vrijdag 30 augustus 2024

Onze conditionering en de effecten daarvan op jezelf en op je dierbare omgeving.

Mijn neef trad onlangs als ambtenaar van de burgerlijke stand op bij een huwelijk tussen een Nederlandse man en een in Nederland geboren Turkse vrouw. Mijn zus stuurde mij de toespraak die hij daarbij hield op. Een inspirerend, boeiend en ontwapenend verhaal dat vol zat met verbinding.
 
Natuurlijk ging hij in dat verhaal ook in op het verschil in culturen. Hij zei onder andere: “ We vieren vandaag niet alleen de verbinding tussen twee geliefden, maar ook de verbinding tussen twee culturen, twee werelden.” Iets dat ik met ‘mijn’ Thaise Phatsamon natuurlijk op eenzelfde manier ervaar en steeds verder en dieper ontdek en beleef.
 
Hij ging daarna richting het bruidspaar en de Nederlandse en Turkse familie en vrienden zijn verhaal verder met: “Ondanks dat dit soms misschien op het eerste gezicht wat complex lijkt, is het eigenlijk heel eenvoudig. De sleutel is namelijk: Echte, oprechte liefde. Want wat zorgt voor meer verbinding dan echte liefde?
In een wereld die steeds verder polariseert en een wereld waarin iedereen steeds sterker gaat geloven dat zijn eigen waarheid de absolute waarheid betreft, hebben we meer dan ooit juist die liefdevolle verbinding nodig.
Hoe je het ook bekijkt, lieve mensen, uiteindelijk zijn we allemaal geconditioneerd. Of we het nu leuk vinden of niet, we zijn het resultaat van ons verleden: onze opvoeding, school, ingrijpende levensgebeurtenissen, maar ook het geloof speelt hier in meer of mindere mate een rol in.”
 
Tot zover een citaat uit zijn toespraak voor het bruidspaar van mijn neef. 
En juist dat gedeelte dat ik in dit blog hierboven cursief afdruk over onze conditionering zette mij aan het denken. 
Het is een waarheid als een koe. Dit speelt niet alleen tussen verschillende culturen maar zeker ook binnen een zelfde, je eigen, cultuur.
 
Mijn ervaring met de omgang van de conditionering van Phatsamon en van mij vanuit de Thaise en Nederlandse culturen:
Tussen Phatsamon en mij loopt het gelukkig al jaren heel erg lekker. Ik denk doordat we op diverse gebieden, naast die liefde, ook een ‘middenweg’ (wellicht ingegeven vanuit het Boeddhisme) bewandelen. Begrijp me niet verkeerd. Dat is geen weg van dus altijd maar compromissen. Compromissen werken in mijn ogen uiteindelijk niet. Ik schreef er eerder al eens over.
Het is een weg van interesse tonen in overeenkomsten en verschillen, het gesprek met elkaar aangaan, verdieping zoeken en vragen, ontdekken en respect tonen. Een weg van dankbaarheid accepteren en tonen, uitproberen hoe het anders voelt, vaak ook veel lachen en plezier met dat uitproberen van afwijkingen beleven, soms ook veerkracht inzetten en ook veilig over je eigen aangeleerde gedrag en houding heen willen en durven stappen. Een soort van voortdurende avontuurlijke reis of beter gezegd expeditie. Een voortdurende uitdaging. En geloof me, dat maakt en voelt voor onszelf, en met en door elkaar, hartstikke gelukkig. We hopen dat het zo blijft.
 
Zijn wij dan geweldig en geslaagd? Nee, absoluut niet en misschien wel verre van dat. En het is ook heel normaal, en acceptabel, dat het de ene keer in dat altijddurende proces beter lukt dan de andere. En het betekent niet dat je ‘dus’ alles van elkaar en alle verschillen maar accepteert of overal in mee gaat. Het is meer de focus op dat wat ons bindt dan dat wat afstand creeert. Van elkaar vertrouwen, geen jaloezie, vrijheid in gebondenheid en kijken hoe onze verschillen zich op sommige momenten juist kunnen verrijken. Je gaat immers over je eigen grenzen heen kijken en dat opent letterlijk nieuwe werelden en verruimt je visie.
 
En dat alles geeft je energie en straalt energie uit naar je omgeving. Het maakt blij. Iets, over dankbaarheid gesproken, waar ik meer dan dankbaar voor ben. Want hoe je het ook wendt of keert. Je krijgt er elke dag een dag bij en streept er, welke leeftijd je ook hebt of in welke situatie je ook zit, ook eentje af. Waarom zou je die waardevolle levensdagen stuk voor stuk en steeds maar weer voor jezelf en voor de ander omzeep helpen…
 
Maar laat ik ook eens wat dieper kijken naar onze eigen, persoonlijke, conditionering in onze cultuur:
Het klopt als een bus. We zijn, ieder voor zich, het resultaat van ons verleden: onze opvoeding, school, ingrijpende levensgebeurtenissen, geloof of levensovertuiging, aandacht, aanraking en liefde die we ooit kregen. Van het welvaart niveau waarin we konden/mochten opgroeien, de mate van vrijheid in ontwikkeling die we kregen, aanmoediging van onze talenten, optimisme, de manier van omgang met tegenslagen, zelfvertrouwen ontwikkeling, de zelfredzaamheid die we al dan niet geleerd hebben, het leren van tevreden zijn, en wat al niet meer. Zaken die een meer dan gigantische invloed hebben gehad op onze karakterontwikkeling en ons huidige gedrag.
 
Vanuit het voorheen, en ik hoop in de nabije toekomst wederom, werken met gasten ken ik heel, heel veel situaties dat mensen blijven hangen in hun conditionering. 
Uit gesprekken en ontmoetingen hier in Chiang Mai met vrienden en kennissen tijdens onze regelmatige vakanties, en vanuit diverse andere kontakten, hoor en zie ik het de afgelopen weken alweer. Misschien is dat wel de reden dat die cursief gedrukte tekst uit de speech van mijn neef bij mij juist nu zo resoneert.
 
Mensen zijn boos en verdrietig. Boos op zichzelf. Boos op wat of wie dan ook. Over de situatie waarin ze zitten of in terecht zijn gekomen. Verdrietig over hun eigen verwachtingen van de ander. Geen enkel heil, of positiefs meer zien in hun toekomst. Triest genoeg het vermogen niet hebben om de bergen van mooie dingen, ervaringen en inzet van anderen uit het verleden en in het heden uberhaupt nog te zien. Steeds verder weg te zinken in de draaikolk of het drijfzand van negative gedachten waarin ze terecht zijn gekomen of waarin ze meestal zelf vanuit pessimisme in beland zijn. En er vooral in (blijven) geloven dat ze niet bij machte zijn om er zelf allemaal iets aan en tegen te kunnen doen.  
 
Een voorbeeld. 
Iemand die me dierbaar is, verbrak bijna twee weken geleden abrupt, en helaas wederom, een kontakt met een vriend. Een kontakt met iemand waarvan ze vanuit haar eigen opvatting meer aandacht van verwacht had. Een persoon die dat, op zijn manier, in mijn ogen aantoonbaar weldegelijk deed. De breuk werd ook nog eens publiekelijk op de (on)sociale media gedeeld. De relatie en het kontakt is, eenvoudig door een kort berichtje via diezelfde sociale media en het proces van 'ontvrienden' & blokkeren, zoals kinderen dat ook wel doen, voor altijd om zeep geholpen. In mijn ogen door persoonlijke verwachtingen en… conditionering. 
Wederon een vriendschap minder. Is die persoonlijke negativiteit en misschien wel depressiviteit dit soort besluiten allemaal waard? Lost het wat op? En welke invloed heeft het op jezelf en je omgeving? Voel je je hierdoor op de lange duur werkelijk beter, werkelijk gelukkiger? 
 
Eens in de spiegel kijken en accepteren dat jij uniek en soms wat anders of gevoeliger bent en veerkracht in je verwachtingen en teleurstellingen, ik heb er zelf ook soms problemen mee, kan je een ander inzicht geven. 
 
Of, een ander voorbeeld, een conditionering om, vanuit een leven met verhoudingsgewijs soms weinig tegenslagen, te blijven kijken naar het half lege glas.  Killing voor jezelf en killing voor je omgeving. En wie ben ik… Gemakkelijk gezegd als je diep in de penarie zit op enig moment. Maar besef je niet dat je minuten, en dat geldt voor iedereen, hoe dan ook voorbij tikken? Wil je ze verder besmetten met je depressieve gedachten? Of weet je nog een manier te vinden en zet je je creativiteit nog in om dankbaar te zijn voor het verleden en er zoveel mogelijk het beste nog van te maken? 
Is dat voor jezelf en voor je omgeving niet eigenlijk ook je opdracht en verantwoordelijkheid?
 
Makkelijk praten voor mij. En eerst maar eens zien of ik mijn woorden waar ga maken in dit soort situaties. Ik denk het overigens van wel.
 
Van mijn verleden heb ik iets moois in mijn conditionering mee gekregen. En zeker weten staat voor mij daarin aandacht, opvoeding, liefde en begeleiding tijdens mijn voor en tegenspoed van en door mijn ouders centraal. Misschien heb ik dan ook makkelijk praten. Van geluk mag ik in ieder geval zeker spreken. 
 
Niet voor niets staat er op de grafsteen van mijn ouders (zie foto) trots en met kracht door ons als kinderen ingebeiteld:

 “Onze optimist” 

en:

“Zij zal altijd ons lichtpunt blijven” 


De lijfspreuk van mijn vader: “Optimist tot in de kist en enthousiast tot de laatste snik”. Hij maakte het waar en werd er gezond 93 jaar jong mee. 

En dat lichtpunt van mijn moeder, dat dagelijks in me door leeft? In iedere negatieve ervaring schuilt ook iets positiefs. Blijf niet in het donker zitten. Niet goed voor jezelf en zeker ook niet voor je dierbare omgeving. Zoek en vind de lichtpuntjes en ook de luchtigheid (blijf lachen) op. Zeker weten vind je ze ook in je diepste dalen. 

Voor zowel mijn pa als mijn ma gold (en geldt); Straal naar je omgeving dat positieve licht, die fijne verbindingsenergie uit. Je geniet zelf nog zoveel meer en het maakt je zoveel mooier en aantrekkelijker, tot je laatste dag, voor anderen. Je maakt automatisch ook de last op je schouders lichter.
 
Je conditionering heeft op jezelf en op je omgeving veel meer effect dan je denkt. Dat inzien en het lef hebben om over je zelf, meestal onbewust, opgeworpen prikkeldraad heen te stappen kan je leven, en dat van je dierbaren, super positief beinvloeden. Je bent altijd bij machte om daar dan ook iets mee te doen. 
En wat die oprechte liefde die verbindt betreft, waar mijn neef richting dat bruidspaar over sprak... Zoek, de oprechte liefde voor jezelf weer eens op. Die verbindt en werkt zeker weten als geneeskrachtige pleister op de wonden die je hebt opgelopen of waarmee je te maken hebt. 

Eigenlijk is het een kwestie van bewust meer inzetten op genieten van dat wat er nog steeds te genieten valt en daar de focus op leggen. Al dat andere is, als je eerlijk naar jezelf bent, uiteindelijk toch ook allemaal verspilling van waardevolle tijd. 
En daar dan zo af en toe, ondanks je frustraties, toch eens dank je wel voor zeggen doet wonderen. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

 

 

vrijdag 23 augustus 2024

Fast-food ervaring in Thailand

Als mensen die op vakantie willen aan Thailand denken is (gelukkig nog steeds) een van de dingen die boven aan hun verlanglijstje van gewenste ervaringen staat, kennis maken met het zalige Thaise eten.

Eerlijk is eerlijk, na ruim twaalf jaar, zo af en toe wat Nederlands eten er tussen door streelt mijn tong inmiddels ook zeker. 

Een tijdje geleden had ik een gesprek met een koppel dat hier regelmatig op vakantie komt. Het viel ze op dat daar waar de Thaise mensen voorheen over het algemeen altijd aardig slank waren, die trend gewijzigd is. Tijdens ons gesprek kwamen we er op dat ook voor wat betreft de eetcultuur hier de laatste twee decennia aardig wat veranderd is. De Thai eten, hun hele leven lang al, de hele dag door. Het lijkt wel of het leven hier haast uitsluitend om eten draait. Maar met name het gedrag is pittig veranderd en dat geld zeker voor de stad en voor nieuwe generaties. 

In het ooit zo rustige Thailand zijn mensen ook hier steeds meer gaan rennen. Rennen achter het grotere geld aan in plaats van vast te houden aan de leefwijze die ze vanuit het Boeddhisme mee kregen.
De markten en 'take-aways' doen het goed en ook bedrijven als Food-Panda, Grab, Line Man, Shoppee food, en noem ze maar op beleven gouden tijden. Het straatbeeld loopt er met bezorgscooters van over. 

Mensen nemen steeds minder de tijd om nog met aandacht zelf eten te koken. Even naar de markt, je plastic zak met eten ophalen en snel naar huis om weer achter het internet of de mobiel te kruipen. 
Beweging, ooit het stokpaarde van mijn vader, gaat steeds verder achteruit en dat zie je op de (soms zielig meer dan overbelastte) scooters terug. 

Voor wat betreft dat eten van de markt (je wordt hier onder de plaatselijke marktjes haast bedolven) op zich nog steeds niets mis mee want op de markt (Talad in Thai) verkopen ze nog steeds zalig, vers en gezond eten. Net zoals bij alle straatverkoop stalletjes. 
Als je hier ooit komt... maak er gebruik van en neem alle onzin die je vaak vooraf daarover in Nederland wordt wijsgemaakt, niet met een korreltje maar met een kluit zout.

Per regio van het land verschilt het eten ook nog. Sommige plekken hebben zelfs hun specialiteit. Al het eten hier is rijk aan smaak en vooral vers en gezond met meestal ook aardig wat groenten. Spicy, ja, maar je kunt even aangeven dat je dat niet zo op prijs stelt en het blijft dan meer dan prima smaken. Mijn maag is daar bijvoorbeeld, in tegenstelling tot die van Phatsamon, niet op ingesteld. Goed voor detox soms als het toch wat te pittig was. 

Afgelopen woensdag kregen Phatsamon en ik visite van een voormalige collega met haar vriendinnen van het gezondheidsresort waar ik jaren gewerkt heb. We hadden elkaar jaren niet meer gezien maar hedden wel altijd contact gehouden. Super leuk en gezellig dat weerzien en voor Phatsamon de eerste echte kennismaking met haar. 

We hadden in Mae Rim bij een restaurant afgesproken maar door een Ischias die ik helaas heb opgelopen kon/kan ik niet goed zitten, autorijden of met de scooter er op uit. Ze kwam met het idee om met het groepje naar ons townhouse te komen. De hele dag regen en we konden er niet op uit om iets in te slaan. Ze bood aan om eten en drinken voor de groep te halen. Prima idee. "Neem maar mee wat jullie lekker vinden en de rest regelen we wel" zei ik.

En dat werd Fast-food. Nu eet ik dat eigenlijk zo goed als nooit. Soms een softijsje bij de KFC of Mc Donalds maar dan houdt het ook wel op. 
Voor de afwisseling dus een keertje pizza en die kip geen probleem. Die pizza's vond ik best lekker. Die kipzooi...

Ik had niet al te veel honger die middag en at alleen wat pizza. Woensdagavond wat van de kip uit een 'emmertje'. 
En hoewel het, voor mij, weer eens wat anders was, vond ik het werkelijk niet lekker. Er was eigenlijk ook geen enkele aandacht aan besteed anders dan de vooraf geprogrammeerde bakcomputer in de gaten houden nadat de zooi in de frituur gegooid was. 

Ik proefde overheersende kruiden, gebakken paneermeel, het droop (nog steeds) van het vet en kip kwam ik zichtbaar onder de vette paneermeel dan wel tegen maar die proefde meer als een soort lucht explosie vezels rond botten. Sorry maar dit was echt mijn waarneming. 
Het voelde als niet meer dan gezwollen vette maagvulling waar mijn maag eens even 'heerlijk' een paar uur mee aan de slag mocht. Een stevige klus.
Het lag meer dan zwaar op mijn maag en, waar ik nooit last van had, in de nacht kreeg ik ook last van brandend maagzuur. Ik ben er natuurlijk ook niet aan gewend. Daar zal het aan liggen. Misschien moet ik gewoon blijven oefenen...

Onze drie viervoeters aten de volgende ochtend bij hun voer de botten. De vette paneermeeltroep en lekkende dunne friet, die er ook bij geleverd was, gaf ik ze maar niet. 

Een gehaast tijdperk waarin we ook nog eens door marketing en sociale media gedreven worden dat hieraan meedoen vooral de trend is (net zoals Starbucks bijvoorbeeld) om er bij te blijven horen. 

Ik dacht terug aan die conversatie van een tijdje geleden met dat koppel. Geen wonder dat de bevolking, met name de jeugd, ook hierdoor nog eens steeds verder 'groeit' en scooters het vaak hier bijna niet meer kunnen trekken. 
Vier jonge mensen op een scooter zoals je hier regelmatig, met mondkapje en zonder helm, tegen komt lukt gewoon ook steeds minder:). Fast-food uitwerking neemt ruimte in beslag.

Het is letterlijk een snelle en vooral ook ongezonde hap. Niets mis mee voor een keertje tussendoor. Het is kennelijk ook super goeie business. Die tenten zitten helemaal vol en je komt ze steeds meer en over de hele wereld tegen. De kippenstofzuigers kunnen de opgepompte kippen vol groeihormonen uit de batterijen/stallen bijna niet meer aan voor de afvoer naar de slacht. En daar mogen die groeihormonen, die wij gratis meegeleverd krijgen, met ons dan weer verder. De Thai worden inmiddels ook steeds langer. 

En wat dat woord 'gratis' betreft... het is nog hartstikke duur ook. 
Als je geen tijd hebt kun je hier nog steeds beter even op weg naar huis naar een van die markten gaan. Beter, gezonder, nog veel sneller ook, veel en veel goedkoper en je ontmoet ook nog echte mensen. Daarnaast stimuleer je de locale economie van mensen die nog hart voor eten, vaak uit hun eigen tuin of vijver, hebben.

Weer een ervaring 'rijker'. Voorlopig wel even voor een hele lange tijd genoeg. Andere generatie denk ik en voel ik.  
Doe, voor mij, maar niet. Ik geloof zelfs niet dat ik, door in deze rage mee te gaan, er beter bij blijf horen. En waarom zou ik daar ook bij moeten horen. Zalig om anders te zijn.

Kortom niet zo mijn ding en eigenlijk, in mijn beleving, jammer dat ook hiermee een aanslag wordt gepleegd op deze rijke keuken- en eet cultuur die zich ook hierdoor steeds verder(weg) in de tijd 'ontwikkelt'. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 16 augustus 2024

Koperen jubileum: 12½ jaar vakantie

We zijn alweer een tijdje op onze zalige plek in Mae Rim, Chiang Mai. Een soort van bouwvak vakantie tijdens onze voortdurende vakantie. 

Wat is eigenlijk vakantie? Ik zocht het in Wikipedia even op. 
"Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie, of werk gaat. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse 'vacare' dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor vrij zijn van verplichtingen."

Die dagelijkse gewoonlijke activiteiten van ons hebben al ruim vier en een half jaar te maken met onze bouw. Phatsamon en ik zijn eigenlijk verworden tot een soort van 'bouwvakkers'. De periode hier in Chiang Mai kunnen we dus een beetje zien als onze bouwvak vakantie. Hoewel...

We zien die bouw dan wel als in Surin met onze eigen handen iets moois neerzetten, maar zien het absoluut niet als werken. Ik ben inmiddels al 12,5 jaar vrij van verplichtingen en voor Phatsamon geldt dat nu zo'n jaar of vijf. 

Kortom, ik vier mijn koperen 'vakantie jubileum' en dat voelt nog steeds super goed. Alweer iets om super dankbaar voor te zijn. 

Jaren heb ik in ons townhouse hier in Chiang Mai zelf gewoond. Het was ooit voor onze gasten die retraites volgden op het wellness resort waar het huis aan grenst hun tijdelijk onderkomen. Nadat ik Phatsamon leerde kennen verkaste ik langzaam maar zeker naar Surin. Eigenlijk wilde ik ook van het huis hier af en daarin is na ons huwelijk verandering gekomen. 

Samen met mijn kids Carlien en Rik hebben we besloten het vakantieverblijf hier lekker aan te houden. Gewoon als vaste eigen stek voor 'vakanties' en ook om voor de kids, als ze dat willen, om hun vakantie hier te vieren. Het zwembad wacht op ze. Ze kennen de weg en het is dan een kwestie van alleen de reis naar hier boeken en klaar. Zelfs vervoer is aanwezig.

Op papier hebben we dat nu ook allemaal geregeld. En als er in de toekomst iets met mij gebeurt dan is dat huis voor die twee. En wat zij er dan in de toekomst mee doen is aan hen. 

Vandaag zijn er nieuwe relax stoelen en een bedbank in het huis geleverd. Ook een eventuele logee van hen heeft dan een nette plek om te kunnen overnachten. En zo zullen we elke keer als we weer hier zijn iets vervangen om de boel goed op orde te houden. 

En ja, van ons uit is het een trip van exact 900 km van Surin. Een trip die we zo'n twee keer per jaar in de nacht met de auto met onze drie honden maken. Die trip, hoewel ik weet best wat risicovol en al zeker in de nacht, geeft voor mij nu net juist dat vakantiegevoel. Hoe vaak deed ik dat vroeger niet met onze kids richting bijvoorbeeld de wintersport. 

Waarom dan in de nacht? Met de temperaturen hier is rijden met drie honden, ondanks de airco, gewoonweg onbegonnen werk. En eenmaal hier weer aangekomen kennen die honden ook hier prima de weg en voelen ze zich super op hun gemak. 

Plezier, wat ons betreft, voor iedereen dus. We hopen gezond richting het zilveren vakantie jubileum in Chiang Mai te gaan. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 9 augustus 2024

Herinneringen die weer boven komen: Pluis mijn konijn.

Op de plek waar mijn dochter Carlien in Perth onder andere werkt, wemelt het van de dieren. 

Als basis natuurlijk de racepaarden en Angus koeien waar ze mee werkt. Daarnaast komen er haast dagelijks kangaroes, vossen, allerhande pluizige Australische dieren.

Afgelopen week kreeg ik deze foto van een zwart konijn dat pardoes de stallen bij haar binnen wipte. 

En dat konijn riep weer eens een jeugdherinnering bij me op. De herinnering aan mijn zwarte konijn Pluis. 

Hoe zat dat in elkaar?
Pittig jong ging ik door de weeks elke dag, ik schreef er al eens eerder over, de eerste paar jaar met de step en daarna op de fiets naar de lagere school in Bloemendaal. Ik fietste niet altijd de zelfde route en op de fiets over de Bloemendaalse weg was altijd leuk door de winkels die er aan lagen. Mijn oom had er ook zijn ijzerwinkel. Er was ook een snoepwinkeltje en... een dierenwinkel. 

Voor het raam in die dierenwinkel merkte ik, in een hok en achter het grote etalageraam, een zwart konijn op. En nadat ik dat dier gezien had ging ik haast dagelijks over die Bloemendaalse weg naar school. Na een week zat het beest er nog. 
Ik ging eens aan mijn moeder vragen of ik van mijn gespaarde zakgeld en wat geld dat ik zelf verdiend had dat konijn niet mocht kopen. Nou, zeker mijn vader wilde er niet aan. Mijn moeder vond het niet zo verstandig. Doe dat dus maar niet. Het dier vond vast een goed baasje was haar idee. 

Een week later zat het dier er nog. En in mijn hoofd ontwikkelde zich langzaam een creatief plan. Ik ging eerst maar eens even vragen hoe duur het dier zou zijn en of ik dat wel met mijn geld, inclusief voer, voer- en waterbakjes en bodembedekking met mijn geld kon betalen. Dat lukte allemaal net.

Maar ja, dat konijn mocht er thuis niet in.
Nu kende ik de zwakke plek van mijn moeder (mijn pa had zo'n plek niet maar mijn moeder overrulde dat regelmatig). Een dier dat er bij ons in kwam hoefde ons nooit meer te verlaten. 
Het was een gok en het zou niet gemakkelijk zijn maar ik vond het toch de moeite waard om te proberen. 

Op mijn zolderkamer had ik als soort van tafel een hele grote donkergroene scheepskist van de Oost Indische Compagnie die vanbinnen beslagen was met zink. 
In die kist maakte ik, levensgevaarlijk achteraf natuurlijk, een schemerlamp aan een snoertje onder de tapijttegels op de vloer. De vloer van de kist kreeg, binnengemokkelde, houtsnippers op de vloer, voer en waterbakjes er in en toen, op een onbewaakt moment van mijn moeder en toen mijn vader nog aan het werk was het konijn, dat ik Pluis noemde, er in. De deksel van de kist op een kiertje. 

Ik helemaal blij en toch ook wel een beetje bang of dit allemaal goed ging aflopen. Als ik huiswerk maakte op mijn kamer wipte het konijn vrij door de kamer rond. Prima getraint om zijn behoeften op de houtsnippers van de scheepskist te doen. Dagelijks maakte ik goed schoon om geen stank in mijn kamer te krijgen en het afval gooide ik op school in de vuilnisbak. 

Drie nachten later, bij het avond eten, merkte mijn oudste zus, die haar kamer op zolder naast die van mij had, ineens op dat ze dacht dat er misschien een rat of muizen tussen het plafond liepen. Ik wist 'natuurlijk' helemaal van niets. Mijn vader zei dat hij dat wel eens zou gaan bekijken maar dat ze zich er nog niet bezorgd over hoefde te maken. Hij kon eventueel een muizenval zetten. 

Nog dezelfe avond, domme Pluis, weer die 'Ratten' en mijn vader hoorde het boven zijn hoofd in de slaapkamer onder die van mij nu ook. Pluis had zichzelf verraden door in de kist in de houtsnippers te gaan graven. Het zink werkte ook nog eens als een soort van klankschaal. En ja hoor. Er hoefde geen muizenval meer aan te pas te komen. Mijn pa ontdekte het konijn in de kist en was razend. Er uit dat beest!

Dat werd die avond en nacht wat moeilijk en slapen lukte voor mij in ieder geval niet meer. De schemerlamp moest er (terecht) gelijk uit en het dier moest ik de volgende dag naar de winkel terug brengen... van mijn vader althans...

De volgende ochtend, mijn pa nog steeds upset en naar zijn werk, in tranen Pluis in een kartonnen doos. De dierenwinkel was natuurlijk nog niet open zo vroeg. En toen begon het te werken.
Mijn moeder kon dit niet aanzien....

Gevolg? Pluis mocht uiteindelijk blijven. Pa volledig over de zeik die avond natuurlijk en niet te genieten. En eind van die week mocht ik achter in de tuin van oud hout en met kippengaas, aangeboden door mijn oom van de ijzerwinkel, een pracht en groot buiten en binnenhok voor pluis in elkaar timmeren. 

En als ik huiswerk maakte hipte Pluis zalig door mijn zolderkamer en knabbelde soms het draad van diezelfde schemerlamp aan gort. Isolatieband van mijn broer Guus deed dan weer wonderen.

Heerlijk dat verhaal weer even opnieuw te beleven door de foto van het zwarte konijn bij mijn dochter in Perth. 

Ps: Dat konijn van de foto is er overigens niet meer. Carlien vond twee dagen later nog wat vacht en een paar oren van dat diertje. 
Een van de vossen had helaas voor het konijn een vervroegd kerstdiner voor zichzelf geregeld.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 2 augustus 2024

Fietsbezoek uit Nederland

Afgelopen woensdag was het dan eindelijk zover. Mijn voormalige collega en regionaal commandant van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, Paul van Mullekom, kwam op de fiets vanuit Nederland bij ons op visite. 

Begin dit jaar kreeg ik al een eerste berichtje er over dat hij bij ons wilde aankomen. Paul, waarmee ik jaren heb samen gewerkt, mailde me dat hij, geen grap, op 1 april jl. met pre-pensioen ging en dat zijn grootste wens was om dat pensioen op de fiets te starten. Beter gelijk dan langer wachten. Wie zegt hij het? Ik zeg "doen" als je nog gezond en wel bent. Niet over aarzelen. 

En hoewel 63 jaar dan nog wel jong is, wij begonnen toen met ons bouw proces, blijft het toch een pittige kluif die niet zomaar zonder slag of stoot gaat. Eerlijk is eerlijk, ik zou nu (67) niet meer met zo'n groot bouwproces starten. Let wel, ik/we hebben nog genoeg plannen voor de toekomst en stilzitten zal er, met uitzondering van meditatie, als het aan mij ligt niet veel van gaan komen ;).  

Paul zijn eind bestemming was Roi Et in Thailand om familie die er woont te bezoeken en verhoudings gewijze niet ver van Roi Et, in Surin, ook met mij weer eens bij te praten. Afgelopen woensdag, na de start van zijn tocht op1 april dit jaar, kwam hij dus (weliswaar tien kilogram lichter en zonder enige zadelpijn) bij ons aan. 

Mijn zoon Rik was de dag ervoor, na zijn vakantie bij zijn zus in Australie en bij ons hier, net weer naar Nederland vertrokken. Piramide schoon maken en klaar voor een aparte volgende visite. 

Apart? Ja, niet die Paul. Dat is alleen maar hartstikke leuk om elkaar na zoveel jaren (ik ben al ruim 12 jaar uit Nederland weg) weer te zien. Het aparte zit hem in dat bezoek op de fiets. 

Het fietsbezoek aan ons is nu zo ongeveer het eindpunt van zijn tocht van maar liefst 14.000 kilometer. Een tocht die vanuit Nederland door Duitsland naar Oostenrijk, Turkije, Georgie, Kazachstan, vliegen over de Gabi-woestijn en naar China ging. Vanuit China naar Laos en Thailand. Na ons nog een weekje naar Hua Hin in het zuiden van Thailand en dan met het vliegtuig terug naar Nederland. 

Wat een ervaringen als ik naar zijn verhalen luisterde!!! Dit neemt niemand je meer af Paul!
Ik hoorde pas iemand zeggen zeggen: "Dromen zijn wensen zonder plan." Paul had deze droom. Hij echter maakte zijn voorbereidingen en maakte een fantastisch plan voor zijn grote wens. Hij hield de vrijheid daarin om, als getraind fiets liefhebber, profesioneel te improviseren en deze avontuurlijke expeditie aan te gaan. Overnachten in jeugdherbergen en via een App van en bij toerfietsliefhebbers over de hele wereld. Dagelijks contact met zijn vrouw en kinderen via de sociale media en dagelijks zijn blog bijhouden. 

En, let wel, slechts vier lekke banden en op zo'n aftand teken je daar denk ik voor. 

Petje af. Wat een prestatie!
Hoe top om je dromen achter je te kunnen laten door je wensen waar te maken. 

En natuurlijk gingen onze gesprekken niet alleen over zijn reis. Hij was super geinteresseerd in ons en onze activiteiten hier. 12 Jaar bijpraten. Ik ben ook weer op de hoogte van het wel en wee van de veiligheidsregio's en veel mensen die ik nog ken die daarin werken/werkten. En wederom, je bent helemaal niet onmisbaar. De wereld draait door en ontwikkelt zich verder. Je mag er slechts een moment aan bijdragen en voel je vooral niet te belangrijk. Wat stel je feitelijk voor in de mierenmassa mensen op deze planeet. 

Fijne gesprekken, goeie potten (Chang) bier, heerlijk eten en als klap op de vuurpijl gast voor een nacht in een van onze gastenpiramides. Hij sliep als een roosje! 


Dank voor je bezoek Paul en zoals afgesproken, over een aantal jaar zien we je hier samen met je vrouw om onze bouw, als hij af is, te beleven. 

Goeie reis verder en vooral een fijn, lang en gezond pensioen!


Frans, Phatsamon en de dog-clan. 



Frans Captijn (Gangey Gruma)