vrijdag 27 juli 2018

De voordelen en opbrengst van vroeg opstaan. Meebewegen met het aanbod van de natuur. Goud en zilver in balans. Een geweldige ervaring en... hoe doe je dat?


Er is een oud gezegde: “Vroeg naar bed en vroeg opstaan maakt de mens gezond, rijk en wijs” Mijn vader leefde het en ik ben er inmiddels achter dat het waarheid is. 

Sinds ruim zes jaar leef ik nu in een klein dorp in het noorden van Thailand. De mensen die hier wonen zijn verbonden me de natuur en bewegen er in mee.
Een van de ervaringen, waaraan ik inmiddels totaal gewend ben, is dat de dag hier om zes uur in de ochtend begint. De monniken lopen om half zeven blootsvoets hun dagelijkse bedel ronde door de straatjes. De dorpelingen moeten daar klaar voor zijn. Rond half zes opstaan is dus heel normaal (net als uiterlijk om tien uur in de avond gaan slapen). Voor mij inmiddels een totale, energierijke en geweldige verandering van leven en levensstijl. Haast dagelijks de bewuste ervaring van zonsopgang en zonsondergang als het tenminste niet bewolkt is en... voldoende nachtrust.

Ieder mens heeft zijn patroon van opstaan en naar bed gaan. En als je eerlijk tegenover jezelf bent dan komt de tijd na zo ongeveer tien uur in de avond er op neer dat je televisie kijkt, het internet en de sociala media nog even afstruint en misschien een spelletje doet. Vaak een vorm van ‘slap hangen en lullig kijken met een pilsje of wijntje op de bank’ zoals ik het tegenover mijn kinderen vaak uit drukte. Je noemt het ontspannen en feitelijk is het niet meer dan een aangeleerde gewoonte omdat je jezelf aangeleerd hebt dat je nog niet kunt gaan slapen.
Vroeger betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik die tijd gebruikte om mij voor te bereiden op mijn drukke agenda en stukken te lezen voor de volgende dag. Mijn dochter zou zeggen: “Was je een beetje gek in je hoofd?” En nu zeg ik dat ze gelijk had.  

Als mensen hier voor een gezondheidsprogramma komen en horen dat we om zes uur beginnen dan roept dat soms grote vraagtekens op. In de praktijk is het altijd positief anders en heel eenvoudig. Het heeft niet meer en niet minder te maken met hoe jij jezelf aanpast aan het tijdverschil ten opzichte van je ‘thuisland’ als je hier komt. Aanpassen is gewoonweg een gegeven en, zo blijkt in de praktijk, dat dan direct doen is snel wennen aan dat ritme van om zes uur in de ochtend beginnen. Niet eens een kunstje. Als je een verre reis maakt dan doe je precies het zelfde.

Heb je je ooit afgevraagd waarom er in de wereld tijdzones zijn? Had dat niet te maken met hoe de natuur zich aanpast aan de zon en de maan omdat de wereldbol rond draait? Mijn zus herinnert mij er soms weer aan als zij nog laat in de avond een berichtje stuurt en zegt dat ze weet dat ik op dat moment al weer op sta. 

We zijn ons absoluut niet bewust met dat wat de natuur ons aan energie gratis aanbiedt en leven vaak tegenover gesteld. Het Boeddhisme leert dat, in een natuurlijke cirkel, de dag verbonden is met ‘Goud’ (de zon, energie en actie. Rechts van de mediterende Boeddha) en de nacht met ‘Zilver’, (de maan, herstel en het opbouwen van innerlijke wijsheid door rust. Links van de mediterende Boeddha). En die twee dienen in evenwicht te zijn voor een optimale gezondheid, voor wijsheid en jawel inderdaad ook voor ‘rijkdom’.  

Vooral in het Westen brengen we die beweging, en daarmee onszelf, schade toe. In de vroege ochtend blijven we slapen en in de avond gaan we juist nog effe langer door.
In het Westen calculeren we in ons leven bijna alles met wat het ons voor in ons leven vooral persoonlijk kan opleveren. Onze levensstijl en gedrag slaan we daarbij vaak over. Niet eens beseffend dat we een gratis aanbod afslaan.

Wees eerlijk, een ‘ochtend mens’ of een ‘avond mens’ heeft slechts te maken met een door jezelf aangeleerd patroon en daarmee met een gewoonte. Soms wordt het zelfs als innerlijke luiheid gezien.

Let wel, er is helemaal niets mis met een keer ‘uitslapen’ maar met structureel laat opstaan laat je een hoop energie, kansen, creativiteit en mogelijkheden letterlijk liggen.

Wat die ‘opbrengst’ dan zoal is? Slechts een aantal voorbeelden:
# Allereerst beweeg je mee met het dag en nacht ritme (en de energie) van de natuur. Je profiteert van die gratis energie. Van het natuurlijke aanbod om je te ondersteunen bij actie en herstel.
# Je geest is fris, kan in de ochtend meer aan, goed om over dingen te denken (of te mediteren) en je bent creatiever.
# Je hebt tijd voor yoga of fitness, een vele malen beter alternatief dan die zaken in de avond te doen om je nog even een energie boost te geven voor het slapen gaan???
# Je hebt de mogelijkheid om je dag beter voor te bereiden. Stukken gemakkelijker, als je dat zou willen, om je agenda voor de dag voor te bereiden. Om werkelijk een nieuwe gewoonte te introduceren.
# Omdat de meeste mensen jouw (nieuwe) gedrag niet volgen heb je prive tijd waarin je niet gestoord wordt door sociale media, werk of kinderen. Je creeert dus tijd voor jezelf.
# Je effectiviteit en productiviteit gedurende de dag is beter en de opbrengst daarvan (ook in geld) zal je ten goede komen.

En zo kan ik nog wel even door gaan.

Dat lukt je nooit? Natuurlijk wel! Wie is er de baas over jouw leven en levensstijl? Stop met je generale excuses waarmee je jezelf slechts voor de gek houdt.

Hoe pas je jouw ritme aan?

Er wordt wel gezegd dat het stap voor stap kan en jawel dat is een mogelijkheid maar net als met het stoppen met roken is het een kwestie van willen en daarmee dus eenvoudigweg (niet zo gemakkelijk soms) te stoppen. Dat is soms niet makkelijk. En zo is het ook met het aanpassen van je dag en nacht ritme of balans.

Als je de opbrengst en voordelen van vroeg opstaan wilt ervaren sta je dus van de ene op de andere dag... vroeg op. Weet dat je lijf daar niet echt prijs op stelt. En hier komt die ‘baas’ over jouw leven dan even om de hoek kijken. Als jij dat wilt zijn dan pas je van het ene op het andere moment je gedrag aan. En jawel, dat is een paar dagen/nachten een beetje ongemakkelijk omdat je aangeleerde gewoonte protesteert tegen je nieuw gewenste gewoonte.

Je gaat op de tijd als wat voor jou ‘normaal’ was naar bed. Middernacht of misschien om één uur of half twee en je staat om half zes in de ochtend op. Echt? Ja, echt.
Je lichaam zal een aantal dagen protesteren maar JIJ en alleen JIJ gaat en bent de baas over jouw leven en je lichaam past zich aan die diepere wil en dat diepere bewustzijn snel aan. Je zult ervaren dat je vrij snel er naar verlangt, omdat je lichaam zich over geeft aan hersteltijd, dat je rond tien uur wilt gaan slapen. Geen maanden voor nodig.

Wie weet..., niet slechts een poging waard maar een besluit om je levensstijl te wijzigen die zoals mijn vader al voor leefde, gezonder, rijker en wijzer maakt.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten