Sinds enige tijd werk ik met Nederlanders en Expats op zoek naar (latente) kwaliteiten, talenten en hun specifieke levensmissie. Bij de ontmoeting die ze met hun talenten aangaan komen ze steevast talenten tegen die enorm veel energie kosten maar daarentegen ook innerlijke kwaliteiten die juist energie opleveren.
De balans tussen de inzet van energie leverende en energie kostende talenten is vaak ver te zoeken. In veel gevallen zijn ze het zicht op de energie leverende talenten totaal kwijt. Dat maakt, ik kan er over mee praten, uiteindelijk ziek.
Energie opleverende talenten vind je vaak bij en in de dingen die je van kind af aan eigenlijk heel graag doet. Het zijn zaken die je uitdagen, blij maken en bijdragen tot ontspanning (soms door inspanning). Voor iedereen zijn dat persoonlijke zaken. Opvallend is voor mij inmiddels dat het allemaal zaken zijn die eigenlijk met rust, ‘alone-time’, ‘awareness’, ‘mindfulness’ en vaak ook met persoonlijke stilte te maken hebben. Ik ontdek dan ook heel veel overeenkomsten met meditatie en de persoonlijke stilte die je daarbij bewust toe laat.
Je lichaam heeft slaap nodig om energie bij te tanken. In een diepe slaap ben je je niet bewust van iets anders en heb je even geen weet van de wereld. Je bent stil en in een staat van ‘niet zijn’.
Wat wij in de waakstaat van een droom 'niets' noemen is eigenlijk de oceaan van het leven. Dromen is transformatie. Zicht op hoe je binnenwereld is. Stil worden en als in een film gedachten voorbij laten komen. Ze niet vastpakken, niet proberen te controleren, niet wegduwen. Gewoon voorbij laten gaan en toekijken in stilte.
Stilte is één groot reservoir van potentie, energie en creativiteit. Stilte is de plek waaruit wijsheid ontstaat. Het is de bron van briljante ideeën en momenten van inspiratie, jouw grote ontdekkingen. Wat je alleen maar hoeft te doen is te luisteren. Ga er maar van uit dat je deze stilte nooit ontmoet als je geïrriteerd, angstig of gestrest bent. Daarom juist is het zo enorm belangrijk jezelf dit soort momenten van stilte aan te leren. Meditatie kan daarbij een handvat zijn.
Neem eens vaker ‘alone-time’ en laat de stilte daarin eens toe! Je zult tot verrassende inzichten komen en je nadien een stuk beter voelen.
Frans Captijn