vrijdag 27 september 2019

Wie is de rijkste persoon die je ooit ontmoet hebt?

Een tijdje geleden kreeg ik van iemand deze vraag voorgelegd. Ik had er niet zomaar een antwoord op. Het werd even diep denken. Een leuk en fijn proces overigens.

Het leukste van deze vraag vond ik dat het me in sneltreinvaart de film van mijn leven tot nu toe voorbij liet komen. Allerhande dingen kwamen ineens boven. Hoe veel je je, als je er even tijd voor neemt, nog kunt herinneren. Verbazingwekkend!

Mijn gedachten bleven even hangen op de leeftijd van zo rond de vijftien jaar. Mijn vader had zijn massage praktijk aan huis en daar kwamen regelmatig mensen die ver van ons vandaan woonden op af. En die moesten dan altijd even wachten. Ja er was een wachtkamer maar mijn moeder vond dat altijd een beetje zielig en bood altijd koffie, thee en koekjes aan in onze huiskamer. Die ouwe getrouwe gastvrijheid die ook dagelijks onze melkboer en bakker die toen nog langs de deuren kwamen ten deel viel.

Mijn vader had een aantal patiënten uit een gezin. Vader, moeder en hun zoon. Ze kwamen zo ongeveer om de twee weken.
De zoon had als hobby karten en scoorde altijd hoog in de nationale top. De ouders hadden een garagebedrijf annex ambulances-, touringcar- en taxivervoer. Ik was altijd voor verwondering over de verhalen die ze vertelden en met name ook van de weldaad aan sieraden die ze droegen. Geld stroomde er meer dan volop en ze hadden diverse hele grote klanten waaronder grote hotelketens en Schiphol. De rijkdom ‘fonkelde’ je haast tegemoet om het maar zo uit te drukken.
En toch, als ze weer weg waren vertelde mijn moeder vaak over het medelijden dat ze met ze had. Ik begreep dat in het begin niet zo. Vaak speelde mijn moeder, met haar toneel achtergrond, nog een verhaal dat ze die avond verteld hadden na. Dat waren regelmatig lachwekkende vertoningen.

Op enig moment begon ik dat medelijden van mijn moeder, ondanks de lol die we soms om de schitterende verhalen hadden, te begrijpen. Hun leven ging helemaal niet over rozen. Ja, misschien over de doornen. Bezoek na bezoek was het een opsomming van allerhande problemen waar ze zakelijk en privé mee te maken hadden. Nu ik dit hier zo opschrijf zagen ze het bezoek aan mijn vader, en ik weet haast zeker aan mijn moeder, als een uitlaatklep. Eens even veilig delen met iemand die luisterde, niet gelijk een oordeel of ongevraagd advies had, en die van buiten hun vaste ‘circuit’ was.
Waar ik ze eerst als superrijk zag bleek onderhuids een grote armoede met heel veel ellende.

En in relatie tot die vraag van een paar weken geleden toont deze herinnering me opnieuw aan dat rijkdom dus helemaal niet in bezittingen en uiterlijke show zit. Dat inzicht begon door deze verhalen van klanten van mijn vader en persoonlijke ervaringen al jong te leven.
Verder in de film van mijn leven komen nog diverse ‘rijkste’ personen boven. Personen die ik ken(de) uit politiek, bestuur, geüniformeerde wereld, serviceclubs en zoveel meer. Het vreemde is dat als ik de situaties waarin ik dat dacht weer voor me zie, die gedachten ook gelijk weer voorbij waren. Dit was en is helemaal geen rijkdom. Vaak gewoonweg lachwekkende vertoningen. Ik ga er maar verder ook niet op in.

De foto bij dit blog is van april dit jaar toen ik met mijn vriendin in India was. Deze arme jongen, hij bedelde op straat, ontroerde mij met zijn spontaniteit. Bij een korte ontmoeting toonde hij me in deze foto zijn innerlijke rijkdom en vooral ook zijn plezier.

Waar ik voor het antwoord op de vraag, tot nu toe, blijf steken is bij een persoon die ik in het Padma Centrum in Middelburg meer dan 12 jaar terug ontmoet als mijn filosofie en meditatie docent. Jarenlang bezocht ik elke donderdag de avondlessen en regelmatig ook weekend bijeenkomsten. Ze waren de brandstof voor de ommekeer die ik in mijn leven mocht maken.
Deze man was verre van rijk in financiële zin en kampte zelfs met een vorm van beperkte ontwikkelingsstoornis zoals hij wel eens vertelde. En misschien wel juist door dat laatste was hij een kei in zijn specifieke interesses en activiteiten in relatie tot filosofie.

Hij bezat en bezit de rijkdom om middels zijn verhalen, historie, Bhagavad-Gita, persoonlijke ervaringen en innerlijke wijsheid je aan te zetten om de rijkdom in jezelf te ontdekken.
Iemand die zijn rijke talenten op een fantastische wijze weet te delen om anderen hun persoonlijke schatten en meerwaarde te laten ontdekken.

Voila… het antwoord. De rijkste persoon die ik tot nu toe in mijn leven ontmoet heb.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com


vrijdag 20 september 2019

Heb jij die tweede belangrijkste dag in je leven al meegemaakt?

Een paar weken geleden hoorde ik de uitspraak van Mark Twain (Amerikaanse schrijver en humorist 30 november 1835 – 21 april 1910) die hiernaast op de foto staat afgebeeld.

Ach ik hou niet zo van die spreuken en tegeltjeswijsheden. En toch kwam deze uitspraak nadat ik die gehoord had, diverse keren in mijn hoofd terug. Natuurlijk draait dat met name over de ontdekking van die tweede belangrijkste dag die hij noemt.

Tegenwoordig kunnen we met al onze digitale hulpmiddelen eigenlijk nog maar nauwelijks verdwalen. Waar zouden we nu nog zijn zonder Google Maps of Google Earth? Ik denk dat zo’n 95% van de mensen met een I-Phone wel van die app gebruik maken en ook bijvoorbeeld de pizza koerier kan niet zonder. En hoewel ik zonder I-Phone leef moet ik bekennen dat ik in de auto weeldegelijk een GPS systeem heb.
Nog niet zo lang geleden was dat anders en zeker in de tijd dat die Mark Twain (zijn naam is overigens een pseudoniem voor Samuel Langhome Clemens) leefde en zijn artikelen en boeken schreef. Het is een grote vooruitgang en hulp.

Of we met al die hulpmiddelen in relatie tot deze vraag ook die vooruitgang op de zoektocht geboekt hebben? Volgens mij allerminst. Hoewel de nieuwste generaties zich zeker weten meer richten op zinvol leven en werken, denk ik dat wellicht zo’n 95% die tweede belangrijkste dag die Twain aan haalt nog niet hebben meegemaakt. We hollen wat doelloos in het systeem van ‘we moeten meer’, wat ons de hele dag door marketing wordt toegeroepen, rond. Goed voor de economie misschien.

En als je jong bent is dat haast vanzelfsprekend ook geen thema om te ontdekken waarom je geboren bent. Zo rond die zogenaamde midlifecrisis kom je er toch achter dat je al een tijdje van je levenstijd erop hebt zitten en begin je je andere en diepere persoonlijke vragen te stellen. En een GPS of een app., helpt je niet bij het vinden van de antwoorden op die vragen. Je moet ervoor bij jezelf op visite. Naar binnen. Op zoek naar je kern, je (latente) talenten om uiteindelijk dat belangrijke antwoord te kunnen vinden. Je levensmissie ontdekken.

Als ik naar mezelf kijk dan voelde ik al een hele lange tijd diep van binnen dat er meer was en dat ik nog maar slechts in de oefenfase van mijn leven zat. Overigens een fantastische periode waarin ik volop met de meeste van mijn talenten kon en mocht spelen. Ik voelde ook al heel lang geleden dat voor die diepere ontwikkeling, en feitelijk dat beleven van die tweede belangrijkste dag, Azië voor mij een must was. Toen ik nog in Kerkrade en Heerlen werkte sprak ik er al met een aantal mensen over. Ik dacht toen nog dat ik tot mijn 65e jaar moest wachten. Daar kwam plotseling verandering in waardoor dat al elf jaar eerder mocht beleven.

Die ontdekking van het antwoord, of voor mij liever gezegd de antwoorden, waarom ik geboren ben, maakt die tweede belangrijkste dag als een nieuwe geboorte. Een doorstart van je leven die relativeren aanmoedigt. Je gaat zien wat voor jou werkelijk belangrijk is en energie geeft om je koers in flow voort te zetten. Een koers die over het algemeen energie oplevert in plaats van kost. Zo goed als geen verstoringen meer van de buitenwereld. Het maakt je leven, althans dat is mijn beleving, stukken rijker. Geen doelen meer te halen slechts je missie leven.

En het geweldige is dat als je je daaraan over geeft, de mooiste dingen ineens op je pad komen. En als je na verloop van tijd daarop eens terug kijkt merk je ook dat je er eigenlijk bijna niets in materiële zin voor nodig had.  Het is namelijk je bestemming.

Die Twain kan dan wel een humorist zijn en toch… niet gek om je eens met de ontdekking van die tweede mooiste dag van je leven bezig te houden.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com








vrijdag 13 september 2019

Verdrink niet in details. Bekijk dingen ruimer en maak je leven wat luchtiger.

Het lijkt wel of ik de laatste tijd steeds meer mensen ontmoet die hun dag door iets specifieks laten vergallen. De ene keer een berichtje in de (sociale) media. De andere keer door iets wat door iemand tegen ze is gezegd. Weer een andere keer om iets dat is misgegaan. Voorbeelden te over.

Op details wordt de focus gelegd en letterlijk worden zaken uitvergroot. Vaak heb ik het idee dat het een grote verspilling van energie is. Alles wat je aandacht geeft groeit en je beïnvloedt niet alleen jezelf maar ook je omgeving met de irritatie die je over jezelf hebt afgeroepen. Zelfs je nachtrust kun je er mee om zeep helpen.

Het lijkt niet meer dan menselijk te zijn dat juist details een verstorende invloed hebben op hoe ‘ruim’ we ons leven leven.

Als lid van een groep fotografen hier in Chiang Mai (Thailand) is een van de zaken waarmee ik me in die fotohobby bezighoud een andere, diepere, manier van kijken. En inderdaad, dat is aandacht hebben voor detail. Dat kan echter alleen maar als je het geheel eerst in acht neemt. Zonder grote geheel geen detail.

En als je dan weer naar dat grote geheel kijkt dan kom je erachter dat ook dat weer een detail is uit een nog groter, oneindig, geheel. Net zoals we zelf slechts dat hele kleine speldenprikje, of misschien nog wel minder, van dat oneindig grote geheel uitmaken.

Door je te blijven focussen op details, mis je het geheel. Een geheel dat altijd veel en veel meer te bieden heeft dan slechts dat detail.

Ooit tijdens een les op de boeddhistische universiteit kreeg de klas een vraag over een vergelijkbare foto zoals ik die bij dit blog plaats. De vraag was om even tijd te nemen om te ontdekken wat je op de tekening kon ontdekken.

Sommigen zagen, door het verbinden van de zwarte stippen, een dier of een voorwerp. Weer anderen, zoals ik, bleven slechts hangen in de opmerking van een aantal zwarte stippen.

We kwamen erachter dat dit dus onze natuurlijke reactie is. Aandacht aan het zeer beperkte oppervlak van een paar zwarte stippen. Het grote vel wit papier zagen we dan misschien wel maar de aandacht lag er niet.

Zo is het ook met al ons nieuws dat we in een voortdurende stroom tot ons nemen. Het is ‘slechts’ focus van iets binnen iets veel en veel groters. Je kunt je afvragen of je je daar voortdurend door moet laten afleiden of moet laten verstoren.

Het grotere geheel blijven zien geeft afstand. Letterlijk en figuurlijk, om overzicht te blijven houden en je minder uit balans te halen.

Bekijk en vooral ook lees en begrijp signalen en details vanuit een groter geheel.  Het houdt je meer in evenwicht en maakt je leven luchtiger voor jezelf en de wereld om je heen.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com



vrijdag 6 september 2019

Terug in de tijd. Mijn oude vak weer opgepakt. Inspirerend en superleuk om te doen.

In mijn jeugd heb ik veel kansen gekregen en ook opgepakt. Eén daarvan was mijn studie tot bouwkundige. Constructie en architectuur. Tot 1982 werkte ik daarin voor een bedrijf met een groot woningbouwproject in Noordwijkerhout en voor Ballast Nedam in Saoedi-Arabië. Daarna ging ik naar de Rijksbrandweeracademie en werkte ik ruim 30 jaar in de (inter)nationale wereld van fysieke veiligheid.

Na ruim 7 jaar in Thailand begon het toch weer te kriebelen. Ik heb gelukkig twee rechterhanden. Ben dankbaar dat ik tot op de dag van vandaag nog sterk en gezond ben.
Ik kreeg gewoon zin om zelf toch nog eens een keer iets hier in Thailand te gaan bouwen. Een zeker voor Thailand niet alledaags klein project. Mijn twee kinderen reageerden spontaan en mijn vriendin niet minder. En dus…

Het is eigenlijk heel inspirerend om ineens je geest weer in een andere, vroegere, richting te zien gaan denken. En de ervaring dat alles, maar dan ook alles, in die geest nog is opgeslagen en dat het niet eens een kwestie is van het stof er af blazen, verbaasde me nog het meest. Tot in detail komen constructies, details, mogelijkheden en onmogelijkheden weer terug. De ervaringen uit Saoedi-Arabië, met name in relatie tot het klimaat, doen het hier goed.

Het werkt eigenlijk allemaal zelfs een beetje verslavend. Je hoofd blijft doordenken en naar oplossingen zoeken. Absoluut niet onder enige druk overigens. Het is nu professionele hobby en voor eigen gebruik. Echt superleuk om te doen.

Ik herinner me nog hoe tijdens mijn studie mijn vader soms midden in de nacht, als hij terugkwam van een wc-bezoek, mijn kamer op kwam om te vragen of ik nu nog niet in bed lag.
Ik had dan ineens een ingeving in relatie tot mijn afstudeerproject en met de grote tekentafel op mijn kamer werkte ik dat ‘s nachts uit. Het gaf me energie en daarna kon ik slapen. Die ervaringen en dat gevoel heb ik inmiddels weer.   

En ja, dat is tot nu toe het enige waar ik dan wél tegenaan gelopen ben. Tekenen met de Rotring pen op een zogenaamde ‘kalk’, dat is er haast niet meer bij. En met meer dan 37 jaar uit het vak, moet je er dan toch aan geloven. Tekeningen maken op de computer met een zogenaamd CAD-programma.

YouTube, waar zouden we zijn zonder YouTube, bood en biedt raad. En ook dat is een superleuke ervaring. Leren door te doen. En het met een scheermesje op het kalk papier weg krabben van een foute lijn, is digitaal op de computer nu een koud kunstje. Geen scheermesje en gum meer voor nodig. 

Stilzitten? Nee, niets voor mij. Het is zalig om mijn oude vak weer op te frissen en er in de praktijk nog een keer iets mee te gaan doen. Die studie van toen loont dubbel.
Het vooruitzicht op zelf over een tijdje met mijn eigen handen te gaan bouwen en alle voorbereidingen daartoe nu op dit moment, geven een zalige energie en houden mijn geest creatief en jong.


Wil je de ontwikkelingen van dit proces (Engelstalig) volgen?
Kijk dan af en toe eens op: https://pyramidhousethailand.blogspot.com


Frans Captijn (Gangey Gruma) 
Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com