifestyle, ‘bescherm’ mechanismen, afdek lagen en pantsers – maken het nog erger. Niet eens meer bewust dat we als een soort Russische Matroesjka pop rond lopen. En hoewel we in deze afdekking of “kleding” de vrijheid van privacy en veiligheid denken te vinden, werken deze beschermingsmechanismen meestal als harnas of ketting waaraan we die vanbinnen vast zitten. We raken afgesloten van de mogelijkheid om onze diepste innerlijke verlangens nog te kunnen horen.
 
Hoe leven weer op te zuigen? Die vraag brengt me bij Tantra waar ik me momenteel in verdiep om mijn certificaat voor docent te kunnen krijgen. 
En alsjeblieft, als je de moeite neemt om dit blog te lezen, zie Tantra dan even anders en verder dan de stereotype “opvatting” dat Tantra alleen maar over seks gaat. Boeddhistische tantra heeft meestal ook helemaal niets met seksuele praktijken te maken. Ze vormen een verheven weg tot het bereiken van zogenaamde verlichting door het ontdekken van je eigen en unieke identiteit. Tantra biedt dus veel meer en andere lagen/opties en sex is niet eens een must.
 
Het woord Tantra komt van de van origine Sanskriet woorden Tanoti (wat “vergroten”, “verbreden” betekent) en Travati (wat “loslaten”, “bevrijden” betekent). Het houdt in dat je vrijer kunt zijn door je bewuster verbonden te zijn van beleving, een hogere kwaliteit van betrokkenheid en contact.
 
Het is een avontuurlijke reis van een opnieuw ontdekken van de (diepere) werking van je zintuigen, van je energie, en van de daaraan gekoppelde sensaties, zoals ze feitelijk altijd al bedoeld waren. Een ontwaken van je zintuigen (en wat ze teweeg kunnen brengen) en energie. Een vervlechting van de energie van vele niveaus van bewustzijn van gewoon tot zeer intens. Een (spiritueel) pad om lichaam, geest en ziel verbinding te integreren.
Deze verkenning aan gaan kan een openbaring zijn die je (opnieuw) Leven met een hoofdletter “L” zou kunnen noemen. Een dieper gevoel van het leven van je bestaan.
 
Er zijn nog steeds manieren om écht te verbinden in een wereld die meer en meer verbinding verliest. Je hoeft maar een pit-stop te nemen en zelf de eerste stap te zetten. Tantra is een van de manieren om een vrij leven in een daadwerkelijke verbinding aan te gaan.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 30 oktober 2020

Mijn buitenwereld wordt steeds kleiner. Mijn binnenwereld daarentegen groeit.

De wereld wordt steeds “gestoorder” merkten mijn zus en ik onlangs in een conversatie op. En natuurlijk is dat, laat ik even voor mezelf spreken, mijn mening (Het kan immers ook allemaal aan mij liggen). 
Wellicht is het altijd al zo geweest en horen we zaken nu sneller. En of alles wat we horen ook waar is of slechts door macht en media zijn verdraaid, ook dat blijft gissen. 

Ik vraag me wel eens af of mensen het ooit wel eens met iets eens zijn. We klagen, demonstreren, zeuren wat af alsof wij dan (vaak achteraf) alles beter weten. Over respect naar anderen nog maar te zwijgen. Wereldleiders die zich nog minder dan als kleine kinderen tegenover elkaar gedragen en een buitenwereld die daar dan weer om lacht.
 
De huidige wereld draait om kopen, technologie en investeren. Om geld en macht. Dat maakt de economie gezond en mensen zo heel vaak ziek. Hoezo vooruitgang? Vraag het eens aan de natuur.
 
En al die prachtige vriendschappen, netwerkcontacten en familierelaties die we hebben en op de sociale media tonen, blijken, als het er echt op aan gaat, vaak flinterdun. Diep onder de oppervlakte draait het in de meeste gevallen immers uiteindelijk om ‘Ik’.
 
En ja, dat die contacten ‘verwateren’ ligt zeker weten ook aan mij. Het is immers mijn keuze bijvoorbeeld om in het buitenland te gaan wonen. Ik voel me er thuis. Toch is het natuurlijk ‘ver’ van mijn vroegere wereld vandaan. 
Of om niet meer op sociale media te zijn en nieuws, overspoeld met reclames, niet of zo min mogelijk nog te volgen. Te veel en een te grote voortdurende stroom van negatieve invloed.
 
De wereld om me heen wordt dan ook steeds kleiner en eerlijk is eerlijk het voelt ook wat eenzamer (maar beslist niet alleen). Het is het gevolg van deels mijn eigen keuzes.
 
De foto bij dit blog is van een schilderij “Binnenwereld” van Artist Jaswant. Hij zegt dat hij mediteert door te schilderen en schildert door te mediteren en dat de inspiratie voor zijn werk het wonder van het leven is. Die uitspraken resoneren bij mij. Ik herken veel overeenkomst in de totaal gewijzigde levensstijl waar ik voor heb kunnen en mogen kiezen.
 
Hoewel, of misschien juist wel doordat, mijn buitenwereld kleiner wordt, groeit mijn binnenwereld. Groei door innerlijke verdieping, verwondering van de natuur als leermeester. Tijd en aandacht voor dat waar ik mee bezig ben, de dierbaren in mijn leven en voor mijzelf. Dankbaar voor en verdieping door dat wat er door mijn handen gemaakt wordt, wat ik aan talenten kan en mag delen, en door dat wat ik allemaal meer en meer van het wonder van het leven aan inzichten ontdek.
 
En dat heeft zeker weten een reden...


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 23 oktober 2020

U moet er maar mee leren leven? Echt niet!

Ik herinner me nog hoe mijn vader eigenlijk alleen maar met patiënten in zijn massagepraktijk werkte die van de doctoren het advies hadden gekregen; “U moet er maar mee leren leven”. Hij werd er warm van. Het gaf hem energie. En niet alleen hij maar zeker ook zijn patiënten die in zijn wereld binnenstapte kregen nieuwe energie en knapte van zijn aanpak zienderogen op.

Zijn wereld, een andere wereld. Geen wereld die ik alternatief noem. Een wereld van oprechte aandacht (tijd voor zijn patienten), nieuwe mogelijkheden, energie-uitwisseling, beweging en een verandering van mindset. Niet dat hem de Westerse medische aanpak niet aansprak of dat hij die tegensprak. Verre van dat. Medici waren haast ‘heilig’ voor hem.

Letterlijk opende hij een nieuwe wereld van andere methodes en oplossingen en vooral ook hoop en geloof. En nee, dat was niet iemand een rad voor zijn of haar ogen draaien. Aan alles komt immers een eind dus ook aan je leven. Zo realistisch was hij en moet je immers ook zelf zijn. Met en door zijn aanpak en invloed werd het voor zijn patienten weldegelijk een andere, betere, kwaliteit van het leven dan dat ze tot dat moment ervaren hadden.  

Hij had al snel in de gaten dat de uitspraak “U moet er maar mee leren leven” niets anders betekende dan dat in het Westerse medische systeem, de Westerse wereld en cultuur, de oplossingen op waren en de gereedschapskist om nog iets te kunnen doen gewoonweg leeg was. Maar, dat was slechts de gereedschapskist uit die wereld. En dat was geen eind maar juist een begin om deuren van andere werelden te openen. Geen nieuwe maar eigenlijk hele oude andere. Je bent immers vrij om een andere keuze te maken.  

Hij kende de redenen waarom het lichaam aantrekkelijk, letterlijk een voedingsbodem, kon worden voor ziekten en virussen. Zoals mentale en emotionele stress, negativiteit (wat denk je van de continue stroom aan negatieve informatie waar je dagelijks aan wordt blootgesteld), een lichamelijk trauma, overmatig gebruik van alcohol, roken of drugs, ongezonde voeding en vooral ook inactief zijn. Als er geen balans tussen al die zaken was dan wordt je lichaam een magneet voor ziekten.

Ik moest eraan denken toen ik van een vriend hier in Thailand een presentatie over empoweren kreeg toegestuurd.

Als je in de Westerse Wereld bent dan ga je mee in dat systeem. Op zich niets mis mee natuurlijk. Maar heb je er bij het woord ‘kanker’ bijvoorbeeld wel eens bij stil gestaan dat dit een hele Westerse term is die afkomstig is uit de Westerse cultuur en verbonden is met de Westerse onderzoekmethoden en behandelwijzen?

Een term die haast direct angst oproept. Het zuigt energie uit je weg en dat maakt je lichaam feitelijk nog zieker. Het maakt je vaak te moe om nog in andere werelden van oplossingen op zoek te gaan. De standaard aanpak is immers chemotherapie en bestralen en wijk je daarvan af dan ‘helpt’ de buitenwereld je wel om je te zeggen dat je niet goed bij je hoofd of alternatief bent.

Een aanpak en behandeling in een wereld als India is anders, een in China ook weer. Er zijn zoveel manieren en ook oplossingen. 

De wereld van mijn vader was anders. Vanuit zijn studies en ervaringen kende hij die ‘verre’ andere mogelijkheden. Daarnaast was hij er een kei in om mensen mentaal een omslag te laten maken in hun beperktheid van denken.

Hij wist dat systemen uit andere werelden werkten en dat het slechts te maken had met hoe die systemen met jouw geest resoneren. Hoe je er echt in geloofde en hoe sterk je was om soms tegen de invloed van je Westerse buitenwereld in te kunnen roeien. De samenwerking tussen je lichaam en je geest is uniek en krachtig. En hij was er een meester in om dat proces oprecht en vanuit de patiënt, met zijn kennis en kunde wereld, te stimuleren.

De wereld en cultuur waarin je leeft is te klein om er maar van uit te gaan dat je (in de meeste gevallen) maar met je kwaal moet leren leven.

Er zijn op onze planeet zoveel verschillende werelden met mogelijkheden. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 



vrijdag 16 oktober 2020

Steeds meer vroege vogel toeschouwers van yoga en meditatie

Elke ochtend rond 6 uur begin ik met meditatie en een uurtje yoga. Blij dat ik het labyrint nu ook kan gebruiken.

We zijn ongeveer negen maanden aan de slag met het bouwen op onze site in Surin, Thailand. Eerst betekende dat helaas dat we de natuur en dierenwereld op die plek een beetje verstoorde. Maar... dieren zijn nieuwsgierig en komen kijken wat er allemaal aan de hand is. Op het eerste gezicht een beetje bang, maar... dingen beginnen te veranderen.

Ze begrijpen inmiddels dat we in hun omgeving zijn komen wonen en ons bij hen willen voegen en er niet zijn om ze bang te maken of om bang voor te zijn. 

Ze lijken het steeds meer te accepteren en voelen zich meer op hun gemak als ze komen kijken.

Voor ons is het erg leuk om toeschouwers te zijn van hun acteerwerk. Maar eigenlijk is het zo vroeg in de ochtend leuk om te ervaren dat er steeds meer 'vrienden' naar me kijken terwijl ik yoga en meditatie doe. Een heerlijke natuurbelevenis.




















Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com



vrijdag 9 oktober 2020

Petite Chartres Labyrint in Surin, Thailand, klaar voor gebruik.

Ik ben best een beetje trots om deze week in mijn blog dit te kunnen melden. 

Sinds 4 oktober is Pyramid House Thailand (in wording) in Surin, de thuisbasis van een Petite-Chartres Labyrint. Samen met mijn vriendin heb ik dit, voor mij het vijfde in mijn leven, labyrint gemaakt.

Een labyrint is een archetype, een afdruk die hemel en aarde met elkaar verbindt. Als je er in wandelt, herontdek je een lang vergeten mystieke traditie. Labyrinten bieden je de mogelijkheid om naar die plek in jezelf te lopen waar het rationele samenvloeit met het intuïtieve en het spirituele (iets dat lang niet altijd met geloof te maken heeft) in jezelf wordt herboren.

Hoewel we hopen gezond te blijven om nog een paar jaar door te gaan met het bouwen van onze piramides, is het labyrint er nu dus al. Veel mensen hebben ons al gevraagd waarom we het bouwen van het labyrint als een van de eerste stappen in ons piramidebouwproces wilden doen. Dit heeft alles te maken met het krijgen en houden van de juiste energie op onze locatie, het kunnen gebruik voor onze dagelijkse yoga- en meditatieoefeningen en alvast voor toekomstige aantrekkingskracht en zichtbaarheid.

Mijn eerste kennismaking met een labyrint was tijdens een leergang persoonlijke ontwikkeling en een bezoek aan de kathedraal van Chartres (Frankrijk) voor mijn werk, ongeveer 14 jaar geleden. Sinds die tijd voel ik een speciale band met het werken met labyrinten en heb ik er dus vijf gecreeerd. Veel geweldige persoonlijke ervaringen en ervaringen met gasten in het kuuroord in Mae Rim/Chiang Mai, Thailand, heb ik inmiddels al meegemaakt. 

Hoewel we het labyrint op onze privé locatie hebben aangelegd, staat het open voor bezoekers. Na het maken van een afspraak kunnen ze wellicht ook de wonderbaarlijke ervaring van het labyrint opdoen en / of er Samatha en Vipassana meditatie beoefenen. We verwelkomen ze in ons labyrint voor loopmeditatie, spirituele oefening of gewoon als een manier om wat te kalmeren en het hoofd wat leeg te maken en te genieten van rust, stilte en reflectie. 
We geven graag de benodigde achtergrondinformatie en richtlijnen voor het lopen en het gebruik.

Om de mogelijkheid hiertoe te stimuleren wordt ons labyrint al vanaf 6 oktober online op de World Wide Labyrinth Locator gepubliceerd (mocht je de link willen zien klik dan hier). 

Ook zullen we in de nabije toekomst gaan starten met Labyrinth (Kundalini) yoga, klankschalen sessies, verbindende dans, en gaag we met het labyrint en onze kampvuurplek werken.

Kortom, blij om te vertellen dat dit deel van ons bouwproces nu helemaal klaar voor gebruik is. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com