vrijdag 31 mei 2019

Trouwen? Scheiden? Doe het een klein beetje anders om beter door te kunnen blijven groeien in geluk

Trouwen? Scheiden? Doe het anders. Of beter gezegd doe het anders dan wij deden.
Afgelopen week was het 31 jaar geleden dat ik ging trouwen. Wat een fantastisch moment en wat een gigantisch mooie bruiloft. Daarna een aantal jaren een prima tijd. Helaas kwam daar verandering in. Ondanks van alles en nog wat proberen besloten we zo’n negen jaar later er mee te stoppen en te gaan scheiden. Nee, niet omdat er anderen in het spel waren. De tijd dat we elkaar gelukkiger maakten of nog konden maken was gewoonweg voorbij. 

Dat proces verliep ondanks de emoties die het allemaal teweegbracht en zeker ook omdat we de zorg hadden voor twee, toen nog jonge, kinderen eigenlijk supersnel. Binnen een week of zes waren we er met de hulp van een gezamenlijk bevriende advocaat zo goed als uit. Dat leek echter helaas maar zo.
Op advies van een goeie vriendin van mijn ex-vrouw werd er een tweede advocaat ingeschakeld. Haar goed recht om daarvoor te kiezen natuurlijk en toch. Meerdere advocaten volgden en een proces en rechtsgang kwam op gang wat in totaal zo’n veertien en een half jaar in beslag nam. Advocaten kunnen elkaar aardig bezighouden zal ik maar zeggen en er is steeds wel weer iets nieuws te verzinnen.

Naast gigantisch veel onnodige geldverspilling ook jarenlange enorme frustraties over en weer. Iets dat uiteindelijk ontaard is in een gevoel van haat heb ik het idee. Geen communicatie meer.
Het goede nieuws… twee wereldburgers van kinderen waar ik haast dagelijks een heel open contact mee heb, regelmatig hier in Thailand zie, en die het goed doen.

Let wel. Natuurlijk ga je niet trouwen met de intentie om weer te gaan scheiden. Ik vond het werkelijk een persoonlijke afgang dat het me overkwam. Ik had tot dat moment een goed voorbeeld aan mijn broers en zussen hoe het weeldegelijk samen langdurig samen kon en kan.
Toch, als je terugkijkt, waren wij eigenlijk niet bestemd voor elkaar. Twee individueel goeie mensen die onderling zo verschillend zijn dat het absoluut niet past. Het is tof als ik dit soort uitspraken uit de mond van onze kids hoor die dat helemaal aanvoelen. Niets ten nadele ten opzichte van hun moeder of ten opzichte van mij. Waarom zagen we dat zelf op dat moment in onze verkeringstijd eigenlijk (nog) niet. De roze bril misschien? Een idee van een rooskleurigere toekomst samen?

Scheiden doe je in mijn ogen, nadat je met de wijsheid en ervaring die je tot dat moment hebt, alles hebt geprobeerd om elkaar samen gelukkiger te maken. Ondanks die goeie intentie blijkt het niet (meer) te lukken om te gaan voor dat hogere geluk. En jawel, als er kinderen bij betrokken zijn dan is de drempel van zo’n besluit wellicht nog hoger. Je moet dat op een goeie en nette manier vanuit de verantwoordelijkheid van de twee partners immers regelen. Een wijze waarop de vader zijn vaderrol (niet die van Sinterklaas) kan invullen en omgekeerd de moeder de moeder rol. Communicatie over opvoeding met elkaar zou in die situatie ook meer dan welkom zijn. Ik ken diverse ex koppels waarbij dat ook goed lukt. Pluim op hun hoed omwille van de kinderen. Ons was het helaas niet meer gegeven.

Door te trouwen wil je ervoor gaan om samen nog gelukkiger te zijn dan alleen. En als dat uiteindelijk niet het geval is, zoals dat in mijn beleving bij ons niet meer het geval was, dan moet je er mee stoppen. Je bent toch niet getrouwd om elkaar juist langdurig ongelukkiger te maken?

Ik vind het niet gek dat op iedere ‘verjaardag’ van ons huwelijk toch weer allerhande zaken door mijn hoofd spelen. Niet vreemd dan ook om dit eens op papier te zetten. Uiteindelijk… al doende leer je. En waarom niet in openheid delen, het is immers geen vorm van natrappen, om mensen die op het punt staan van trouwen of scheiden eens te wijzen op hoe ik nu tegen die processen aan kijk en wellicht iets ter overweging om het anders te doen als idee voor te houden.

Als de intentie van je huwelijk is om met elkaar nog gelukkiger te zijn dan alleen, waarom dan al die strijd nadien. Een strijd die nooit, maar dan ook nooit, een winnaar kent. Alleen slechts verliezers. Is dat geld immers je overwinning of is juist de vrijheid die je elkaar weer schenkt en gunt jullie gezamenlijke overwinning. Waarom moet dat wat ooit liefde was zo vaak ontaarden in de tegenpool haat?

Advocaten spekken is toch niet dat wat je echt wilt? Elkaar bewust of onbewust aan een lijntje houden of kapot maken is dat dan dat gaan voor je eigen geluk? Zaken over de ruggen van de kinderen, die toch uit gezamenlijke liefde voor de rest van hun leven voor 50% uit hun moeder en voor 50% uit hun vader zijn voortgekomen, spelen? Het zijn helaas de dagelijkse spelletjes die op veel plekken op de wereld dagelijks spelen.

Al vaker haalde ik mijn blogs teksten van OSHO aan. In een van zijn verhalen vertelt hij dat als het om liefde gaat alles een begin en een eind heeft en dat daartussen geen wond zit. Als iets over is denk er dan eens over om elkaar te bedanken voor de tijd die je samen gehad hebt. Ook in een misgelopen relatie zijn dat in die periode die je samen beleefd hebt toch vaak veel meer goeie en mooie momenten dan die, die slechter gingen. Zonder elkaar had je de (levens) ervaringen van nu nooit op gedaan en ben je hoe je er ook naar kijkt uiteindelijk gegroeid.

Hoewel het misschien gek klinkt voordat je gaat trouwen, regel vooraf ook hoe je samen de zaken geregeld zou willen zien als het uiteindelijk niet wordt wat je er samen van verwacht. Steeds vanuit die gedachte dat je dankbaar mag zijn dat je met elkaar in zee mag gaan en elkaar, als dat echt samen niet anders meer zou kunnen, ook weer de vrijheid gunt om individueel gelukkiger te worden. Het scheelt echt bakken met ellende.
En wil je die discussie als partners niet aan gaan in een situatie dat je tot over je oren toe verliefd bent? Vraag je dan eens af of er misschien toch iets mis is. Nee natuurlijk is je intentie om er voor altijd samen iets van te blijven maken. Vrijheid in verbondenheid en groei in onderling en gezamenlijk geluk spelen duurzaam en voor altijd de boventoon. Niets egoïstisch aan.  
Iets waarin in mijn beleving, ook in de ongewenste situatie dat zaken toch anders zouden lopen, een jarenlange gijzeling in procedures van twee ex-partners die zouden willen gaan scheiden niet past.

En als je dan weer vrij mocht zijn, koers dan ook op dat geluk. Blijf niet hangen in allerhande geknarsetand, haat en zelfmedelijden. Zet stappen vooruit en ga dan voor dat geluk zonder de ander tegenover je kinderen en je omgeving zwart te blijven maken. Dat is immers uiteindelijk een vergiftiging van jezelf.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 24 mei 2019

Meer is beter? Word wakker en creëer ruimte om blijer te leven!

Continu zijn er in Chiang Mai, Thailand, marketingcampagnes voor de verkoop van huizen en appartementen. Meer dan supergrote billboards die het lijkt wel met name de interieurs van die woningen toe schreeuwen.
Ik denk dat elke vierde truck die hier rijdt zo’n beetje een betonwagen is. Chiang Mai explodeert. Enorm veel is in ontwikkeling. Naar het lijkt absoluut geen economische crisis, hoewel veel appartementen en huizen toch ook leeg staan.
  
Op weg terug van een begrafenis zag ik wederom grote borden van wederom een nieuw project. Met mijn achtergrond in de bouw en architectuur blijf ik het vreemd vinden dat kennelijk een prachtig interieur op de enorme foto’s de woningen moeten verkopen. Structuur en lay-out van de woningen tref je niet aan. Meer een soort van showrooms. Alsof je een huis koopt voor de gordijnen, het bed of de bank zo lijkt het.

Dit nieuwe project toonde met vet gedrukte woorden: "Meer is beter" en zoals je op de foto kunt zien scheet zelfs een vogel al over die 'slogan'. Wellicht begrijpt dat dier zaken al beter dan menig mens. Het leven draait immers niet om altijd maar meer, laat staan dat je er duurzaam geluk in vindt. Het zijn bedrijven en met name marketeers die ons dit wijs maken. Er moet immers geld worden verdiend.

Beter is precies het tegenovergestelde. Niet meer maar juist minder. En minder creëert ruimte om te ademen, om van kwaliteit te genieten en ... blij en dankbaar te zijn voor dat wat je allemaal al lang genoeg hebt.
De meeste huizen zijn vaak al een soort van winkels meer dan vol met spullen. We gaan maar door met verzamelen, weten zelfs soms niet eens meer waarom we überhaupt iets hebben gekocht. En daar zou nog meer bij kunnen omdat dat dan beter is???.

Vorige week vertelde iemand me een geweldige manier om weer ruimte in je huis te creëren. Eigenlijk heeft het te maken met twee dingen zei hij. Wat hij me vertelde resoneerde in mij:


  1. Loop gewoon door je huis. Neem kamer voor kamer dingen die je ziet staan of hangen eens in je handen en stel jezelf de vraag (wees eerlijk tegen jezelf) ‘Brengt dit me nog steeds plezier of vreugde in mijn leven? Krijg ik hier energie van? Als het antwoord 'Nee' is, doe het dan van de hand.
  2. Na die eerste actie, het creëren van ruimte, organiseer je de dingen die overblijven. Dit is een andere manier om meer ruimte te hebben, overzicht te krijgen en gemakkelijker die dingen die je blij maken als je ze nodig hebt terug te vinden.

Meer is beter? Laat me niet lachen. Waar gaat het leven eigenlijk allemaal om en over? Over het eindeloze proces om steeds maar weer meer te willen hebben? Vastklampen en beschermen van meer omdat het je allemaal zo veel meer blij maakt of juist van ruimte en vrijheid berooft?

En trouwens, de wens om steeds meer te hebben en te houden voedt het gevoel van angst. Die bangheid laat je steeds meer handelen vanuit die angst om dingen te verliezen. Als je je vastklampt aan de dingen die je (altijd maar slechts tijdelijk) bezit, wordt je slaaf van al die bezittingen. 

Naar mijn mening is het grootste doel van leven om te LEVEN. En daarvoor zijn vreugde, vrijheid, loslaten en ruimte om te ademen de belangrijkste factoren. Dat is iets anders dan doorgaan met nog meer te verzamelen omdat dat beter zou zijn.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 



maandag 20 mei 2019

Frans Captijn zeven jaar in Thailand

Inderdaad, de tijd vliegt.
Precies vandaag woon ik zeven jaar in Thailand. In de tussentijd ben ik niet terug geweest naar mijn 'thuisland'. In Thailand zijn voelt nog steeds echt als thuis.

Mijn oudste zus vroeg me vandaag of ik ooit terug wilde naar Nederland. Mijn antwoord was dat als het niet nodig was om terug te gaan ik hier lekker wil blijven. 

Er is in de afgelopen periode van zeven jaar aardig wat met en om mij heen gebeurd. En natuurlijk geldt dat voor iedereen. Of het leven hier beter is? Het is anders. Heel veel ervaringen heb ik de afgelopen jaren al in mijn wekelijkse blog gedeeld. 

Ik vertel eigenlijk altijd op de vraag of het hier beter is dat het niet te vergelijken is. Voor mij voelt het nog steeds alsof ik het cadeau heb gekregen om in één leven twee verschillende levens te leven. De twee ervaringen samen maakte mijn wereld veel groter en ook kleiner. Groter in een manier van denken en bewustzijn. Zeker ook in relatie tot waar ik me altijd in het kleine Nederland in deze grote wereld zo druk om maakte. 
Kleiner doordat ik er voor gekozen heb om me steeds minder te laten beïnvloeden door negatieve energie door wat er allemaal in de wereld om ons heen gebeurt door (sociale) media. Maakt het echt allemaal iets uit?
Ik ben daar in ieder geval erg dankbaar voor.

Plannen en ideeën voor de toekomst? Het belangrijkste is om te proberen (en te hopen) gezond te blijven.

En ja, verschillende ideeën. Zelfs om Chiang Mai te verlaten en op een andere locatie in Thailand te gaan wonen. Ik sta er voor open om zelf een klein project te gaan bouwen en starten. Niet als een doel om te bereiken, maar als een te volgen pad. En er is meer. Voor mij is het mezelf over geven aan de stroom van verandering, en daarmee verdere groei en ontwikkeling, die zeker weten nog op me ligt te wachten. Zo veel mogelijk bewust genieten van elke dag en op het eind van die dag even terug kijken vanaf de plek waar je weer die dag bent aangekomen.

En hoe al die nieuwe ideeën uitwerken? De tijd zal het leren. Volg gewoon mijn blog;).

Frans Captijn (Gangey Gruma) 



vrijdag 17 mei 2019

Krik de kwaliteit van je leven op. Begin na het wakker worden met niets doen.

Twee weken geleden zijn opnieuw twee goede vrienden van me, in bijna dezelfde leeftijd als ik, overleden. Ook kreeg ik een aantal e-mails van voormalige gasten van mijn programma's waarop ik wilde reageren. Alles bij elkaar gaven ze me inspiratie om de blog van deze week te schrijven over hoe je eenvoudig een hogere kwaliteit van leven en levensstijl kunt starten en om (opnieuw) de leiding van je leven in handen te nemen.

Het is te gemakkelijk om te denken, of zelfs om er niet eens over te denken, dat de zon morgen voor jou wel weer zal opkomen. Ooit stil gestaan bij het gegeven dat er elke dag ongeveer 155.000 mensen overlijden? Dat zijn er bijna elke seconde twee. Misschien is er voor jou niets zeker in je leven, maar het is in ieder geval heel erg zeker dat jij en ik een keer van die 'dag-groep' deel zullen uitmaken.

Ons leven is kort. Als je over het algemeen een aardig happy leven leidt, denk je naderhand dat het wel heel snel voorbij was. Als je een ellendig leven leeft, of je leven misschien wel zelf ellendig hebt gemaakt, voelt het veel langer aan. Toch, nog steeds niet echt een hele lange tijd.
Je kunt jezelf dan ook afvragen hoe je de tijd van je leven door brengt. Wat is de betekenis en de kwaliteit van mijn leven? Leef ik het leven dat ik eigenlijk echt wil en kan leven of luister ik naar iedereen om me heen die me verteld hoe ik dat zou moeten doen om ze maar tevreden te houden en geen problemen met mijn omgeving op te leveren? Ben ik eigenlijk wel mezelf of bang om mezelf te zijn en speel ik maar een (blije?) rol? Waarom volg ik alle 'systeemregels' die me niet echt gelukkig maken, zoals doorgaan met dingen te doen die ik helemaal niet meer leuk vind zodat ik in ieder geval bijvoorbeeld mijn volledige pensioen kan krijgen (en mogelijk mijn gezondheid aan gort geholpen heb om daar dan van te kunnen genieten)? Waarom maak ik me om allerhande dingen die er feitelijk niet toe doen zo druk? Waarom verspil je de korte tijd van je leven met zoveel onnozele dingen?

Er is een eenvoudige manier om de kwaliteit van je leven te verhogen en het kost je elke ochtend nog geen paar minuten tijd. Het werkt als volgt:
Nadat je wakker bent geworden en nog steeds in bed ligt, doe je even helemaal niets. Start niet gelijk met je digitale zelfbevrediging. Gewoon even kort stil zijn en voelen. Voel dat je nog steeds leeft en word daar blij van. Whoow! (en nee, dit is geen geintje).
Leven is geen garantie en je kunt er blij mee en wellicht dankbaar voor zijn dat je weer een nieuwe dag kansen krijgt.
Denk aan dat handje vol mensen waar je eigenlijk echt om geeft. Je partner (als je die hebt), mogelijk kinderen, ouders, echte vrienden? Hebben die ook weer een nieuwe dag? Misschien een ander whoow moment.

Dit wordt ook wel leven met de dood (iets dat gewoon bij leven hoort) in je achterhoofd. Een tijd terug  schreef ik eens een blog over de zwarte kraai op je schouder als gratis levens adviseur. Leven met het idee dat je tijd op raakt in je achterhoofd. Niets om somber of neerslachtig over te worden maar slechts een gegeven waarvan je je wat vaker bewust kunt zijn en dat je kan helpen om de kwaliteit van je leven te verhogen. Je neemt andere beslissingen, maakt je minder druk om dingen die er eigenlijk niet toe doen als je in je achterhoofd houdt dat, hoewel de kans misschien groot is, het toch nooit een vaststaand feit is dat de zon morgen ook voor jou weer op gaat.

Je bent veel blijer, misschien zelfs dankbaarder met de dingen die je hebt (is je huis eigenlijk al niet lang een soort van warenhuis?). Je begint (weer) nadruk te leggen over dingen die er in jouw leven echt toe doen. Je bent (weer) meer en meer jezelf en stopt stap voor stap om je druk te maken over wat de wereld om je heen misschien wel allemaal van je zou kunnen vinden. Het is immers JOUW leven!

Dit alles door elke dag te beginnen met slechts een paar minuten niets doen. Je bewust zijn van het wonder dat je nog steeds leeft. Dat je een nieuwe kans hebt jezelf te zijn en keuzes te maken die er voor jou echt toe doen.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 10 mei 2019

Doe niet zo uit de hoogte. Sta met twee benen op de grond en wees gewoon jezelf. Wat stel je eigenlijk voor?

Het was een beetje een lachwekkende vertoning op de King's day party in Bangkok op 27 april jl. Met mijn zoon en mijn vriendin bezocht ik op de Nederlandse Ambassade het georganiseerde feest voor Koningsdag. Voor mijn vriendin de eerste kennismaking met wat Nederlandse cultuur en natuurlijk de kroket en frikandel.

In het begin was het eerst mensen kijken. We hoorden eigenlijk iedereen Engels praten. Best een vreemde ervaring.
Op enig moment kwam er een man aan lopen. Zijn partner volgde hem op enige afstand als een soort hondje op hoge hakken. Hij nam aardig wat ruimte in beslag en liep een beetje statig en hooghartig het terrein op. Een manier van rondkijken van; Ziet iedereen wel dat ik er ben? En ja, het viel op omdat je diverse mensen er over zag praten. Hij stelde iets voor, althans dat vond hij zelf. Met mijn ervaringen van nu moest ik er hartelijk om lachen. Het leek wel een toneelstukje. Nederlandse cultuur? Niet echt en toch...

En hoewel mijn zoon zijn best deed... meer dan een halve kroket werd het voor mijn vriendin toch niet ;). 

Weer thuis kwam ik bij toeval terecht op een website waarop live de groei van de wereld populatie werd getoond. Nederland? Wat en waar is dat in deze grote wereld? Die man? Wie is hij? 
Eigenlijk angstig om te zien hoe onze aardbol meer en meer vol raakt met consumenten. Wellicht goed voor de economie en zeker weten heeft het ook andere kanten waar we de gevolgen meer en meer van ervaren. Maar dat is weer wat anders.

Toen ik aantallen van meer dan 7,5 miljard mensen zag en terug dacht aan deze man vond ik hem eigenlijk een beetje zielig. Wat maak je je druk? Hoe opgeblazen zet je jezelf in de belangstelling? Wat stel je nu eigenlijk voor? Lekker belangrijk? Wat een zielige vertoning om in de jezelf aangeleerde rol te blijven om maar aandacht te krijgen om te kunnen overleven.

Mijn ouders zouden zeggen; “Doe gewoon, dan doe je al gek genoeg”.

Zeker weten, ieder persoon op zijn of haar manier is uniek in deze wereld. De uitnodiging is echter om gewoon jezelf te zijn, niets meer en niets minder. En met die uniekheid hoef je in mijn ogen niet te koop te lopen…


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 3 mei 2019

Je kunt alles bereiken als je er maar in gelooft en niet op geeft? Vergeet het maar!

Begin april reisde ik met mijn vriendin naar India en Kashmir. Een land met maar liefst 1.3 biljoen inwoners (van op dit moment in totaal 7,7 biljoen wereldwijd). Tweede op de wereld ranglijst van grootste landen na China. 

Met name natuurlijk de steden Bombay, Delhi, Agra (met de Taj Mahal) en zeker ook Kashmir kwamen op mij over als een oneindig bewegende massa mieren, mensen, continue toeterende auto’s en daar tussendoor koeien, paarden, geiten en duizenden straathonden die zich tegoed deden aan het afval waar je werkelijk niet omheen kon.
Mensen die je bijna aanvielen om iets aan je te kunnen verkopen. Bedelaars overal van (heel) klein tot groot. Een toekomst?

De ervaringen die we opdeden waren talloos in dit multiculturele land. En doordat je er niet alleen naar kijkt maar ook letterlijk in de energie zit brengt het je tot denken en reflecteren. Heel veel dingen kwamen in ons op.

Een van die zaken was dat mij in heel veel trainingen die ik kon en mocht volgen heel vaak is voorgehouden dat je alles kunt bereiken mits je er maar in gelooft, er voor gaat en nooit opgeeft. Je kunt je droom leven. Ook zelf schreef ik er in mijn blogs vaak over. Na deze ervaring is het voor mij een utopie geworden. 

Jawel, ik leef mijn droom en heb bereikt wat ik (en met name ook mijn ouders) in gedachten hadden. Ik heb nog meer op de plank liggen en ik vertrouw er op dat ook dat gaat lukken. Maar is dat normaal? Lukt dat je als je maar niet op geeft? Nee, absoluut niet. Er is toch echt wat meer voor nodig en dat heeft alles te maken met je basis. 

Ik heb geen invloed gehad op de plek waar ik geboren ben. Niet op de ouders die ik kreeg. Niet op de kansen die in de cultuur waar ik opgroeide op me lagen te wachten. Niet op het eigenlijk nooit hebben gehad van gebrek aan noodzakelijk geld. Niet aan geluksfactoren.

Je droom kunnen leven draait niet alleen over je eigen inzet maar zeker ook om die basis waar en waarmee je hier op deze aardbol terecht bent gekomen en heel veel geluk. 

India is voor verreweg de meeste mensen ‘kansarm’. Ik moet me soms eigenlijk diep schamen met mijn mooie verhalen. Regelmatig werden we er stil. En op het eind van onze reis vertelden we elkaar hoe dankbaar en blij we mogen zijn voor de plekken waar we zijn geboren en de kansen die we hebben gehad en nog zullen krijgen en dat we samen deze reis weer konden maken.

Fijn om dat diep van binnen te hebben mogen voelen. Wat stellen we voor als speldenprik op deze aarde tussen biljoenen mensen? Wat maken we ons toch druk over van alles? Hoe gelukkig mogen, nee moeten, we feitelijk niet zijn.


Frans Captijn (Gangey Gruma)