vrijdag 27 juli 2018

De voordelen en opbrengst van vroeg opstaan. Meebewegen met het aanbod van de natuur. Goud en zilver in balans. Een geweldige ervaring en... hoe doe je dat?


Er is een oud gezegde: “Vroeg naar bed en vroeg opstaan maakt de mens gezond, rijk en wijs” Mijn vader leefde het en ik ben er inmiddels achter dat het waarheid is. 

Sinds ruim zes jaar leef ik nu in een klein dorp in het noorden van Thailand. De mensen die hier wonen zijn verbonden me de natuur en bewegen er in mee.
Een van de ervaringen, waaraan ik inmiddels totaal gewend ben, is dat de dag hier om zes uur in de ochtend begint. De monniken lopen om half zeven blootsvoets hun dagelijkse bedel ronde door de straatjes. De dorpelingen moeten daar klaar voor zijn. Rond half zes opstaan is dus heel normaal (net als uiterlijk om tien uur in de avond gaan slapen). Voor mij inmiddels een totale, energierijke en geweldige verandering van leven en levensstijl. Haast dagelijks de bewuste ervaring van zonsopgang en zonsondergang als het tenminste niet bewolkt is en... voldoende nachtrust.

Ieder mens heeft zijn patroon van opstaan en naar bed gaan. En als je eerlijk tegenover jezelf bent dan komt de tijd na zo ongeveer tien uur in de avond er op neer dat je televisie kijkt, het internet en de sociala media nog even afstruint en misschien een spelletje doet. Vaak een vorm van ‘slap hangen en lullig kijken met een pilsje of wijntje op de bank’ zoals ik het tegenover mijn kinderen vaak uit drukte. Je noemt het ontspannen en feitelijk is het niet meer dan een aangeleerde gewoonte omdat je jezelf aangeleerd hebt dat je nog niet kunt gaan slapen.
Vroeger betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik die tijd gebruikte om mij voor te bereiden op mijn drukke agenda en stukken te lezen voor de volgende dag. Mijn dochter zou zeggen: “Was je een beetje gek in je hoofd?” En nu zeg ik dat ze gelijk had.  

Als mensen hier voor een gezondheidsprogramma komen en horen dat we om zes uur beginnen dan roept dat soms grote vraagtekens op. In de praktijk is het altijd positief anders en heel eenvoudig. Het heeft niet meer en niet minder te maken met hoe jij jezelf aanpast aan het tijdverschil ten opzichte van je ‘thuisland’ als je hier komt. Aanpassen is gewoonweg een gegeven en, zo blijkt in de praktijk, dat dan direct doen is snel wennen aan dat ritme van om zes uur in de ochtend beginnen. Niet eens een kunstje. Als je een verre reis maakt dan doe je precies het zelfde.

Heb je je ooit afgevraagd waarom er in de wereld tijdzones zijn? Had dat niet te maken met hoe de natuur zich aanpast aan de zon en de maan omdat de wereldbol rond draait? Mijn zus herinnert mij er soms weer aan als zij nog laat in de avond een berichtje stuurt en zegt dat ze weet dat ik op dat moment al weer op sta. 

We zijn ons absoluut niet bewust met dat wat de natuur ons aan energie gratis aanbiedt en leven vaak tegenover gesteld. Het Boeddhisme leert dat, in een natuurlijke cirkel, de dag verbonden is met ‘Goud’ (de zon, energie en actie. Rechts van de mediterende Boeddha) en de nacht met ‘Zilver’, (de maan, herstel en het opbouwen van innerlijke wijsheid door rust. Links van de mediterende Boeddha). En die twee dienen in evenwicht te zijn voor een optimale gezondheid, voor wijsheid en jawel inderdaad ook voor ‘rijkdom’.  

Vooral in het Westen brengen we die beweging, en daarmee onszelf, schade toe. In de vroege ochtend blijven we slapen en in de avond gaan we juist nog effe langer door.
In het Westen calculeren we in ons leven bijna alles met wat het ons voor in ons leven vooral persoonlijk kan opleveren. Onze levensstijl en gedrag slaan we daarbij vaak over. Niet eens beseffend dat we een gratis aanbod afslaan.

Wees eerlijk, een ‘ochtend mens’ of een ‘avond mens’ heeft slechts te maken met een door jezelf aangeleerd patroon en daarmee met een gewoonte. Soms wordt het zelfs als innerlijke luiheid gezien.

Let wel, er is helemaal niets mis met een keer ‘uitslapen’ maar met structureel laat opstaan laat je een hoop energie, kansen, creativiteit en mogelijkheden letterlijk liggen.

Wat die ‘opbrengst’ dan zoal is? Slechts een aantal voorbeelden:
# Allereerst beweeg je mee met het dag en nacht ritme (en de energie) van de natuur. Je profiteert van die gratis energie. Van het natuurlijke aanbod om je te ondersteunen bij actie en herstel.
# Je geest is fris, kan in de ochtend meer aan, goed om over dingen te denken (of te mediteren) en je bent creatiever.
# Je hebt tijd voor yoga of fitness, een vele malen beter alternatief dan die zaken in de avond te doen om je nog even een energie boost te geven voor het slapen gaan???
# Je hebt de mogelijkheid om je dag beter voor te bereiden. Stukken gemakkelijker, als je dat zou willen, om je agenda voor de dag voor te bereiden. Om werkelijk een nieuwe gewoonte te introduceren.
# Omdat de meeste mensen jouw (nieuwe) gedrag niet volgen heb je prive tijd waarin je niet gestoord wordt door sociale media, werk of kinderen. Je creeert dus tijd voor jezelf.
# Je effectiviteit en productiviteit gedurende de dag is beter en de opbrengst daarvan (ook in geld) zal je ten goede komen.

En zo kan ik nog wel even door gaan.

Dat lukt je nooit? Natuurlijk wel! Wie is er de baas over jouw leven en levensstijl? Stop met je generale excuses waarmee je jezelf slechts voor de gek houdt.

Hoe pas je jouw ritme aan?

Er wordt wel gezegd dat het stap voor stap kan en jawel dat is een mogelijkheid maar net als met het stoppen met roken is het een kwestie van willen en daarmee dus eenvoudigweg (niet zo gemakkelijk soms) te stoppen. Dat is soms niet makkelijk. En zo is het ook met het aanpassen van je dag en nacht ritme of balans.

Als je de opbrengst en voordelen van vroeg opstaan wilt ervaren sta je dus van de ene op de andere dag... vroeg op. Weet dat je lijf daar niet echt prijs op stelt. En hier komt die ‘baas’ over jouw leven dan even om de hoek kijken. Als jij dat wilt zijn dan pas je van het ene op het andere moment je gedrag aan. En jawel, dat is een paar dagen/nachten een beetje ongemakkelijk omdat je aangeleerde gewoonte protesteert tegen je nieuw gewenste gewoonte.

Je gaat op de tijd als wat voor jou ‘normaal’ was naar bed. Middernacht of misschien om één uur of half twee en je staat om half zes in de ochtend op. Echt? Ja, echt.
Je lichaam zal een aantal dagen protesteren maar JIJ en alleen JIJ gaat en bent de baas over jouw leven en je lichaam past zich aan die diepere wil en dat diepere bewustzijn snel aan. Je zult ervaren dat je vrij snel er naar verlangt, omdat je lichaam zich over geeft aan hersteltijd, dat je rond tien uur wilt gaan slapen. Geen maanden voor nodig.

Wie weet..., niet slechts een poging waard maar een besluit om je levensstijl te wijzigen die zoals mijn vader al voor leefde, gezonder, rijker en wijzer maakt.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

vrijdag 20 juli 2018

Je dagen zitten vol met geluksmomenten. Je hoeft ze alleen maar te zien en even op te rapen.

Twee weken geleden kreeg ik een mailtje van een kennis. Hij deelde een ervaring met me dat hij tijdens een yogales de vraag gekregen had om tijdens de meditatie te denken aan een geluksmoment van de afgelopen week of weken. Hij vertelde me dat er helemaal niets bij hem naar boven was gekomen. Het deed hem verdriet.

Ik vertelde hem in mijn reactie dat onze omgeving en marketing ons hebben geleerd wat geluksmomenten zouden moeten zijn. Ook ik zag jaren geleden, in het langdurige proces van mijn burn-out, geluk totaal niet meer. Nu weet ik dat ik er gewoonweg aan voorbij liep en er dagelijks bovenop stond. Mijn omgeving en ik hadden het me afgeleerd om het nog te zien.

Geluk maakt onze economie niet gelukkig omdat er niet aan verdiend kan worden. Ik ben er inmiddels achter, opbrengst van mijn herstel proces en zeker ook door mijn leven hier in Thailand, dat er dagelijks tientallen geluksmomenten voor het opscheppen zijn. Ik zag ze alleen niet (meer).

Om zomaar eens wat van die geluksmomenten te noemen die soms dagelijks in mijn dag voorbij komen?

’s Ochtends wakker worden en als ik naar buiten kijk, ik slaap met mijn gordijnen open, de schitterende dagelijks andere spiegelingen in de wolken en de lucht waarnemen. De glimlach op het licht gebruinde gezicht van mijn vriendin. De kwispelende staart van mijn altijd blije hond als ik beneden kom. Klaar om op de scooter te springen om naar het bos te gaan op zoek naar nieuwe ontdekkingen zoals vanmorgen dit mooie veertje (zie foto) dat me gelukkig maakte. De opgewekte fantastische geluiden van vogels die ontwaken, nachtgeluiden die verdwijnen en de nieuwe dag die zich aan dient. 

Of de spiegel les van een ‘gewone’ boom die me de seizoenen van het leven toont met geven en ontvangen, bloei, oogst en vooral ook noodzakelijke rust. ‘Gewoonweg’ (?) de ervaring van te kunnen zien, voelen en ademhalen. De slaperige groet van mijn buurvrouw die onze straathond en haar katten eten geeft. De zwaaiende schoolkinderen in hun busje op weg naar school. De rijstboer tot zijn knieën in de modder in het veld die zijn arm omhoog doet om naar mij en mijn hond op de scooter in de vroege ochtend te zwaaien. Zingen in de kerk. De blije reactie op een fooitje na het aftanken van mijn scooter door een jongen of meisje van het de Caltex benzine station. De deur die bij de Krungsri bank met een grote zwaai door de bewaker voor me wordt open gehouden en zijn ‘goeie dag’ met een grote smile. De man die altijd op de hoek bij het verkeerslicht voor zijn ‘malle Pietje’ winkel zit en als ik voor het verkeerslicht bij hem voor de deur moet stoppen altijd wel iets vriendelijks te melden heeft. Het bijna dagelijkse weerzien van mijn twee kids op Skype. 
Een mailtje van een voormalige gast met een oprecht bedankje voor het luisteren en/of de aandacht voor hem of haar. Het wekelijkse ‘Hello my friend’ van de kippenvrouw op de markt. De voor Nederlandse begrippen ‘maffe’ en kleurrijke kleding die ik soms draag en waarin ik me mezelf voel. Gewoonweg mezelf zijn zonder me druk te maken over wat anderen (wie dan ook) misschien wel van zouden kunnen denken... ik kan nog uren door gaan. En... dat geluk kost helemaal niets weet je?

Open je ogen en schep dagelijks wat vaker die gratis geluksmomenten waar je boven op staat op. Het is een kwestie van mindset.
Slecht voor de economie en zo gigantisch goed voor jezelf en daarmee voor al die anderen met wie je om gaat.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

vrijdag 13 juli 2018

Meditatie helpt - en biedt kracht - om te overleven.

Er valt veel te leren van de ervaringen van de opgesloten 12 jonge jongens en hun coach in de Tham Luang cave (vrij vertaald Grote Grot) die zich nestelt in het grensplaatsje Mae Sai in de provincie Chiang Rai in het noorden van Thailand. Als afgestudeerd master in crisis & disaster management had en heeft deze hele zoek- en reddingsoperatie stevig mijn aandacht.

Een van de dingen die, - zeker nu ik al meer dan zes jaar in Thailand woon en meer en meer verdieping en inzicht in het Boeddhisme, meditatie, yoga en life- & talent coaching heb -, mijn aandacht trok, is het dienende leiderschap van de jonge voetbalcoach. De manier waarop hij gebruik maakte van zijn talenten om het team te helpen overleven.

Vanuit het nieuws en de verhalen over deze 25-jarige jongen ontdekte ik dat hij vele jaren monnik was. In Thailand is dat overigens helemaal niet zo bijzonder. Voor elke Thaise jongen is het een eer voor zijn familie, en in het bijzonder voor zijn moeder, om minstens drie maanden monnik te zijn voordat hij gaat trouwen.

Deze jonge coach was een aantal jaren monnik en leerde dus automatisch de diepere vaardigheden van Samatha en Vipassana meditatie.

Waarom ik denk dat deze coach een groot 'dienend leiderschap' heeft laten zien, is dat hij in de eerste plaats echt voor zijn team heeft gezorgd. Zijn eten en water aan de jongens aanbieden in plaats van het zelf te gebruiken. Ze 'overlevingsvaardigheden' laten zien en zijn meditatievaardigheden en talenten gebruiken om de groep te helpen om in een, onder de gegeven omstandigheden, zo goed mogelijk lichamelijk en geestelijk gezondheid en conditie te blijven.

Hij bood, gevangen in de duisternis, de groep aan en begeleidde hen in en met meditatie om lichaam en geest tot rust te brengen. Om te concentreren en de focus te leggen op een positieve afloop. Om Metta te gebruiken (het jezelf open stellen om liefdevolle vriendelijkheid naar anderen uit te stralen en om open te staan om die zelfde energie vanuit de buitenwereld te ontvangen). En ook hier komt waar ik vorige week al over schreef de kracht van positieve gedachten, intenties en gebed weer om de hoek kijken. Door te mediteren bespaarde hij op het gebruik van de beschikbare hoeveelheid zuurstof in de kleine ruimte die ze hadden om te overleven.

Meditatie kalmeert lichaam en geest en houdt je nog steeds volledig alert. En met het verminderen van het gebruik van zuurstof creëerde hij een langere tijdspanne voor de zoek- en reddingsoperatie om ze te vinden en te redden.

Hoewel tijdens de reddingsoperatie, zeer triest, toch een jonge Thaise duiker om het leven kwam, werkte iedereen met de beste bedoelingen en inspanningen om het team te redden en dat is gelukt. Een meer dan geweldige prestatie, internationale samenwerking en besluitvorming.

En slechts een van de fantastische lessen van deze operatie... Meditatie hielp en bood kracht om langer te overleven.  


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

vrijdag 6 juli 2018

De kracht van positieve gedachten en intenties. Wonderen bestaan! Mijn hart ging sneller slaan.

Afgelopen maandag avond laat in Thailand was ik aan het wachten tot mijn vriendin weer veilig thuis was na een super gezellig weekend samen. Haar vlucht had door het slechte weer vertraging opgelopen en ze had te kampen met een rij van honderd wachtenden voor een taxi naar huis.

Thailand was in de ban van de 12 vermiste kinderen en hun coach in een grot in Chiang Rai. En al zeker door mijn achtergrond in de wereld van internationale hulpverlening had dit mijn aandacht. Bij toeval was ik er dan ook rechtstreeks via de televisie getuige van hoe die avond het bericht binnen kwam dat de kinderen en hun coach na negen dagen veilig en in leven waren gevonden. Letterlijk ging mijn hart sneller slaan. Internationale samenwerking helpt en wonderen bestaan weldegelijk.

De bom aan energie die vrij komt bij de betrokken kinderen zelf, hun hopende familieleden (die zeker in de Thaise cultuur op de eerste plaats staan), hulpverleners en de bevolking hier. Je voelt het gewoon.

Van mijn vader leerde ik ooit de kracht die positieve gedachten en intenties hebben. En voor mij zijn de ervaringen in de grot in the Thaise Chiang Rai wederom een bewijs.

Positieve gedachten, positieve intenties, en jawel ook bidden (de kracht van intenties en vaak ook in combinatie met geluid zoals de Japanse arts en wetenschapper Masuru Emoto met zijn foto’s van kristallen zo ‘kristal helder’ maakt), heeft een gigantische positieve en helende invloed en werking.

En of je nu wel of niet in een God gelooft maakt nog niet eens zo veel uit. Met je positieve gedachten wek je positieve energie op die ten goede komt aan iedereen. De kinderen die opgesloten zitten, de hulpverleners, de familieleden en zelfs je buren die mee leven. Het zet namelijk kracht bij. Het ondersteunt het proces van ‘geef niet op’. Zolang je door kunt gaan is er hoop. En hoop doet leven.

Omar Reygadas, een van de 33 mijnwerkers die 69 dagen onder de grond zat in de Atacama-woestijn, in de buurt van Copiapó (Chili, Zuid-Amerika), zei dat geloof, vertrouwen en gebed, evenals humor, hem en zijn collega's positief hadden geholpen terwijl ze wachtte om gered te worden.

De beste stuurlui staan aan wal en we weten het allemaal beter zo blijkt uit diverse media.
Het is de toon die de muziek maakt wordt wel eens gezegd. Hebben de media er enig idee van wat zich afspeelt en onder welke meest bizare omstandigheden? Het positieve is dat ze nog in leven zijn en met onze positieve intenties en gedachten ondersteunen we een redding die er hopelijk voor gaat zorgen dat ze er allemaal levend vanaf komen.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com