vrijdag 27 oktober 2023

Steeds meer zelfvoorzienend. Nu ook eigen brood.

Sinds een week of drie bakken we ons eigen brood. We worden steeds meer zelf voorzienend.

Van jongs af aan ben ik gek van brood. Ik herinner me nog dat onze bakker van de Vermaat Bakkerijen in Haarlem, net als de melkboer, elke ochtend bij ons met de bestelwagen aan huis kwam. Ze waren hun tijd al ver vooruit. Zowel de bakker als Jaap Verduyn, onze melkboer, hadden een electrische bestelwagen. Jaap zelfs, na zijn Volkswagen bus, zijn super moderne SRV wagen. Een soort van rijdende mini-supermarkt die alles aan huis bracht. Gelijk ook even face-to-face contact met je buren die even bij hem kwamen winkelen. En als hij het niet bij zich had, geen punt, hele normale service, dan werd het wel even nagebracht of als je het sneller nodig had dan ging je even naar Cily (zijn vrouw) die de winkel bij hem thuis runde. Waar is de tijd gebleven. We hebben in mijn beleving op veel gebieden aardig wat ingeleverd.  

Zowel onze bakker als onze melkboer kregen steevast van mijn moeder thuis koffie. Mooie en fijne gesprekken aan tafel (zij wisten alles) en er viel soms een lekkere tompouce bij te smikkelen. Meestal na afloop een vers kadetje (bolletje) met boter en pindakaas (ik ben nog steeds verslaafd) en als het helemaal mee zat of bij feestdagen zelfs een King Corn en Varopa geroosterd brood. 

Dat Vermaat bakkerskarretje kan ik in mijn herinnering nog steeds ruiken en die geur heb ik hier sinds drie weken in Thailand terug. 

Thailand is geen broodland. En hoewel we hier brood in de supermarkt kunnen krijgen is het meestal toch niet echt dat wat ik echt heel lekker vind. Ik had me dan ook voorgenomen om als de bouw van ons huis af is zelf brood te gaan bakken. 

Die gedachte veranderde ik onlangs. Waarom langer wachten? Yep, het kost even wat extra plek nu maar toch...

Ik kwam er achter dat ik alle ingredienten om zelf brood te maken online kon kopen. En inmiddels weet ik ook de winkels hier in de buurt die die spullen verkopen. Zelfs meer dan dat om ook verschillende broden te bakken.  

Online een broodmachine gevonden en besteld en... aan de slag. Fantastisch die tijdklok zodat je broodje in de ochtend echt vers gebakken is. 
Het resultaat is verbluffend en... Haarlems lekker! 
De gebruiksaanwijzing van de machine geeft diverse recepten en we zijn nu begonnen om ze uit te proberen. 

Om de dag die zalige broodbakgeur in de ochtend tijdens de yoga die uitnodigt voor een zalig ontbijt. Puur natuur en het voedt prima. 

Kortom een goeie beslissing en meer dan genieten.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 20 oktober 2023

Geen WiFi. Wat een rust!

Afgelopen dinsdag was het hier weer zover. Stroomuitval.
Het is stroomuitval na stroomuitval dat de klok hier regelmatig slaat en al zeker tijdens het regenseizoen dat overigens inmiddels weer op zijn retour is.
Hoewel die stroomuitval went, wen je er eigenlijk nooit aan en het komt altijd net op het verkeerde moment. Je vertrouwt er te veel op en gaat ervan uit dat stroom een gegeven is en ‘dus’ altijd beschikbaar.
 
En wat de omgang met dat wennen betreft, het is misschien beter om te zeggen dat we er een beetje op zijn voorbereid hier. Noodverlichting units in ieder gebouw op onze stek. Veel solar buitenverlichting en een noodaggregaat om de basisvoorzieningen op onze site als het allemaal weer wat langer duurt aan de praat te houden.
De pompen in onze ‘controlroom’ hebben stroom nodig om ons van water te blijven voorzien om de toiletten te kunnen gebruiken en om te kunnen douchen. De koelkasten willen we laten draaien en de airco en ventilatoren in onze TED’s (Talk Eat & Drink place). En natuurlijk kan er ook nog steeds koffie worden gezet. Het lijkt een soort van levensbehoefte en we hebben dat allemaal inmiddels ‘georganiseerd’.  
 
Hét grote probleem bij die stroomuitval is echter iets anders. Het brengt al je elektrische apparaten stap voor stap gigantische schade toe. En dat gebeurt door de enorme stroompiek die in het openbare elektriciteitsnet wordt ingeblazen als de stroom na de reparatie van een kabelbreuk (de leidingen lopen hier allemaal bovengronds), een blikseminslag, een ongeval of wat dan ook, weer op het net wordt ingeschakeld. Dat werkt allemaal net effe anders dan een apparaat met een schakelaar op een werkend stabiel 50 HZ. elektriciteitsnet inschakelen.
 
Stap voor stap worden je apparaten door die pieken na stroomuitval dus gesloopt. Reden ook dat we vaak van bijvoorbeeld onze airco’s na dat we die met de remote hebben uitgeschakeld, ook de hoofdschakelaar in de ‘consumer unit’ afschakelen.
 
Geen stroom is hier dus eigenlijk alles gewoon weg. En dat geldt dus ook voor internet. De stroomuitval van afgelopen dinsdag was de doodsteek voor onze router. Haast een dag lang heeft Phatsamon aan de telefoon gehangen met DTAC (de provider) en het leverde allemaal niets op. En ook dat contact met hen was niet voor het eerst. Elke keer na een langere stroomuitval lijkt de data toevoer naar onze DTAC-router niet op te starten en moeten we bellen.
Dit keer zat het me ‘tot hier’ met de service en we hebben DTAC dan ook uitgezwaaid. Op zoek naar een nieuwe provider.
 
Eigenlijk zijn we daar niet zo heel blij mee want de router die we hadden was kabel loos. Nu moeten er waarschijnlijk glasvezelkabels getrokken gaan worden omdat we nog geen provider hier konden vinden die kabel-loze routers heeft. En kabels in en door de lucht die zijn hier pittig kwetsbaar. Het is hier een kabel wirwar van jewelste en bij de kleinste storm breekt er alweer een kabel. 
 
Een aantal dagen dus geen WiFi. Onwennig en... WAT EEN RUST! Wat hou je op een dag ineens een tijd over!
Als we ‘s avonds in ons restaurantje zijn hebben we even verbinding daar en handelen we kort even af wat we af moeten handelen.
Nee, ik ben niet verslaafd en natuurlijk is internet zo ingeburgerd en gemakkelijk dat je eigenlijk niet meer zonder kunt. Mijn weekrapport dat ik elke maandagmorgen krijg vertelt me toch dat ik gemiddeld iets minder dan twee uur van internet gebruik maak. Die tijd viel dus nu vrij.
 
Ik ging in de avond weer een boek lezen. Nog wat meer tijd voor elkaar en voor onze honden, kortere bouwpauzes en ‘verstoten’ van de alsmaar rijzende stortvloed van ellende in de wereld die je over je heen gegooid krijgt.

Eigenlijk een verfrissende ervaring en spiegel. Inderdaad was het even aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Het kwam gisteravond met een andere kabelloze provider (AIS) toch weer 'goed'. We zijn weer in de lucht. 

Toch maar eens even kijken of we iets van deze leerervaring in ons toekomstige WiFi gebruik kunnen aanpassen. Het is wat discipline misschien maar alleen in de ochtend en avond even inschakelen zou al een aardige stap voorwaarts zijn. 

Die rust was eigenlijk heerlijk. Waarom niet wat meer daarop inzetten. Je houdt tijd over voor andere veel fijnere dingen.  


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 13 oktober 2023

Een soort van 'Goed nieuws'. Klaar met oranje mannen en geloof in vrede

"Ik begrijp je boosheid; Het zijn allemaal net mensen... Worden die instellingen, - die lui daarin -, steeds zieker, of wordt het makkelijker/eerder openbaar?.. Als het dit laatste is, is het een soort 'goed nieuws' - al blijven de daden uiteraard op z'n minst verwerpelijk!"
Een reactie van een goeie vriend nadat ik hem een berichtje uit het nieuws hier stuurde dat me inderdaad boos maakte.

Wederom is er deze week, vlak bij de plek waar ik in Chiang Mai mijn huis heb, een oranje man (monnik) opgepakt die met zijn handen niet van kinderen kon afblijven. Het regent de laatste tijd steeds vaker van dit soort berichten over vaak arrogante, luie en 'arm' levende oranje mannen die hier zo hoog zijn aangeschreven. 
Mannen van wie de bankrekeningen, ondanks of misschien wel vanwege hun 'armoede' uitpuilen. En voornamelijk daadwerkelijk arme oudere dames blijven de zakken van de mannen maar vullen in de overtuiging dat ze daardoor een beter volgend leven krijgen. 
Ik ben er zo langzamerhand een beetje klaar mee. Nee, niet met het Boeddhisme maar met dit soort uitvoerders van die fantastische leer. En zoals we allemaal weten is dit gedrag niet beperkt tot monniken. Helaas komen we wereldwijd deze berichten in de media met grote regelmaat tegen en wordt steeds meer openbaar. 

En dan de uitpuilende kranten en andere media over oorlogen met alle mens- & dier onterende verwerpelijke zaken die daarin gebeuren. Nog nooit hebben oorlogen meer opgeleverd dan het veroorzaken van juist nog meer haat. Het woord 'vrede' bestaat slechts door oorlog en verderf. Geld, macht, geloofsovertuigingen en wat al niet meer, zijn de drijfveren die vrede verstieren. Onze aarde heeft in haar hele bestaan nog nooit een dag zonder oorlog rondgedraaid. 

En wat die geloofsovertuigingen betreft, je moet je zo langzamerhand toch kapot gaan schamen om je Christen, Moslim, Boeddhist of wat dan ook te noemen. De basis van al dat grote goed is immers toch voor iedere geloofsovertuiging of filosofie dat het leven draait om het doen van goeie dingen? 
Of je nu uit Rusland, Oekraïne, Palestina, Israël of wat voor ander land dan ook komt. Overal, en dat geldt ook voor ons, geen lieverdjes. 
De slachtoffers zijn over het algemeen mensen die met die haat feitelijk niets te maken hebben. Het is ze/ons slechts aangepraat en het zijn altijd slechts een aantal minkukels die het voor een hele groep verzieken. Net als bij voetbalwedstrijden die moeten worden gestaakt door kleine groepjes oproerkraaiers. Het kwaad en daarmee de haat is overal. Geen schijnheilige verhalen bij al deze spelletjes voor nodig om daarin te geloven. 

En waarom moet Amerika altijd en overal een stevige vinger in de pap hebben? Het aanbieden van 'helpende handen' om vrede te bewerkstelligen? Ik heb zo mijn twijfels. Alsof er niet genoeg werk aan de winkel is binnen Amerika zelf. En trouwens mevrouw Ursula von der Leyen reist in de voetsporen ook steeds meer af. 

Het soort van 'goede nieuws' dat mijn vriend noemde is volgens mij inderdaad dat zaken (nog) eerder openbaar worden. Niets blijft immers zoals iedereen weet, voor altijd verborgen. En gelukkig schromen mensen steeds minder om verderf aan het licht te brengen. 

Het slechte aan dat 'goede nieuws' is dat we dagelijks een stortvloed aan- en continue stroom van - dit soort berichten over ons heen gestort krijgen. En dat, zo hoorde ik van mijn voormalige Duitse buurvrouw afgelopen week, maakt veel mensen aardig ziek. 

Je steeds meer en verder afsluiten van media is en blijft moeilijk. Toch is het voor je geestelijke gezondheid volgens mij beter om die knoppen van radio, tv, 'sociale' media, etc.. vaker op uit te zetten. 
Daarnaast, ook niet makkelijk, afscheid nemen van zaken in de grote wereld waaraan je zelf niets kunt veranderen. Klaar dus met die oranje mannen (ik ga maar voor oranje bloemen) en met het geloof in vrede in de wereld. 

Nee, dat is voor mij niet je kop in het zand steken maar bewust kiezen voor gezonde energie. Voor geluk en harmonie in jezelf. Een soort van verander de wereld begin bij jezelf principe.
En die energie in jezelf kan alleen maar een positieve invloed en uitwerking hebben op de mensen en dieren in de kleine wereld om je heen, jouw directe omgeving waarin je leeft. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 6 oktober 2023

Geen toiletpapier 'crisis' hier

Het gaat er bij mij toch niet helemaal uit. Vergelijken.

Als je al meer dan elf jaar op een andere plek, met een andere cultuur dan waar je geboren en getogen was op deze wereld, woont dan stopt het vergelijken op enig moment. Bij mij gaat dat nog steeds niet helemaal op. 
Aan veel dingen wen je. Bij veel dingen glimlach je of wordt je soms een beetje boos of verdrietig. En bij weer andere dingen verbaas je je. 

Waar ik me al die tijd dat ik hier in Thailand woon al over verbaas is het gebruik van het toilet. Raar onderwerp misschien maar onlangs zag ik een artikel over het gebruik van toiletpapier in Nederland en de toiletpapier 'crisis' (waarom ook niet ook een crisis voor dit) die gaande is. 
Ook verbaasde ik me regelmatig tijdens de pandemie dat er in veel landen, zoals Australie, een run op toiletpapier was. Het was hamsteren geblazen voor die rollen.

Als je hier de Makro in loopt kom je ook wel wat toiletpapier tegen maar over het algemeen is het schap gevuld met pakjes of doosjes tissues. En van rollen toiletpapier hamsteren was hier nooit sprake en het zal daar volgens mij ook nooit van komen.   

Die tissues, van onder andere de Makro, vind je op de tafeltjes van de 'streetfood' tentjes om, inderdaad, je handen een beetje mee schoon te maken. Thai eten veel met hun handen. Ook worden ze gebruikt om bijvoorbeeld make-up te verwijderen. 
Rollen met grijs of roze toiletpapier vind je hier soms ook in een houder op die tafeltjes. Vanuit de binnenkant van de rol kun je ook dat papier nemen om je handen mee schoon te maken. Een soort goedkoop servetje. 

Kortom, weinig (of althans veel minder) papier gebruik. Daar staat, even een zijsprongetje, tegenover dat je hier om komt in het plastic. 

Maar terug. 
Toiletpapier is niet alleen 'luxe' (je vindt het in hotels) maar is eigenlijk ook best smerig zo vindt men hier. 
En als je daar even over denkt dan is dat het het eigenlijk ook. En het is dan ook weer zo'n ding dat mij nog steeds verbaasd. Dit keer dan over Nederland. Een land dat hychiënisch hoog in het vaandel heeft staan en met dat vieze on-hychiënische afvegen maar door blijft gaan. 

Vroeger moest ik erg lachen om een bidet in Frankrijk. Nu denk ik er anders over maar blijft voor mij een bidet nog steeds maar het halve werk. 
Thailand is op dit gebied, vast ook met een aantal andere landen maar daarmee heb ik geen ervaring, de tijd met haar systeem ver vooruit. 
Overigens zijn ze dat in mijn ogen ook met het voordat je een huis ingaat uittrekken van je buitenschoenen. 

Thailand kent een soort van kleine douche, zie de foto van ons gastentoilet, die je zowel aan de voorkant als achterkant kunt gebruiken om je schoon te spoelen. En als je dat wilt dan droog je met een klein stukje tissue of toiletpapier daarna dat even af. Hychiënisch, geen papier in het riool (dat gooi je in een afvalbakje want het is immers alleen een beetje nat), stukken minder toiletpapier gebruik en zeker geen 'crisis'. 
Al elf jaar wordt ik er blij van 😊.

Zo'n douche met dubbel stopkraantje kost bijna niets en het bespaart ook nog eens aardig op de boodschappen. Vreemd dat dit in Nederland niet of nauwelijks te koop is.

Misschien dan ook een originele, waardevolle, hychiënische en ook nog afvalbesparende, souvenir om vanuit Thailand op het eind van je vakantie mee te nemen en even thuis te installeren. De kosten heb je er super snel uit.  


Frans Captijn (Gangey Gruma)