Wereldwijd wordt record na record verbroken. Of je daar bij mee moet zijn valt te betwijfelen. 'Olympische medailles' blijven in ieder geval uit.
Twee weken geleden in de nacht van vrijdag op zaterdag hadden we hier bij ons in Surin een aanval van een waterbom. Maandag 23 september vielen er diverse waterbommen in het dorp Mae Ann, in Mae Rim / Chiang Mai waar ik al ruim 12,5 jaar kom. Straten onderwater, Electriciteitspalen om. Geen stroom, stromend water (omdat pompen stoppen), internet, etc.. meer.
En daarbij bleef het niet. De afgelopen week stond voor velen hier, en ook voor ons, in het teken van grote overstromingen in Chiang Mai en omgeving.
Een waterbom?
Yep, ik had er ook nog nooit van gehoord maar sinds de gigantische overstromingen deze maand hier in het Noorden van het land wordt het woord gebruikt. Een Thaise official gebruikt het in de beschouwingen over die overstromingen in Chiang Rai in het nieuws.
Een waterbom is geen gewone harde regen maar een gigantische bak water die ineens en vaak ook nog eens onverwacht naar beneden komen. Een soort zwembad dat wordt omgekiept.
En wat dat onverwachte betreft... Ik heb verschillende apps die weersvoorspellingen en live radar over het weer op de locatie waar wij wonen op mijn telefoon gehad. Ik geloof er helemaal niets meer van. Het is eigenlijk haast standaard verkeerd. De natuur blijkt steeds weer aardig onvoorspelbaar.
Het is regentijd en jaarlijks gaat dat in verschillende gebieden hier in het land gepaard met hevige regenval en overstromingen.
Helaas worden die regens en overstromingen met het jaar extremer. De foto's bij dit blog zijn van 23 september jl. van 'ons' dorp Mae Ann. Ze hebben dit in het dorp nog nooit eerder mee gemaakt.
En niet alleen Thailand, de hele wereld kan inmiddels over de toename van weersextremen praten.
In letterlijke zin werd het wereldnieuws de laatste weken haast overspoeld met extreem natuurgeweld en overstromingen over de hele wereld. Prachtige uitleg door de nieuwszenders over het hoe en waarom.
Kort en goed; De steeds snellere klimaatverandering. De natuur trekt ons gedrag niet langer meer. En het wordt alleen maar erger en is niet meer te stoppen. De balans is on herstelbaar verstoord en zoek.
Steeds meer slachtoffers, grotere schade en duizenden (huis)dieren die omkomen.
De airco industrie groeit. Het gebruik ervan draagt alleen maar bij aan een nog snellere verslechtering. Vliegtuigen bedekken met hun uitstoot 24 uur per dag onze planeet (foto van eeen willekeurig moment van wereldwijde flighttracker). Zo'n kleine vijf miljard passagiers per jaar die naast die uitstoot ook nog eens zo'n 3,6 miljoen ton (3.600.000.000 kg) aan afvalberg (van maaltijden, kussentjes, afgedankte dekentjes en koptelefoons) opleveren.
Het branden van bossen en velden op veel plekken in de wereld. Chiang Mai kan er ook over mee praten. Vernietigend geweld van vele oorlogen. Ontbossing die blijft doorgaan. Corruptie bij het (niet) toepassen van alle goed bedoelde regeltjes groeit ook gestaag verder (De wereld draait in de kern immers om geld en macht zo blijkt steeds weer).
Het zijn slechts wat voorbeelden die onze planeet langzaam maar zeer zeker vermoorden.
"Goed" nieuws. Het is kennelijk allemaal goed voor de economie. De consumptie maatschappij groeit. Consumeerderen maar. Wat en wie na ons komt...? Wat maakt het uit. Niet onze zorg. Je leeft immers nu!
Die Thaise official die ik aan het begin van dit blog noemde had in mijn beleving in zijn toelichting een prima uitspraak:
"Er is geen economie op een dode planeet..."
Klimaatverandering komt door mensen. En onze populatie groeit maar door.
In mijn beleving zijn de belangrijkste "handremmen" op de voortgaande klimaatverandering dan ook; bewustwording, gedragsaanpassing en consuminderen. En dat heeft alles te maken met kiezen voor duurzaam, reparatie van spullen die kapot zijn, minder plastic, bewuster reizen, en hergebruik bijvoorbeeld.
Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld 'gooi maar weg' omdat het goedkoper is dan om te repareren, of met mee gaan in de laatste trends om er toch vooral bij te blijven horen en te kunnen blijven showen.
De tijd van vergaderen en praten over klimaatverandering is toch al lang meer dan voorbij om er immers echt wat tegen te doen? In mijn ogen is het niet eens meer goed bedoeld maar nog slechts een lachtertje. Het lijkt meer uitstel van executie. Regelrechte tijdverspilling.
Iedereen weet, we kunnen er zelf wat aan doen!
Nagenoeg het enige afval dat we hier op onze stek hebben is de overkill aan plastic. "Nee" zeggen tegen de alweer volgende plastic zak in winkels en op de markt om al je boodschappen die al in plastic zitten? Je wordt hier nog steeds heel gek aangekeken.
En alsof dat 'eigen' plastic hier in dit land nog niet genoeg is, dumpt ook het Westen, met Nederland in een hoofdrol, bij ons en onze buurlanden tonnen laagwaardige plastic zooi. Da's ook nog eens goed voor de economie (hoeven de schepen uit Azie niet leeg terug) en je bent er fijn, gemakkelijk en verhoudingsgewijze voor een prikkie, van af. "Succes en geluk ermee!"
Hartelijk bedankt! De 'rekening' wordt ons steeds meer gepresenteerd.
Er is nog aardig wat bewustwording, gedragsverandring, vermindering van consumeren en van egoisme nodig, om te beseffen dat er geen economie op een dode planeet is.
Maar wie stoort zich eraan? Draagt dit blog wat bij? Het komt, net als al die demonstraties, alleen maar negatief en storend over. Nog geen druppel op de gloeiende plaat van bewustwording en verandering.
Sorry toekomstige generaties. Jullie zullen vast opgroeien met te leren er mee om te gaan. Wat zeg ik?
Hoopgevend. De eerste apps ervoor zijn, met (goed voor de economie) reclames erin, al in de appstore te vinden. Hopen dat ze betrouwbaarder zijn dan die van het weer.
Frans Captijn (Gangey Gruma)