vrijdag 12 april 2019

Geld, dienaar of meester (slaaf)

Vorige week had ik een praatje over de noodzaak van geld. Dat gesprek had te maken met de vastentijd waar we zo vlak voor Pasen in zitten.

Hoewel sommige mensen de wereld hebben laten zien dat ze letterlijk zonder geld kunnen leven denk ik toch dat dit voor de meesten van ons geen realistische optie is. Aan de andere kant is die zelfde grote groep zich er over het algemeen niet bewust van hoe geld zich inmiddels totaal meester over hen heeft gemaakt. Misschien beter gezegd hun slaaf in het leven is geworden. Ze willen steeds meer. Een proces dat ook nooit stopt omdat er geen einde aan komt of ooit genoeg is. Iets dat zich af ten toe, althans in mijn ogen, ook uit in de meest waanzinnige en extreme aankopen.

Zeker in het land, Thailand, waar ik woon kun je vooral op het platteland in contact komen met financieel arme mensen. Van een andere kant bekeken, omdat ze veel bewuster en in verbinding met de natuur leven, geloof ik dat ze veel rijker zijn. Ze weten, en leven er ook naar, dat al ons voedsel van de aarde komt. Voor mij is het vaak een wonder hoe deze mensen de lekkerste (en meest gezonde) gerechten kunnen bereiden zonder daar ook maar iets vor te hoeven kopen. Ze delen met elkaar, zaaien, planten en oogsten. Ze leven in een levensgemeenschap waar mensen nog voor elkaar open staan en tijd voor elkaar hebben. Ze voelen elkaar aan en door er voor elkaar te zijn geven ze elkaar de zorg die nodig is.
Het internet, feitelijk als inbreuk, helpt hen te geloven dat dit type rijkdom niet waar en juist is om waar geluk op te leveren en dat ze daarvoor moeten kopen.

Ik hoorde eens een gezegde: "De economie is er om de mensen te dienen en niet andersom." Voor mij is er veel wijsheid in deze zin. Ik nodig je echt eens uit om die zin eens een ​​moment in je te laten bezinken en om eens te zien welke inzichten dat gezegde voor jou in petto heeft.

Geld in de huidige wereld wordt steeds minder gezien als een dienaar, maar meer en meer als een meester (ik zeg slaaf). Op deze manier haalt geld ons steeds verder af van wat echt belangrijk is in het leven. De meest waardevolle (en voor veel mensen ook belangrijkste) dingen in het leven kosten geen geld. Bijvoorbeeld lucht, geluk en/of liefde.

Geld dat steeds meer als meester in ons leven binnen sluipt kan onze slaaf worden in de systemen van bijvoorbeeld status, rangorde, macht, corruptie en tijdelijke zelfgenoegzaamheid. Om de uiterlijke schijn en show draaiende te houden, zijn veel mensen bereid om zich diep in de haast niet af te betalen schulden te steken. Ze begrijpen daarbij niet dat ze hun leven daarmee en daardoor juist niet waardevoller, maar op de lange termijn juist problematischer maken.

In de afgelopen zeven jaar, zonder baan, heb ik hier een andere levensstijl gevonden die ik leef. Ik hoef niet meer zo nodig nog meer en men steeds minder aan zaken gehecht. Een levensstijl waarin ik weer stappen richting geld als dienaar heb gezet.


Voor mij voelt het als opluchting en vrijheid die me meer in contact heeft gebracht met de voor mij meest waardevolle dingen in mijn leven. Ik zou het een beweging van meer richting software dan  hardware willen noemen. Minder kan in de praktijk zoveel meer zijn ... Een verrijking.

                                                                         
Frans Captijn (Gangey Gruma) 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten