vrijdag 28 april 2023

'Hand'rem even geen week blog

Je kunt allemaal wel heel veel willen maar je lichaam moet het natuurlijk ook kunnen. En daar staat bij mij op dit moment even de 'hand'rem op.
 
Ik heb me een beetje te veel overbelast met onze bouw. Mijn lijf liet en laat dat merken met een onderrug hernia met een pittige uitstraling in mijn linkerbil en been. Geen pretje. zo voelt het. 

Het goede advies van mijn pa gonst door mijn hoofd: " Wel blijven bewegen en proberen zo min mogelijk te belasten. Het gaat weer over maar kan wel effe duren." Volgens de 'kenners' tussen de acht en twaalf weken. We gaan het zien.  

Lang zitten en staan is op dit moment geen pretje en dus laat ik de blogs voor heel even, maar zeker niet voor acht weken, schieten. 

Tot zo snel mogelijk weer.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 21 april 2023

Communicatie levert vaak misverstanden op. Je kunt elkaar nooit voor 100% begrijpen

Een paar weken geleden ontving ik een blog van een goeie vriend die in Chiang Mai woont. Als wij daar ook weer voor een paar weken zijn dan bezoeken we elkaar altijd. Het levert goeie en diepgaande gesprekken op omdat ook hij aan meditatie en yoga doet en zich vanuit het boeddhisme verdiept in dat waar het leven eigenlijk echt om draait en dat deelt in zijn coaching praktijk.

Hij woont met zijn Thaise vrouw en hun dochter op een fantastische en energierijke plek in het bos en tussen de rijstvelden vlak bij ons. Ook zij hebben hun eigen huis ontworpen. Hij vroeg me regelmatig om advies dat ik leuk vond om te geven en het versterkte ook nog eens onze onderlinge band.

Regelmatig publiceert hij ook hij een blog. Dit keer na ervaringen die ze hadden met een aantal gasten. Er stond een deel in waar ik het van harte mee eens ben en wat in mijn ogen jammer zou zijn om niet verder te delen. 
Hij merkte onder andere op:

“Goed communiceren is zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten” – we kunnen elkaar nooit 100% begrijpen..! Alles wat ik zeg zal de ander ‘anders’ interpreteren dan ik bedoel; de ander creëert er zijn/haar eigen beeld bij, dat kán niet anders.

Dit werkt vanzelfsprekend ook andersom: ik maak mijn eigen beeld bij wat anderen zeggen. Eventuele ‘misverstanden’ die daaruit volgen leiden makkelijk tot frustraties of erger. Een gezegde luidt ‘gedane zaken nemen geen keer’, of ‘gezegd blijft gezegd’ en ‘gedaan blijft gedaan’. Iets opnieuw en anders zeggen of doen, maakt het eerdere niet ongezegd of ongedaan."

Als je hier heel even over denkt is het een waarheid als een koe. Ieder heeft alleen al zo zijn eigen roots, opvoeding, opvattingen, levenservaringen, culturele achtergrond en ontwikkeld karakter bijvoorbeeld. En zelfs al kom je uit hetzelfde gezin ook dan blijven er nog steeds grote verschillen.

Dat wat jij met communicatie probeert over te brengen moet door de ander op de juiste wijze worden geïnterpreteerd (en andersom). En ook al zit er misschien geen 'storing' op de lijn, toch krijg je dat wat je wilt brengen nooit voor de volle honderd procent goed over. Face-to-face levert de beste resultaten op omdat bij deze communicatie ook energie en uitdrukking (emotie) onderling wordt ervaren. Iets dat je met een emoticon via welke 'sociale' media dan ook misschien wel probeert maar nooit voor elkaar krijgt.

Misschien dat hierdoor, vanuit meestal de beste bedoelingen, er zo vaak al problemen zijn tussen kleine en grote groepen mensen en stromingen.

Toch goed om eens bij stil te staan.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 14 april 2023

Voorlopig helaas nog even geen vakantie

Het is wat jammer en wat in het vat zit verzuurt niet. 

Gemiddeld twee keer per jaar gaan we lekker naar mijn huis in Chiang Mai om even vakantie te houden en vrienden en kennissen weer even te bezoeken. 

Vorig jaar sloegen we onze einde jaar trip toch een keertje over. De maanden november tot en met februari zijn eigenlijk de beste maanden om Thailand te bezoeken. Niet voor niets heet het hier dan 'hoogseizoen'. Het is het droge en relatief koele seizoen en natuurlijk voor ons fantastisch om met onze bouwactiviteiten verder te gaan. We besloten om na Songkran (het Thaise Nieuwjaar dat op dit moment gevierd wordt) de laatste week van april te gaan. 
We stellen het toch nog maar even uit. 

Na twee jaar, wellicht door de pandemie, bijna te zijn weg geweest is het 'burning season' in Thailand meer dan ooit terug. Het begon eind februari dit jaar en is nu ruim twee maanden bezig. En overigens niet alleen in Thailand. Het lijkt wel of Azie in de brand staat. En Nederland maar in de ban van CO2 en stikstof problematiek alsof er een hek omheen staat. 

Chiang Mai voert met kop en schouders de wereldranglijst van luchtvervuiling helaas weer aan. Afgelopen vrijdag met een meer dan dubbel hogere score dan de nummer twee, Shanghai in China. 
We kregen die dag ook van een aantal kennissen die er wonen het advies om maar niet te komen. Zij zijn er namelijk ook niet. Tijdelijk gevlucht naar betere oorden omdat het er niet meer te harden is. 

Met name bossen worden in brand gestoken zodat de afgevallen bladeren verkolen en bijen die in de grond zitten er uit komen. Doordat de bladeren verkolen zorgen ze er voor dat de bosgrond als het gaat regenen sneller vochtig wordt en er paddestoelen kunnen groeien. De bijen schijnen de grond uit te moeten omdat het honingoogst seizoen is. De paddestoelen zijn zeer gewild door Chinezen. 
Duizenden dieren komen in de extreme branden om en de lucht verandert in dikke stoffige mistwolken vol verontreiniging. Ziekenhuizen vol mensen met ademhalingsproblemen, miljoenen schade en zelfs luchtverontreiniging gerelateerde doden. Het deert kennelijk niet. 
Niemand die zich er zo vlak voor de verkiezingen komende maand echt om bekommert. Je wilt als (toekomstige) politicus immers niet op voorhand onpopulair zijn.

Het draait allemaal om, korte termijn, geld en zelfs de industrie schijnt een handje te helpen. Vele bijeenkomsten en besprekingen worden gehouden. Opdrachten voor nieuw onderzoek en rapporten worden gegeven en komende maand, na de eerste regen, is alles weer voor een jaar vergeten. 

Gezondheidsschade en zorg voor volgende generaties zijn lange termijn effecten en spelen kennelijk voor de mensen en bedrijven hier geen rol. 

Waar wij nu zijn is natuurlijk ook luchtverontreiniging, hoewel hier zo goed als niet wordt gebrand. Toch zijn de waarden gemiddeld tien keer lager dan in het Noorden van Thailand. 

Kortom, hoewel een stuk warmer, we blijven nog maar even hier en stellen onze vakantie uit. Op dit moment is voor ons van even lekker genieten in Chiang Mai geen sprake. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 7 april 2023

De huidige veilige leeromgeving gedreven door angst. Die goeie oude schooltas

Het is hier nu net zomervakantie voor de scholen. De heetste periode van het jaar.
De afgelopen weken hing er voor het eerst om het hek van de toegangspoort van de basisschool in ons kleine dorp een dikke ketting met een zwaar hangslot. De poort zit tijdens de lessen inmidddels op slot. 

Een vreemd gezicht daar waar ouders en kinderen jarenlang altijd vrij in en uit konden lopen en lokale mensen met hun karretjes met eet- en drinkwaar in de pauzes hun spulletjes aan de kinderen konden verkopen. 
Het moet een bijdrage leveren aan een veilige leeromgeving.

Wat ooit 'Amerikaanse toestanden' waren zijn nu zaken die meer en meer in de hele wereld aan de orde van de dag zijn. Mensen die door wat voor reden ook gigantische ellende en onrust met dreigmails, pistolen, geweren, messen en eergisteren nog een bijl, veroorzaken. 
Om in scholen, kerken, winkelcentra of andere plaatsen waar veel mensen bijeen zijn, vanuit welk probleem waar ze mee zitten, volledig te ontsporen. 
Begin oktober vorig jaar gebeurde het ook hier in een kinderdagverblijf. 24 Kinderen en 13 volwassenen werden ronduit, notabene door een ex-politieagent, met een mes door de man afgeslacht.  

Mensen in deze wereld lijken steeds meer door te draaien. En omdat de wereld door al onze 'smart' apparaten en 'sociale' media voor wat betreft informatie voorziening ook in 'een dorp' is veranderd krijgen we binnen luttele seconden alle negativiteit uit de hele wereld mee. Voor het positieve nieuws is immers nauwelijks aandacht. Voortdurend worden emotie en angst gezaaid en het blijkt te floreren. 

Waarom draaien die mensen door vroeg ik me af. In mijn beleving, missen veel mensen oprechte aandacht en voelen ze zich diep van binnen eenzaam. De verbindingen die ze nog met de wereld om hen heen hebben draaien om het World Wide Web met de voortdurende schijn aandacht show en gamen in de eigen wereld speelt de boventoon. Ouders hollen hun eigen wereld en babies groeien al op met de digitale nanny's in hun handjes. Via een webcam worden ze een beetje op afstand in de gaten gehouden. Er wordt weinig tot geen tijd geinvesteerd in diep contact laat staan dat veel ouders weten wat er in hun kinderen omgaat. 
Het kan dan ook haast niet anders dan dat deze uitspattingen in de toekomst alleen maar meer worden. 

Geloof het of niet. Na alle publicitiet over de moordpartij op een school in Nashville in Amerika, zat er die avond bij ons een jonge knul aan een tafeltje in het restaurant waar we vaak komen een game te spelen waarbij een schutter in een of ander gebouw om zich heen schoot. Hij ging er helemaal in op. Hoe geweldig om punten te scoren met iedereen die door de schutter (door hem) werd neergeknald...

Kogelvrije rugzak voor kleuters
Angst bij ouders en kinderen, angst bij schoolbesturen. Je bent immers 'gewaarschuwd'. Het kan immers overal gebeuren en je kunt het je als schoolbestuur niet veroorloven om niets te doen. En dus dek je je zo goed mogelijk in. Met camerasystemen, ontruimings- en 'Run, Hide, Fight' oefeningen en jawel als ouders met het kopen van een kogelwerende rugzak voor je kinderen om zich in geval van nood te beschermen. 
Hoe kan het ook anders, natuurlijk speelt de markt er weer handig en gretig op in. Het is eenvoudig om aan angst te verdienen. En wat die kogelvrije rugzakken betreft, je kunt inmiddels kiezen tegen welke vuurwapens ze je kinderen beschermen. 

Of de gecreeerde 'veilige leeromgeving' werkelijk bij draagt aan dat veiligere gevoel dat je zou moeten hebben als je gewoon op school zit om iets te willen leren waag ik te betwijfelen. Het is diep triest.  

Wat een tijd had ik ooit, dat ik vrij en onbezorgd op mijn step en door het tunneltje onder het spoor van Haarlem-Noord naar de lagere school in Bloemendaal kon. 
De enige bezorgdheid bij mij was er voor de wijkagent die zich in die tunnel regelmatig ophield om bekeuringen uit te schrijven als je niet met de step of je fiets aan de hand liep maar stepte of fietste. 
Ik had een leren schooltas zoals op de foto hierboven. Mijn vader stond op stevig. Je kwam van die schooltas ook niet meer af zo lang als hij mee ging. Goed voor de bescherming van mijn boeken, schriften en agenda en van mijn broodtrommel waarin dagelijks een kleine verrassing door mijn moeder was verstopt. Maar die tas was er toch niet ter bescherming van jezelf?

Mijn moeder maakte zich alleen druk als ik iets te laat thuis was. Ze wist bij voorbaat eigenlijk al dat dat kwam omdat ik werk moest afmaken op school of weer eens moest nablijven door lol die ik had uitgehaald. Andere dingen kwamen toen in je hoofd toch niet op? 

En wat die veilige leeromgeving van toen aanging, maakte zich daar bijna niemand druk over. Het stond niet op de agenda en was gewoon een vaststaand gegeven. Slechts wat brandpreventieve zaken en een EHBO trommel bij de hoofdmeester en dat was het. 

Yep, we zijn er aardig op vooruit gegaan...
 

Frans Captijn (Gangey Gruma)